Управление на качеството в хотел


Категория на документа: Икономика


Аграрен Университет- гр. Пловдив

КУРСОВА РАБОТА

По

Управление на качеството в туризма

Тема:
ХОТЕЛ АЛБА

Изготвил: ..... Преподавател: .....

Специалност:

Задочно обучение /Фак.№

І. Увод

В съвременните условия на интензивно развиващ се технически прогрес,материално техническата база на хотелиерството се развива бързо, усъвършенства се, модернизира се. Крайната цел е създаване на все по-големи удобства на гостите в хотела или в другите средства за пребиваване.Техническите новости засягат комфорта, комуникациите, видовете и качччеството на предоставените услуги. Видът на материално техническта база е един от най-важните фактори за качеството и ефективността на хотелиерството.

Наименованието 'хотел' е заимствано от френската терминология. В Наредбата за категоризация на туристическите обекти, хотелът е дефиниран като "общодостъпна сграда с минимум 15 стаи за подслон, в която се предлагат основни и допълнителни Туристически услуги, свързани с пребиваването на туристите".

Фирма ЕМ СИ ИНВЕСТ ЕООД развива дейността си на територията на курортен комплекс Слънчев бряг и предлага завършен туристически продукт, категория четири звезди, представен чрез профила на хотел Алба, при сезонна експлоатация, който обединява дейността на хотел, салон бар, снек бар, лоби бар, басейн за гостите. Един от най-модерните и стилни хотели с първокласни условия и удобства. Фантастично разположен в сърцето на Слънчев бряг, на главната пешеходна алея в близост до плажа. Предлагащ огромен избор от заведения за хранене и барове, добре подготвен персонал, голямо разнообразие от атракции за деца и възрастни, и много възможности за забавления .

ЕМ СИ ИНВЕСТ ЕООД развива стопанската си дейност основно на територията на КК Слънчев бряг. През 2004 г. фирмата застроява 3 самостоятелни блока, формиращи тогавашната леглова база на хотел Алба. През 2005 фирмата достроява още два блока,увеличаващи капацитета на легловата база. Хотелът е сезонен, обособен туристически обект, който е част от общата хотелска структура на КК Слънчев бряг. Дейността на дружеството е свързана предимно със сезонната експлоатация на хотел Алба и експлоатационни мероприятия на курортния комплекс, като има подчертана сезонна атрактивност.

Основната туристическа дейност се свързва с управлението, стопанисването и поддръжката и ремонта на хотел Алба. Останалите дейности имат предимно спомагателен и относително случаен характер, като не са стратегически обвързани с общата стопанска дейност на дружеството, но подпомагат основната му дейност.

Хотел Алба се намира в централната част на КК Слънчев бряг. Разположен е непосредствено до централната пешеходна алея и крайбрежната пешеходна алея. Близостта му до морския плаж и големия туристопоток го определят като един от най-атрактивните в курортния комплекс.

Хотел Алба допълва туристическия продукт, предлаган от КК Слънчев бряг като добър категориен международен курорт за морски рекреативен туризъм. Елементите на туристическия продукт, предлаган от хотела, са част от елементите на завършения туристически продукт на курортен комплекс Слънчев бряг.

Туристическата дейност развивана от хотел Алба обединява сезонната експлоатация на хотел с техничеки капацитет от 246 хотелски помещения /стаи и апартаменти/ с 590 легла, като 90% от стаите разполагат с допълнително легло. Стаите са разположени в 5 самостоятелни блока от 4 до 8етажа. Ресторанта разполага с 350 места за разположени вътре в хотела и още 150 места на лятната тераса. Лоби бара е разположен във фоаето, има зала за анимационни програми и други забавления. Плувния басейн е заобиколен от 200 шезлонга. Хотела включва и детска площадка, Бюра за обмен на валута, Казино, фризьорски салон, лекарски кабинет и прилежащи към хотела заведения и магазини.
Основен ресторант за закуска и вечеря на бюфет

Happy Bar & Grill

Chilli peppers

Cafe del Mar

Lobby bar

Присъствието на пазара на туристическия продукт, предлаган от хотел Алба, датира от 9 години. Има договори със TUI-D, Thomas Cook, ITSt, Fischer , Balkan Holidays и още много доказани български и чуждестранни туристически агенции и туроператори. Настоящия дял на х-л Алба от КК Слънчев бряг е представен чрез реализирането на около 15 540 легло-нощувки на български и чужди граждани на сезон.

Туристическият продукт на хотел Алба включва:

Хотелиерство: осигуряване на подслон за организирани и неорганизирани туристи и всички спомагателни към него дейности, като резервации, посрещане, настаняване и камериерско обслужване;

Ресторантьорство, осъществявано във всички заведения за хранене на комплекса ресторант, снек бар, коктейл бар, бар салон, което е свързано с предлагане на закуска, обяд и вечеря за организираните туристи и за свободна консумация, както за гостите на хотела, така и за външни клиенти;Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Управление на качеството в хотел 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.