Търговия на дребно в Европа


Категория на документа: Икономика
Факултет "Икономика на инфраструктурата"

Курсова Работа
по
Търговия на дребно
На тема:
Търговията на дребно в Европа

Изготвил:

Съдържание

Увод

От средата на 90-те години търговията на дребно в Европа се модернизира и реконструира. Причините за това са промените в културата на потребителското поведение, които резултират в стратегиите на фирмите за търговия на дребно, във форматите и формулите, които те развиват и във взаимоотношенията, които ритейлърите имат с различни други участници в каналите на дистрибуция. Иновациите са решаващи за успеха на пазара. Търговските фирми променят традиционните форми на иновация на "иновация, свързана с преживяване", което се изразява в следното: все повече купувачи да идват да пазаруват и да прекарват приятно времето си. В помощ на търговията на дребно се развива един нов вид маркетинг на "свободното време".

При традиционната търговия на дребно фокусът се съсредоточава върху продуктите и услугите, при иновативната - върху обстановката за изживяване по време на пазаруването. Създаването на стойността се извършва заедно с клиентите, като се получава и интеграция на купуването с доброто настроение. Важна е и мрежовата работа с доставчиците на оборудване и на стоки. Стремежите са да се създаде персонализирано изживяване на потребителите. Иновациите в търговията на дребно вече не са традиционните, а се променят към посока на изживяването.

Европа е дом на втория най-голям търговец на дребно в света, "Карфур" във Франция.Европейските търговски фирми също са сред най-известните и успешни в света, и по-специално в сферата на облекло, обувки и аксесоари при търговците на дребно. Много приличайки на най-големите търговски компании в САЩ , европейските търговци на дребно имат присъствие на всеки континент.

Всяка година излиза " Global Powers of Retailing" доклад ,изготвен от " Deloitte Touche Tohmatsu" и списание STORES, в който са класирани търговци от всички краища на света според общите приходи. През 2010 г., 13-годишен списък е бил пуснат, в който влизат над 250 търговци на дребно от 32 различни страни.

Това, което следва, е че най-големите търговски фирми със седалище в Европа - Австрия, Белгия, Дания, Финландия, Франция, Германия, Италия, Литва, Холандия, Норвегия, Португалия, Ирландия, Словения, Испания, Швеция, Швейцария и Обединеното кралство. Този списък отразява приходите, които са генерирани през 2009 г., което все още беше година на интензивна глобална рецесия в търговията на дребно .

Сравнение със САЩ, Европейския търговията на дребно набира скорост на световната сцена за търговия на дребно.

Докато Wal-Mart е най-големият световен търговец на дребно по отношение на приходите, останалите четири търговски фирми в топ пет са базирани в Европа. Това, което следва, е кратко описание на някои от най-големите компании в търговия на дребно в Европа.

Преди това обаче трябва да споменем за една една организация, която може да се нарече главния "двигател" на търговията на дребно в Европа. Това е "European Retail Round Table" или казано в превод "Европейската кръгла маса в търговията на дребно". Компаниите, които са нейни членове, заедно имат над 2,3 милиона души работна ръка и оборот от над € 400 милиарда.
Нейни членове са:
* Asda Walmart - Обединеното кралство
* C & A - Холандия
* "Карфур" - Франция
* Delhaize Group - Белгия
* El Corte Inglés - Испания
* H & M - Швеция
* IKEA - Швеция
* Inditex - Испания
* Marks & Spencer - Обединеното кралство
* Mercadona SA - Испания
* МЕТРО Груп - Германия
* Royal Ahold - Холандия
* Tesco - Обединеното кралство

Ето и пълният списък на компаниите (топ 10) на европейския пазар в търговията на дребно ,извадени съответно от всички по света.
Позиция/ име
2 Carrefour
3 Metro AG
4 Tesco plcСподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Търговия на дребно в Европа 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.