Зони и маршрути на КИН


Категория на документа: Икономика


- Дряновския манастир "Св. Архангел Михаил"
- Пещерата "Бачо Киро"
- Музей "Колю Фичето"
12:00 - 13:00 - Обяд в ресторанта на хотел "Дряново"
13:30 - 14:30 - Свободно време
15:00 - Напускане на хотел "Дряново"
15:30 - Отпътуване за Велико Търново
16:00 - Пристигане във Велико Търново
16:30 - 17:00 - Настаняване на туристите в хотел "Царевец"
18:00 - 20:00 - Свободно време
20:30 - 22:30 - Вечеря в ресторанта на хотел "Царевец"
След 22:30 - Свободна програма

ЧЕТВЪРТИ ДЕН
8:00 - 9:00 - Закуска в ресторанта на хотел "Царевец"
9:00 - 16:00 - Посещаване на следните природни обекти:
- Крепостта Царевец
- Хълмът Трапезица
- Хълмът Света гора
- Връх Шипка
16:00- Отпътуване за с. Арбанаси
16:20- Пристигане в с. Арбанаси
16:30 -17:00 - Настаняване на туристите в хотел "Резиденс"
17:00- 20:00 - Свободно време
20:00-22:00 - Вечеря в ресторанта на хотел "Резиденс"
След 22:00 - Свободна програма

ПЕТИ ДЕН
8:00 - 9:00 - Закуска в ресторанта на хотел "Резиденс"
9:00 - 12:00 - Посещаване на следните природни обекти:
- Арбанашки манастир "Света Богородица- Труеручица"
- Църквата "Св. Архангели Михаил и Георги"
12:30- 14:00 - Обяд в ресторанта на хотел "Резиденс"
14:00- 15:00- Напускане на хотел "Резиденс" и отпътуване обратно за Ловеч
19:00- Пристигане в Ловеч

Описание на обектите:

ГАБРОВО
Започваме нашия маршрут с град Габрово, столицата на хумора и сатирата. Габрово се намира в подножието на Стара планина. Близо до града е туристическата местност "Узана", където се намира географският център на България. Габрово още е познат като най-дългия град в България. С дължина около 25 километра и ширина на места само около 1 километър той се разпростира по поречието на река Янтра. До Габрово може да се стигне лесно с кола или автобус понеже лежи на един от основните транс балкански пътища близо до прохода Шипка , също така е и последна спирка на влак с връзка само от Царева ливада. През Габрово минава европейски транспортен коридор 9. Габрово е град в Централна България. Той е областен център на Област Габрово и е в близост до Трявна (18 км), Дряново (20 км) и Севлиево (27 км). Намира се в северното подножие на Шипченския дял на Стара планина, на река Янтра. Градът е административен център на община Габрово. Габрово е световна столица на хумора и сатирата. В България е известен с шегите, котките без опашки, гостоприемството на габровци.
История
Според най-разпространената легенда Габрово е основан от Рачо Ковача преди около 250 години. Историята гласи, че той бил странстващ майстор ковач, който се установил под едно габърово дърво. Той подковавал керваните, които отивали или се връщали от планината. Постепенно край неговия дом се заселили и други хора, които шиели дрехи, приготвяли вкусни ястия, обработвали кожи. Понеже край огнището на ковача се извисявал огромен габър, нарекли селището Габрово. С времето то започнало да се слави с изкусните си майстори. Основен източник на енергия става водата. По стръмните планински хребети се спускат поточета, от тях се образуват рекички, а рекичките дават река Янтра. А какво е Янтра за Габрово през 18 и 19 век можем да съдим от броя на чарковете, количеството на изпраната вълна, употребявана за шаяци, гайтани и платове, от броя на обработените от водите й кожи. В типичен за тях стил, известните със своята пестеливост габровци, обичат да се шегуват, че паметникът на Рачо е построен в реката, за да се спести място. Наближат ли, обаче, майските празници на Габрово, този левент облича своите най-празнични одежди, за да посрещне утрото на своя град в пълния си разцвет. Един след друг възникват гайтанджийството, абаджийството, табаклъкът, куюмджийството, тепавичарството, грънчарството, дърводелството, терзийството - общо 26 занаята. Развива се и търговията. Кърджии и търговци пътуват до Русия, Влашко, Австро-Унгария, Италия, докосват се до непознати култури и хора, получават високо за времето си образование и положение. Жаждата за просвета и образование бързо расте и през 1835 г. тук е създадено първото светско българско училище.

Архитектурно- етнографски комплекс "Етър"-

АЕК "Етър" е първият по рода си музей в България. Той е открит на 7.09.1964 г. Музеят е разположен на 8 км. южно от гр. Габрово. Идеята за създаването на Етъра приднадлежи на Лазар Донков ". В досегашните музейни експозиции не можеше да се постави зрителят в непосредствен контакт с отминалата действителност. Всичко това беше причината - пише Донков - да се роди у мен мисълта да се създаде действащ музей на открито.... за да може миналото да стане видимо, лесно за възприемане и разбиране, да може да се съхрани това огромно национално богатство." В музея са разположени 50 обекта - технически съоръжения на вода, къщи със занаятчийски работилници, обекти с обществено значение. Целта на музейната експозиция е да разкрие архитектурата, бита и стопанското минало на Габрово и Габровския край през Възраждането - втората половина на ХVІІІ в. и ХІХ в. Това е време, когато в града се развиват над 26 занаята, чиито изделия намират пазар в Букурещ, Виена, Марсилия, Анадола. През 1835 г. тук се открива Първото светско новобългарско училище. Благоприятните икономически и политически промени, настъпили в империята сред 30-те години на ХІХ в. допринасят за издигането на Габрово като значителен стопански, духовно-просветен и търговски център. Изграждането на музея се осъществява чрез три основни метода: реставрация на обекти, заварени на терена; пренасяне на оригинални съоръжения и пресъздаване на сгради по предварително направени заснемания. Етъра е умален вариант на някогашно Габрово. Затова тук си дават среща талпената къща, сглобена от българина придошъл от някъде, с двукатата, кокетно наддадена къща на замогналия се вече габровец, започнал от нищото. Занаятчийска чаршия представя 16 образци на балканската архитектура, разкриващи самобитния талант на възрожденските строители. Къщата излиза на улицата, за да може работилничките да са непосредствено до потребителя. В Етъра, както в миналото, занаятчията произвежда и сам продава изделията си. Така посетителите могат да наблюдават старинната технология, оригиналните инструменти, да разговарят с майсторите и да отнесат със себе си ръчно изработен предмет от метал, кожа, глина, дърво, вълна, козина и др.

В АЕК "Етър" се намира единствената в България сбирка на народна техника на вода. Тя съдържа 10 обекта и е една от богатите и добре организирани технически сбирки сред европейските музеи на открито. Това е причината, водното колело да се превърне в емблема на Етъра. Най-важната особеност на сбирката е, че всички обекти са в действие, така както в миналото, благодарение на заварената на място вадищна система, оформена на две нива. На първото ниво са разположени точило, тепавица, воденица-караджейка, валявица и струг за гаванки. А на второто - гайтанджийска одая, воденица-долапкиня, струг за бъклици, бичкиджийница и валявица от с. Стоките. Представена в естествената си среда и размер, пусната в действие, народната техника на вода в Етъра показва рационални технически и конструктивни решения, плод на изобретателния ум на балканджията, пренесъл през вековете традицията за използването на водата като двигател. За това тя винаги предизвиква голям интерес у посетителите.
Национален музей на образованието

Националният музей на образованието в Габрово е единственият в страната, който съхранява историята на българското образование. Създаден е през 1974 г. и се помещава в обявената за паметник на културата историческа сграда на Априлска гимназия. Експозицията проследява историческия път на образованието в България от създаването на писмеността (IX век) до наши дни. Експонатите са разположени в пет зали на площ от 435 кв.м. Първата зала разкрива историята на българското образование от създаването на писмеността в IX век през мрачните векове на османското владичество до 1835 г. Втората зала проследява развитието на българското образование през годините на Възраждането от 1835 до 1878 г. Зала 3 и 4 са отредени на българското училище от Освобождението до края на XX век. Петата зала представя възстановка на класна стая от взаимно училище.Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Зони и маршрути на КИН 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.