Уго Чавес. Изграждане на политически имидж.


Категория на документа: ИкономикаСОФИЙСКИ УНИВЕРСИТЕТ "СВ. КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ"
ФАКУЛТЕТ ПО ЖУРНАЛИСТИКА И МАСОВА КОМУНИКАЦИЯ
КАТЕДРА "КОМУНИКАЦИЯ И ВРЪЗКИ С ОБЩЕСТВЕНОСТТА"

Уго Чавес. Изграждане на политически имидж

София
2013

Биография

Уго Чавес е 53-ят президент на Венецуела. Той е роден на 28 юли 1954 г. в Сабанета, завършил е Венецуелската Академия по Военна Наука на 5 юли, 1975г. Има магистърска степен по военна наука и техника. Чавес продължава своето образование в магистърската програма по политическа наука в университета "Симон Боливар", който не успява да завърши.Самият Уго Чавес има четири деца: Роза Вирджиния, Мария Габриела, Уго Рафаел и Росинес. Женен е два пъти като и двата му брака завършват с развод.

Като политик УгоЧавес изпъква през 1992 година,когато оглавява въстание срещу тогавашния държавен глава Карлос Перес. След неуспешния му край Чавес прекарва две години в затвора, а след като е амнистиран създава нова политическа партия. Тя е най-голямата в парламента на Венецуела.Чавес печели президентските избори на 6 декември, 1998 с най-голям процент гласоподаватели (56,2%), с платформа насочена срещу корупцията и бедността, и осъждане на двете големи партии, които са доминирали венецуелската политика от 1958. Тази идеология поставя и основите, върху които се гради политика на Чавес. С избирането му започват стремителни социални и икономически поправки във Венецуела.

Вътрешната политика на Чавес се характеризира с бързи поземлени и образователни реформи като път за промяна на границите между елита на страната и масите, от които 80% от населението живее в бедност. Той също създава широки програми за имунизациране и хранително обезпечаване на децата, каквито на практика не са съществували при предишните президенти. Именно този тип негови дейности поставят образа му в полето на социалната отговорност и ангажираност към проблемите на по-низшите класи. Това е и причината президент Чавес да се самоопределя като "Робин Худ"- образ, който бързо започва да се отразява и доразвива от медиите.

Външната му политика е насочена основно срещу империализма и в посока на увеличаване на сътрудничеството с останалите развиващи се страни, за сметка на работата с транснационалните корпорации от САЩ и Западна Европа. Чавес е настроен антиамерикански, смята САЩ за олицетворение на техническия напредък, но и за държава, в която бедните нямат място. На 20 септември 2006г. Чавес изнася театрална реч пред Общото събрание на ООН, в която обявява Джордж Буш за въплъщение на Сатаната и препоръчва книгата на Ноам Чомски "Хегемония или оцеляване". В края на годината се провеждат избори за президент, на които се състезават 28 кандидати. Общо 82 организации подкрепят някого от кандидатите, Чавес е подкрепян от 24 от тях. Уго Чавес печели убедително с около 75% от гласовете.

През 2009г. се свиква отново референдум за преизбирането на президента. С 54.4% срещу 45.6% (при 33% избирателна активност), венецуелският народ премахна ограничението за двукратен президентски мандат, с което осигури възможност на Чавес да бъде преизбиран неорганичен брой пъти.

На 5 март 2013г. след близо две години битка с рака, венецуелският президент Уго Чавес си отива на 58 годишна възраст. За разлика от режисирания масов плач в Северна Корея след смъртта на Ким Чен Ир, кадрите на стотиците хиляди венецуелци, съпровождащи ковчега на починалия от рак Уго Чавес, показват хора, които искрено жалят за своя президент. Бедните в страната го боготворяха заради вдигането на пенсиите и заплатите и финансираните от петрола социални програми като осигуряване на субсидирана храна, жилища, образование и медицински грижи. А опонентите му го наричаха диктатор и го обвиняваха, че в страната няма демокрация и разделение на властите, че се нарушават човешките права, че медиите са манипулирани, а корупцията се толерира. Както отбелязва писателят Габриел Гарсия Маркес, сякаш става въпрос за двама отделни човека: "Единият имаше големия късмет да получи шанса да спаси своята страна. Другият, мечтателят, може да остане в историята като поредния деспот."

Приживе състоянието на Чавес бе държавна тайна. Знаеше се само, че ракът е диагностициран за пръв път в средата на 2011 г. и е в областта на таза. На 11 декември 2012г. президентът се подлага на четвърта операция в кубинската столица Хавана и след нея така и не се появява отново в публичното пространство, дори след завръщането си във Венецуела.

Преди да си отиде Чавес посочва своя наследник - вицепрезидента Николас Мадуро, който след смъртта му временно застава начело на страната.

Медийно присъствие

Уго Чавес е политическа фигура с много силно и ясно изграден в медиите политически имидж, който му осигурява няколко водещи функции:
-силно изразена идентификационна функция ( създаване на визуална представа и психологическо възприемане от обществото);

-здрава емоционална връзка с аудиторията ("аргументация в полза на кандидата"), постигната чрез популяризиране на представите му за намаляване границите между бедни и богати;

-отлична атака спрямо опонентите в частност американската политика на империализъм;

-засилващо чувство на емпатия и хармония от страна на аудиторията- създаване на ясна представа за бъдещи планове.

Политическият имидж на президента Чавес изпълнява своите основни функции, работещи много добре по изграждане на доброто му име. В медиите Чавес е представен като интегративна и подбудителна личност, стремяща се да обедини и сплоти членовете на обществото около общи ценности, интердиктативна личност, която опровергава американската политика в частност, но и хедностична личност, която може да развлича, има чувство за хумор и е близо до хората.

По този начин чрез социалните ситуации, изграденият имидж на Уго Чавес в медиите го позиционира и като престижна личност, личност-образец, "положителен герой", човек за пример, който се стреми към спазване на моралните и юридическите норми и ги превръща в норми-цели.

Уго Чавес присъства в медийното пространство не само като политик (статии, интервюта), но и като общественик, близо до своя народ. Президентът обича публичните изяви и контакта си с обикновените хора и заради това има и свое телевизионно предаване по една от венецуелските телевизии което се нарича "Alo presidente". То е много популярно сред неговите симпатизанти.

Днес, на прага на тринайсетгодишното си управление венецуелският президент Уго Чавес получи журналистическа награда от университета "Ла Плата" при посещението си в Аржентина. Годишната награда "Родолфо Уолш" се присъжда за "безспорното и автентично посвещаване" на медиите, които "подкрепят човешките права, истината и демократичните ценности".

(http://www.dnevnik.bg/sviat/2011/03/31/1068170_ugo_chaves_poluchi_jurnalisticheska_nagrada_v_arjentina/)

Уго Чавес- политикът
Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Уго Чавес. Изграждане на политически имидж. 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.