Зографският манастир в Света гора


Категория на документа: Икономика


 Великотърновки университет "Св.Св. Кирил и Методий"

РЕФЕРАТ

Тема : Зографският манастир в Света гора

Дисциплина : Балкански културни центрове през Средновековието . доц. Пламен Павлов

Изготвил :

Специалност : Културен туризъм

Историко - Юридически факултет

Магистърска степен

Факултетен №

По географското си местоположение Атонската гора се намира на източните брегове на Македония и се вдава от трите си страни в бистрите води на архипелага. От северозападната страна се съединява със сушата Македония с една тясна ивица суша , която била прокопана от персийския цар Ксеркс , който имал война с гърците и за това отделил Атонската гора от материка с канал , за по-лесно съобщение на военната флота и съединил залива Монте Санто и Контесо .

Манастирът Зограф се намира на северозападната страна в Света гора , на разстояние един час от Костамонит , от Карея - на три часа , а от морския бряг - на половин час . Той е разположен при подножието на една гориста възвишеност , която се издига на югозападната му страна . Заобиколен е от всички страни с дълбоки самородни долени , обрас ли с чести прекрасни гори ; така щото едва може да го забележи отдалеко посетителят .

Зограф е основан в начялото на X век . Основатели на този манастир са били трима родни братя , родом от Охрид . Това става по времето на царуването на император Лъв Мъдри и цар Симеон Велики . Според легендата тримата братя по плът , а най-вече по дух Мойсей , Арон и Йоан от голямата си любов към бога дали обет на Премъдрия Промислител да оставят света и това , което е в него - слава и богатство и знаменитостта на своя род - и да преиемат върху себе си монашеството . За да отблъснат демонските изкушения те избрали да живеят дълбоко уединение , на южната страна на Атонската пустиня .

Направили за себе си три заслона на далече един от друг , за да се подвизават в бдение и въздаржание . Навсякъде се разнесла славата за техния добродетелен живот , идвали мнозина и дори от самоте царски чертози . Така богоизбраното стадо се увеличавало с всеки ден .

По божи промисъл открили в горските дебри място с неизречено богоухание в годината 919 от Рождество Христово и съградили малък съборен храм , на който искали да дадът име . Едни казвали да бъде на Великия Николай , Мирмийски чудотворец , а други на Св.Климен- Охридски чудотворец .

Преди да оставят да се породи между тях несъгласие , тези благочестиви подвижници се обърнали с осърдна молитва към Бога щото сам той да им открие , в чест на кой светия да посветят тази малка църква и каква икона да изпишат на приготвената дъска.

В една дълбока нощ , в чеса на най-пламенната им молба необикновенна светлина , по-силна от слънчевата , се разляла от новопостроения храм , а когато дошло утрото , те влезли в храма и видели нещо изключително . На приготвената дъска , положена на Светия Престол , имало самоизписан образ на Св.Вмчк Георги , от който през тази нощ излизало небесното сияние . Заради тази самоизписана икона нарекли храма "Св.Георги Зограф" , сиреч "живописец" или "живописни".

Окрилени от това голямо чудо , тримата братя утвърдили с царски грамоти владенията на новия манастир и пожертвали за него големи дарове . Скоро след това манастира достигнал цветущо състояние . Така възникнал манастира Зограф - с дадено от Бога име .

В това време , когато се извършило това дивно събитие , ето що се случило във Фануйлевия манастир , който се намира в Сирия , близо до град Лида - отечеството на Св.Георги . В храма на манастира имало неръкотворна , чудотворна икона на Светеца от времето на цар Константин . Този който страдал от неизличима болест прибягвал до иконата на Светия Победоносец и почерпвал изцеление . Един ден този образ станал невидим пред очите на братята и монасите . Една нощ Великомъченикът се явил на сън на игумена на тази любител Евстратий : "...Аз си намерих храм и обител в Светата Атонска планина , където е жребият на нашата Пресвята Владичица Богородица ..."

След това явяване монасите от Фануйлевия манастир заедно със своя игумен , без да губят време се отправили към Света гора в Зограф и там намерили изоставлия ги образ на Св.Георги . Те не пожелали да се върнат в отечеството си и останали в Зограф . Така възникнало първото Зографско монашество .

Първи игумен бил преподобният Евстратий , този който получил откровението на светия Великомъченик . Това братство положило основата на Зографския манастир по такъв свят и угоден на Бога начин , че и до днес след много превратности и бури светата Обител издига крепките си и величествени стени .

Жребият определя Божията Майка да проповядва Евангелието в Иверската земя - Грузия , но Ангел Господен и съобщил , че я очакват на друга земя . Между временно Възкресеният Лазар , който бил епископ на остров Кипър , искал да види Божията Майка и изпратил кораб да я отведе в Кипър . Но близо до острова се появил обратен вятър и корабът спрял на Климентовото пристанище в Атон . По това време Атонския полуостров бил изпълнен със статуи на езически божества ( храм на Аполон).

Когато Св.Богородица се приближила до брега идолите започнали да стенат и да проричат с вопли : "Хора прелъстени от Аполон , побързайте към Климентовото пристанище" . Божията сила карала демоните , които живеели в каменните статуи да кажат истината . Те я приели с голяма почит . Всички я слушали , поклонили се на родения от Нея Бог и повярвали в Него .

Веста за самоизписалия се образ на Св.Георги се разнесла бързо и от всякъде дошли да се поклонят пред иконата . Дошъл и един Епископ от Цариград , за да разпита за чудото. Той се отнесал с неверие . Погледнал към иконата и казал , че е Невъзможно да се изпише сама . Присмял се на монасите , небрежно и дръзко е пипал с пръсти . Бог не изтърпял и го наказал . Едва докоснал се до честното лице на Светеца и пръстът му залепнал . Когато поискал да го отдръпне , с ужас разбрал , че невъзможно . Изтощен от усилята се унесал в дрямка . Св.Георги му се явил като му заявил че този път му прощава . Тази частица стои и до днес върху честното лице на Светеца .

Много верни царе и воеводи отивали да се преклонят и да пренесат дарове . Голям дарител на манастира бил Иван-Асен II , който посетил обителта през 1230 год. и направил щедри дарения . Неговият син Коломан също подарил много имения на манастира . Византийският император Михаил VIII Палеолог искал да укрепи империята си срещу арабите чрез съюз с папския престол . Рим обещал помощ само ако Източна-Православна църква влезе в Уния с папата . Унията се сключва в Лион през 1274 год.

Светогорските монаси изпратили писмо до папата , в което обяснили , че промените в Символа на вярата - не могат да бъдат приети . Църковното предание е отбелязало тези събития така : Игуменът Тома , след едно ново чудо с 22 - ма монаси и 4-ма поклонници се затворили в кулата на манастира .Дошли папските служите ли заедно с въоръжените кръстоносци и започнали да ги увещават . Те отказали , папските пратеници се разярили , натрупали дърва около кулата и я запалили . Това се случило през 1285 год. Паметта им се чества на 10 октомври .

Между временно Михаил VIII , който допуснал това , умрял скоропостижно . След тея трагични събития манастирът отново започнал да се възстановява с подкрепата на български и византийски владетели и ктитори .Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Зографският манастир в Света гора 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.