Значение на селския туризъм в Родопите


Категория на документа: Икономика


Икономически университет - град Варна

По "Въведение в туризма"
На тема: "Значение на селския туризъм в Родопския регион"

Изготвил: Даяна Илиева Илиева Проверил:
Курс: Втори; Специалност: Туризъм Гл. ас. д-р Велина Казанджиева
Група: 67 ;Фак.Номер: 442

Град Варна, 2013

"Селският туризъм е все по - търсен. Оценката на Световната туристическа организация потвърждава, че пазарните тенденции са в полза на селския туризъм. Търсенето през последните 15 години отбелязва ясен ръст." 1

УВОД

Народните вярвания, предания и обичаи,2произведенията на музиката, танца, етнографските музеи и най-вече едно уникално туристическо място ще намерим в родопския регион. Множество местности изпълват атмосферата със своите митове, легенди, отекващи между скалите. Това което спира дъхът на много нашенци и чужденци е пищната музика, кичестата природа и много други, който ще бъдат разгледани в следващите редове-а най-вече тяхното значение. Мястото на всички тези уникални по рода си продукти и услуги събрани на едно място, една територия превръщат селският отдих в търсено мероприятие.

Селския туризъм е една от възможностите да се излезе от урбанизацията на големите градове, при което хората да напуснат индустриалната среда и да се приобщят към природата, да поживеят в по-малки жилища по- близо до земята, да се върнат към своите родови корени чрез наблюдение или участие в различни прояви, организирани от домакините в туристическото място.3

Чрез селския туризъм се търси изход от все по-застрашителната практика на масовия туризъм, който е изцяло икономически ориентиран и в голяма степен пренебрегва екологичните, социални и морални ценности. Благодарение на него, имайки предвид факта, че живеем в изключително застроен свят, ние имаме потенциала да развиваме този регион поради будния интерес на туриста.

Туризмът в селските области има за цел да осигури възможности за икономическо и социално развитие, както показва и самата родопска област (реставрирани къщи, пазени и до днес вековни обичаи) . В тази област туризмът е източник на приходи и заетост, осигуряващи ползи за общността и средата. Селският туризъм е преди всичко фактор за регионално развитие, икономическо възстановяване и опазване на културното наследство.

Годишният приток на чужденци е изключително висок, което предопределя необходимостта от поддържането на селото в тази област. Чрез своите непрекъснати посещения те инвестират в развитето и опазване на културното наследство не само чрез силната възхита, но и чрез разходите, които установяват.

За да открия значението, за да го докажа, използвах предимно:

1. статистически анализ, който отново не напълно би отговорил точно на търсенето (поради факта, че е трудно статистическото отчитане в области, където технологии не са достатъчно развити)

2. търсене на информация в статии, медии в сайт посветен изцяло на събитията в родопската област

АНАЛИТИЧНА ЧАСТ

Ще се разгледат селищата от този регион с най-убедително значение.

МОМЧИЛОВЦИ

Разположен е на 13км от град Смолян и се с надморска височина около 1100м. Самото разположение на Момчиловци е благоприятно и дава възможност за развитието на ски туризъм през зимата в по високите части и пешеходен туризъм през прохладното лято. Има оценка на самото място на прост български, която е определено положителна и определено доказва значението на селото за гражданите. Ето и разказът на един българин за посещението, което е осъществил в селото." Като тръгнете за Момчиловци, не си носете:

-Чист въздух. Тука друг няма! Жена ми, като обърса теловете за простиране, нечистени от година, не откри никакъв прах върху тях...

-Тишина. Първите два дни получавате леки болки в ушите от липсата на шум. Но се свиква. Чак към пет сутринта се обаждат две кучета да си заработят хляба.

-Зеленчуци и плодове. Преди години непременно се зареждахме на асеновградския пазар. Напълно излишно. В центъра има 4-5 магазина с пълен асортимент.

-Направо е кощунство и голяма минавка да носите млечни продукти. От мандрата в Кутела (15 км) имате най-хубавите кашкавал, сирене, извара и кисело мляко. Не слагат сухо мляко от Америка. Само местно краве и овче. Недостатъкът на киселото мляко тук е, че като правите айран, трябва да отстраните двата пръста каймак...
Каракачанска овца
-Не носете Калгон. И така сапунът трудно се отмива от меката студена вода."4

Сред селската природа се открояват местностите " Хайдушки поляни", изворчето "Момина вода", свързано с много легенди и предания, кънтещи в ушите на нашенци и чужденци, "Момчилов дол" - местност с предания за Момчил войвода. Има и много параклиси, запазили и до днес своят облик. Значение се отдава и на читалище "Светлина", което предлага обучение по народни танци, свирене на традиционни български инструменти и фолклорно пеене. Изнасят се и много фолклорни програми, които показват духа на родопчанина. В мандра "Момчиловци" може да се организира дегустация за туристи на бяло саламурено сирене и сметана.
Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Значение на селския туризъм в Родопите 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.