Значение на селския туризъм в Родопите


Категория на документа: ИкономикаОБОБЩЕНИЕ

България несъмнено е една невероятна страна, която разполага с забележителни туристически ресурси, както природни, така и антропогенни. Търсейки едно наситено с емоции преживяване и активен туризъм сред неурбанизирана и запазена от човешки посегателства природна среда, тези туристи очакват много и от срещата с това, което е днес Родопския край.

Несъмнено в мирът на това място туристите могат да преоткирят сред звуците на природата, мъдростта на българина родопчанин черпена от селския начин на живот , себе си. Животът на човек се обогатява и се развива, запознавайки се с традициите и обичаите, методите, с които си служи българската домакиня или домакин във всяко едно начинание ще обогатят туриста. Всичко това се мултиплицира и допринася както за духовната удовлетвотеност на стопани и чужденци, но води и до приходи, които се установяват в селата - значителни за живота на едно селско семейство в по трудно достъпни райони.

Виждайки всичко случващо се в българското село, един чужденец е изключително удивен от приборите, занаятите и всеки един детайл на дейността, която се е извършвала и още се извършва- един нов ъгъл запазаен и до днес и оценяван от посетители като автентичен, значим и неотменна част от историята на селото.

Възрастни хора, семейства с деца, учени и бизнесмени, работещи в напрегната обстановка и с отговорна професия, както и много други - ако искат да отпочинат на тишина няколко дни сред природата, не биха търсили градските хотели, шумните къмпинги или курорти, а биха предпочели именно спокойни селски къщички.

Отсядането в селска къща, допирът с обитатели, делничният бит и празниците, музиката и занаятите, съчетани с разходка в природата, дават неповторимото очарование на този вид почивка. Българското село, този своеобразен културен и етнографски резерват, дава уникалната възможност да се усети и навлезе в един бит, който прокарва мостове между времена и култури, за които съвременният европеец пази само бегли спомени.

Българското село е съхранило в най-голяма степен българските традиции и автентичната българска култура. Тук пътуващият не е просто турист, дошъл да разгледа красивата природа и спретнатите къщички - той е гост дошъл да усети гостоприемството и топлото отношение на домакините, с което България се слави по света.

Всеобщите усилия в реклама и развитие на региона на ключови, значими фактори, които доказано се оценяват, осигуряват необходимата заетост без влиянието на сезонността. Допринасят за развитието и неминуемото опазване на региона във вид който е подходящ за туристическо потребление и буди непрекъснат интерес с уникалност и неповторимост.

ИЗВОДИ

Според мен Родопският край е удивителен. Там е мястото, където се затвърждава неописуемата красота на българската природа и едновременно с това се доказва факта, че е възможна симбиозата между човека и природата. Единството и мира са два значителни фактора, който увековечават природното кътче пропито с история. Единстрвения начин да се прославим и отличим като култура, като етнос, обичаи, фолклор е чрез българското село такова, каквото е представено в гореизброените села - неопетнено, чисто, оценявано от млади и стари, чужденци и нашенци.

Включването на гостите във възстановки на исторически събития и фолклорни обичаи, възможността да участват в изработването на традиционни стоки и сувенири ще съдейства за обогатяване на впечатленията от България на чуждестранните гости. Тези прояви имат възпитателен ефект върху българите и най-вече върху децата. По този начин се оставя траен спомен, който неминуемо ще връща посетителите отново и отново всяка година.

Развитието на селския туризъм паралелно с установената урбанизация и индустриализация значително ще промени функцията на Родопското село ще съдеиства за установяването на преоценка на националното богатство като обърне хората към природните кътчета запазили облика на българското село. Едва ли има друго направление, в което усилията за постигане на по-голямо лично богатство да се съчетават толкова силно с грижата за развитие на Родината (като страна, регион, родно място), както при устойчивото развитие на селски туризъм.

Аз смятам,че народ без история, без традиции, обичаи, които да се пазят и ценят е като дърво без корен, не здраво стъпил на земята, неустойчив във всеки един аспект.

ЛИТЕРАТУРА:
1. Мария Станкова. Форми на алтернативен туризъм: Селски туризъм
2. http://www.infotourism.net
3. Нешков, Марин Найденов. Качеството на българския туризъм - мит и реалност, Варна : Славена 2003 година
4. http://www.rodopchani.eu/
5. Нешков, Марин.Въведение в туризма. Учебник, 2007г
6. http://selskiturizam.zazz.info/
7. Доц. Д-р Йорданка Алексиева. Форми на алтернативен туризъм: Селски туризъм(част втора).
8. http://patepis.com/
9. Киселкова , Александра. Селски туризъм в България
10. http://btourism.com/
11. http://bg.wikipedia.org/
12. http://www.nsi.bg/
13. Якимов, Наско. Качеството на българския туризъм - мит и реалност
14. http://www.mi.government.bg/files/useruploads/files/vop/brand_research.pdf

1

 http://selskiturizam.zazz.info/?cat=940

2

 Якимов, Наско. Качеството на българския туризъм - мит и реалност
Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Значение на селския туризъм в Родопите 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.