Уго Чавес. Изграждане на политически имидж.


Категория на документа: Икономика


По този начин Уго Чавес много добре си служи с имиджа като средство за себеизразяване, създаване на определена емоционална привързаност към социума.Така той постига на подсъзнателно ниво блокиране на критично мислене от страна на публиката и чувство на симпатия.

Приложение

Президентът на Венецуела Уго Чавес: Капитализмът - това е пътят на дявола

Тим Паджет

1. Защо по толкова суров начин атакувахте президента Джордж Буш?
-Придавам на думите голямо значение и искам хората да знаят точно какво имам предвид. Не аз атакувах Джордж Буш, това беше контраатака. Буш бе този, който атакува целия свят, и при това не само с думи, но и с бомби. Когато го нарекох така(Чавес сравни американския президент с дявол от трибуната на Общото събрание на ООН миналата седмица)аз просто изразих мнението на много хора, които смятат, че сега е дошъл моментът да се спре заплахата от страна на империята Съединени американски щати, която използва ООН като оправдание на агресията си срещу половината свят. Речта на Буш в ООН прозвуча така, като то че ли той е господар на земята. Прочетох неговото слово и после внесох изменения в моето.

-Не смятате ли, че подобна риторика-например другото определение, с което нарекохте Буш-"алкохолик" може да доведе до разрив с ваши потенциални съюзници?
-Първо Буш говори за мен много по-лоши неща-че съм тиранин, диктатор-популист, наркотърговец и това съвсем не е всичко. Аз просто казах истината на хората, която те трябва да знаят за един президент, човек който има огромна власт.

-Вашите думи основно са насочени към вашите избиратели в родината Ви, във Венецуела...
-Не е така. Американският писател Ноам Чомски в книгата си "Хегемония или оцеляване: Америка в търсенето на глобално доминиране" пише за две суперсили, които наблюдаваме в момента. Едната от тях са Щатите, с техния агресивен стремеж към световно господство, а другата-световното обществено мнение. Не смятам, че аз лично атакувам президента Джордж Буш, просто се опитвам да разбудя общественото мнение за него, както в САЩ, така и в целия свят.

-Отношението Ви към Буш отразява ли отношението ви към Америка като цяло?
-Не. Аз уважавам Америка, та това е страната на Абрахам Линкълн, Мартин Лутър Кинг и Марк Твен-той също е бил ярък противник на империализма и е осъждал испанско-американската война.

-Вие често казвате, че международната политика, която водят Щатите , е свързана с апетита към нефта.
-Буш поиска да получи иракския нефт, а сега, мисля, поиска да направи това и с нефтените запаси на Венецуела. Вината за високите цени на петрола лежи върху потребителския модел, наложен в САЩ. Тяхното безразсъдно голямо потребление е истинско самоубийство.

-Неотдавна казахте, че най-сетне"доктрината на Боливар сменя доктрината на Монро". Защо?
-Ето вече 200 години в западното полукълбо се борят две концепции-американската доктрина на Монро твърди, че САЩ са длъжни да наложат хегемонията си над всички страни в региона, а доктрината на Симон Боливар предвижда създаването на една велика южноамериканска република, която да бъде в противовес на Щатите. Буш разшири принципите на доктрината Монро върху целия свят с намерение да превърне Вашингтон в световен полицай-който не е с нас, е против нас, казва той. Ние пък също се опитваме да разширим доктрината на Боливар върху целия свят, като акцентираме върху равенството и независимостта на страните, както и върху идеята за баланс на силите.

-По какво се различава Вашата идея за "социализма на 21 век" и предишните опити да се решат проблемите на икономическото неравенство в региона?
-Когато излязох от затвора през 1994 година и започнах политическа кариера, наивно повярвах в предложения от Тони Блеър "трети път" между капитализма и социализма, а именно капитализма с човешко лице. Сега вече не вярвам в това. След като станах свидетел на краха на капиталистическите реформи, които се провеждаха в Латинска Америка под покровителството на Вашингтон, вече не вярвам във възможностите на третия път. Капитализмът-това е пътят на дявола, пътя на експлоатацията, при който бедността и неравенството разрушават обществото. Според мирогледа на Исус Христос-а него аз считам за първия социалист-само социализмът може да създаде истинско общество.

-В същото време един от лозунгите на Вашата предизборна кампания гласи:"Против Чавес значи против народа". Не смятате ли, че Вие също сте заел позиция:"Който не е с нас, е против нас"?
-От морално-етична гледна точка това е нещо съвсем различно. Ние никого не заплашваме. Този лозунг е просто призив да се замислим сериозно за националното единство. Ние никого към нищо не принуждаваме чрез бомбардировки или с военна интервенция.

-Критиците обръщат внимание на факта, че в САЩ Вие критикувахте президента Буш, но в същото време във Венецуела нов закон предвижда съдебно преследване за клевета на официални лица, какъвто сте и Вие.
-Тези критици трябва да дойдат във Венецуела. Ако смятате, че Чавес удря по свободата на словото, просто погледайте нашата телевизия. Та, Боже мой, "дявол" е най-невинната дума, с която ме определя опозицията у нас.

-Може ли Венецуела да играе ролята на посредник в преговорите на Иран със Съединените щати?Пък и Вие с президента Джордж Буш все пак имате нещо общо-и двамата сте родени на места, където властват каубоите, и двамата обичате филми с Клинт Истууд..
-Аз повече харесвам филмите с Дани Глоувър. Но аз не вярвам, че който и да е може да бъде посредник при такъв човек, който като Буш гледа на себе си като на собственик на света. До опита за преврат срещу мен, който бе извършен през 2002 година - а зад него стоеше Буш, президентите на много държави се опитваха да провокират диалог между мен и него. Аз им казах:Разбира се, предайте на Буш моите предложения. Но и те разбраха, че с този президент само си губят времето. Мога да разговарям с Клинтън, но не и с Буш.

Уго Чавес в интервю пред Наоми Кембъл

- Г-н Чавес, благодаря че се съгласихте на това интервю... - Вашето посещение е много ценно за мен. Виждате със собствените си очи каква е реалността тук. Наслаждаваме се на една революция на мира. Нямаме нито един политически затворник, нито един застрелян, забранихме задържането на който и да било по политически причини. Всеки е невинен до доказване на противното, човешките права се уважават. Мисля, че свободата никъде другаде по света не е така силно изразена, колкото тук, във Венецуела.
- Все пак Вашето правителство получи доста критики... - Когато си пуснеш радиото, телевизора или прочетеш днешния вестник, ще чуеш и видиш какви ли не неща, дори изключително глупави и абсурдни. Наскоро гледах един документален филм, наречен "Кризата в Америките". Очевидно, Чавес е заплаха за американците, заплаха за света и за интересите на САЩ. Във филма казват, че подкрепям Ал Кайда, терористите, какви ли не неща.
- Защо Ви атакуват? Може би най-вече заради нефтеното изобилие в страната? - Нефтът играе много важна роля. Тези дни заминавам за Саудитска Арабия за срещата на ОПЕК. Роналд Рейгърн беше казал: "Ще поставим ОПЕК на колене". Американците винаги са се опитвали да манипулират. Те разпалиха войната Иран - Ирак. Нали знаете, че тази война беше финансирана от САЩ. Дадоха рамо на Садам и го използваха срещу Иран, за да спрат ислямската революция. Всичко това е една преструвка. Дори веднъж отидох до Багдад, за да говоря със Садам, с Кадафи и бях порицаван за това в САЩ.
- Създали сте връзки с доста страни с развит петролен бизнес... - Продаваме нефта под пазарната му цена. Транспортираме по 250 000 барела на ден до Карибите и Централна Америка. Венецуела има голям нефтен запас. Дори и нефтът да изчезне от лицето на земята, ние пак ще имаме запаси за хиляди години напред. Фидел често ме критикува за тези думи, между другото. "Не казвай това. Всеки път, когато го правиш, Буш те взима на мерника си", твърди той.
- Бил сте в затвора. Какво е усещането да попаднеш там? - Затворът беше училище за мен. Чел съм, че президентът Мандела е казал: "Господ ме прати в затвора. Това е изпитание, през което трябваше да премина". Харесва ми тази фраза.
- Страхувахте ли се да не умрете? - Имаше един ден, в който бях на косъм от смъртта. Аз не съм супермен, аз съм човешко същество, но въпреки това не се страхувам. Тогава мислех само за семейството си. Държах разпятието в ръцете си и чаках смъртта.
- Значи сте вярващ...
- Аз съм католик. Обичам Исус. Той е най-големият революционер в историята, борещ се срещу човешките грехове.
- Как релаксирате? - Слушам музика. Имам iPod - дъщеря ми ми го подари. Гледам много кино, старо и по-ново, най-вече приключенски филми.
- Тренирате ли?
- Ходя на фитнес, тичам.Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Уго Чавес. Изграждане на политически имидж. 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.