Туризмът в Сливенския регион


Категория на документа: Икономика


*ЦЪРКВА "СВ.ПРОРОК ИЛИЯ":
Църквата "Св.Пророк Илия" в село Тича е най-старата църква в региона. Намира се в центъра на старата част на селото, върху малки възвишение, доминирайки над останалите сгради. Предполага се, че на същото място преди нея е съществувала друга средновековна черква, която е носила името "Света Петка".
Дворът на църквата е сравнително малък, отчасти постлан с големи каменни плочи. Тук се намира малко гробище с три запазени каменни кръста от началото на XIX век. Църквата е обграден от висока каменна стена с дървени сантрачи покрити с керемиди.

*ДРЕВНОТРАКИЙСКИ КУЛТОВ КОМПЛЕКС"ТАЛИМ ТАШ":
Тракийският култов комплекс Талим таш (в превод от турски Войнишки камък) се намира до пътя между село Тича и град Котел (на около 10км южно от Талим Таш) под Урушките скали. Името на местността идва от факта, че някога на това място са се организирали лагери на османските гарнизони.
В местността има "разхвърляни" огромни скални късове, в които са издълбани улеи и жертвеници с различна дълбочина. Предполага се, че това е тракийски религиозен жертвен комплекс, свързан със култа на древните траки към слънцето. Учените датират Талим Таш към първото хилядолетие преди новата ера.
В момента камъните са обрасли с мъхове храсти, но като че ли все още се усеща някаква особена енергия и тайнствена мистика.

*КРЕПОСТ ТИЧА:
Останките от крепостта Тича се намират в непосредствена близост до село Тича, на 9 км северно от град Котел. Крепостта e била разположена на брега на река Черна (приток на река Голяма Камчия).
Крепост Тича е била изградена през XII - XIV в. върху останки от късно-антична крепост. Крепостната стена е следвала естествените възвишения на терена и е заграждала площ от около 4000 кв.м. Формата на крепостта е била неправилна геометрична фигура. Предполага се, че крепостта е била разрушена през XV век.

5. Заключение
Регионът на Сливенски Балкан се характеризира с богато културно-историческо наследство, наличие на лековито минерални извори и прекрасна природа.
Природният парк 'Сините камъни' съхранява биологичното разнообразие на региона и предлага чудесни възможности за пешеходен и планински туризъм. На територията му има изградени много туристически пътеки, които водят до величествени върхове, уникални природни феномени като скалните образувания Халката, Куклите, Еньова булка и др., кристални извори красиви водопади (Сини вир, Футула и др.). В кк. Карандила край град Сливен туристите имат възможност да се отдадат на пълноценна почивка сред прекрасната природа на Стара планина.
В град Котел, наричан 'твърдина на българския дух', 'люлка на Възраждането', ще усетите будни дух на българските възрожденци и ще се запознаете с един от най-старите български занаяти - килимарството. Запазили автентичния си възрожденски облик - тесни калдъръмени улички и едноетажни или двуетажни дървени къщи, заобиколени от каменни стени, живописните селца Жеравна, обявено за архитектурен резерват, Нейково, Медвен, Градец пренасят в атмосферата на отминали времена.
В кк. Сливенски минерални бани, до село Злати войвода можете да съчетаете почивката сред природата с балнеолечение.

СЪДЪРЖАНИЕ

1. Община Сливен...................................................................................................................2
2. Туризъм.........................................................................................................................3
3. Култура...........................................................................................................................4
4. Архитектурни и културни забележителности..........................................................................4
5. Заключение..................................................................................................................11

ИЗТОЧНИЦИ

1 Официален сайт на община Сливен: Туризъм
www.sliven.bg/index.csp?f=turizym
2 Инвестиции за туризма в Сливен
http://sliven-news.com/index.php/sliven/649

3 ТУРИЗЪМ - Областна администрация Сливен
www.sliven.government.bg/tourism.php

4 Община Сливен - Уикипедия
bg.wikipedia.org/wiki/Община_Сливен

5 Област Сливен - Уикипедия
bg.wikipedia.org/wiki/Област_Сливен

6 Архитектурни и културни забележителности
http://www.sliven.bg/index.csp?f=zabelej

??

??

??Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Туризмът в Сливенския регион 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.