Туристическо райониране на Румъния и Белгия


Категория на документа: Икономика
КУРСОВА РАБОТА
На тема: Туристическо райониране на Румъния и Белгия

Геолого - Географски факултет
Специалност: Регионално развитие и политика

Изготвили: Преподавател:
Каролина Р. Димитрова проф. Д-р. Н. Попова
Фак. Номер:0214
Антоанета Д. Георгиева
Фак. Номер: 0212
София 2014

СЪДЪРЖАНИЕ:
1. ГЕОГРАФСКО ПОЛОЖЕНИЕ, ГОЛЕМИНА И ГРАНИЦИ НА РУМЪНИЯ
2. ПРИРОДНИ ТУРИСТИЧЕСКИ РЕСУРСИ И КЛИМАТ
3. ТУРИЗЪМ В РУМЪНИЯ
4. ТУРИСТИЧЕСКА РЕГИОНАЛИЗАЦИЯ (ЗОНИРАНЕ) НА РУМЪНИЯ
5. ПЛАНИРАНЕ НА ТУРИСТИЧЕСКО РЕГИОНАЛНО РАЗВИТИЕ В РУМЪНИЯ
6. ЗАКЛЮЧЕНИЕ
7. ГЕОГРАФСКО ПОЛОЖЕНИЕ, ГОЛЕМИНА И ГРАНИЦИ НА БЕЛГИЯ
8. ПРИРОДНИ ТУРИСТИЧЕСКИ РЕСУРСИ И КЛИМАТ
9. ТУРИСТИЧЕСКО РАЙОНИРАНЕ
10. АНТРОПОГЕННИ ТУРИСТИЧЕСКИ РЕСУРСИ

ТУРИСТИЧЕСКО РАЙОНИРАНЕ НА РУМЪНИЯ

ГЕОГРАФСКО ПОЛОЖЕНИЕ:
Румъния е разположена в Югоизточна Европа и в североизточните части на Балканския полуостров. Това е най-голямата страна на Балканите (с изключение на Турция, която заема съвсем малка част от площта на полуострова). Заема площ от 238,391 кв.км. Граничи с Украйна на север и на североизток, с Молдова също на североизток, с Унгария на северозапад, със Сърбия на югозапад, а на юг граничи изцяло с България. Границата с България минава в по-голямата си част по течението на река Дунав.

ПРИРОДНИ ТУРИСТИЧЕСКИ РЕСУРСИ И КЛИМАТ:
Румъния е страна с изключително разнообразен и живописен релеф. Тук се срещат различни релефни форми, вариращи от ниски крайбрежни и крайречни равнини и низини до високите планински върхове. Южната част от Румъния е заета от Дунавската равнина, а северозападната част - от Панонски равнини, известни със своето плодородие. На изток в района на делтата на река Дунав има блатисти местности и влажни гористи низини с много малка надморска височина. През централните части на Румъния преминава голяма част от внушителната планинска верига на Карпатите. Тук се намира и най-високата точка в страната - връх Молдовиану, висок 2544 метра. Бреговата линия на Румъния е слабо разчленена и с множество крайбрежни езера.
Румъния попада в умерения климатичен пояс, а местният климат притежава доста континентални черти. Зимата е студена. Често падат обилни снеговалежи, а през януари и февруари температурите могат да паднат до рекордно ниски стойности от порядъка на (-20) и дори (-30) °C. През 1942 година в страната била измерена рекордно ниска температура от (-38,5) °C. Разбира се, това са студове, които се случват сравнително по-рядко и не са ежедневие дори и през най-студените зими. Иначе обичайната средна дневна температура в Букурещ през януари е около 1°C. През лятото времето е доста горещо, особено в сравнение със страните от Западна Европа. Температурите достигат средно до около 30°C, но често надхвърлят и 40°C особено във вътрешността на страната. По крайбрежието на Черно море условията са доста по-приятни. Зимите не са толкова студени, а летата предлагат доста по-ниски температури и обикновено са доста свежи и приятни. През пролетта и есента времето е силно променливо, а през различните години тези преходни сезони доста се различават. Често се сменят слънце и облаци, както и по-влажно със сухо време. Валежите са сравнително равномерно разпределени по сезони, но все пак се наблюдава слабо повишение през пролетта и есента.

ВЪВЕДЕНИЕ:
Румъния е член на Европейския съюз от 1-ви януари 2007 година. Страната е атрактивна туристическа дестинация, която предлага внушително многообразие от възможности за туризъм. Това привлича в страната посетители с разностранни интереси, правейки туристическия сезон практически целогодишен. Природата на Румъния е една от най-дивите на континента. Гъстите гори, които покриват Карпатите са дом на впечатляващо биологично разнообразие. На територията на страната са се развили и процъфтяли множество различни култури и всички те са оставили следа.

ТУРИЗЪМ В РУМЪНИЯ:
Румъния е атрактивна туристическа дестинация, която предлага огромно разнообразие от възможности за почивка практически през цялата година. Страната притежава красиво крайбрежие с великолепни пясъчни плажове, а перлата на румънското крайбрежие - курортът Мамая - се ползва със славата на една от топ дестинациите по Черноморието. Плажният сезон е кратък - от юни до началото на септември, но за сметка на това през тези няколко месеца на туристите се предлагат неизброими възможности за забавление. Страната притежава отлични условия за любителите на планината и зимните спортове. В Карпатите ще откриете десетки курорти и курортни градчета, които предлагат ски писти както за начинаещи, така и за напреднали. Зимният туристически сезон е по-дълъг от летния. Снежната покривка в ски курортите в Карпатите се задържа от ноември до април. Един от най-старите и добри зимни курорти не само в Румъния, но и на Балканите е Синая. Името произлиза от полуостров Синай в Египет. Едно от големите му предимства, което не е за подценяване е близостта до столицата Букурещ. Планинското курортно градче е разположено на около и над 800 метра надморска височина. То е заобиколено от красиви планини, покрити с красиви гори. Тъй като се намира между планински склонове градът има тясна и силно издължена форма.

Природата на Румъния е впечатляваща. Планините са покрити с гъсти иглолистни, широколистни и смесени гори, а животинският свят е впечатляващ. Срещат се сърни, елени, зайци, язовци, диви свине, както и внушително разнообразие от птици. Горите са дом също така на доста хищници като лисици, чакали, вълци и кафеви мечки. Освен че ще можете да практикувате зимни спортове и с повече късмет ще видите изключителни диви животни, планините в Румъния са сърцето и душата на местната култура.

Една от най-големите европейски реки е сред най-значимите туристически забележителности на Румъния. След като поеме своя дълъг път от планината Шварцвалд в Германия река Дунав изминава огромно разстояние през територията на целия континент за да се влее в Черно море, оформяйки невероятна делта. Там където река Дунав среща морето се е оформило едно от най-важните местообиталища за птиците в Европа. Местността има характерен влажен микроклимат и голямо разнообразие от влаголюбиви видове. Известен факт е, че на подобни места с обилна влага по поречията, устията и делтите на реките биологичното разнообразие процъфтява. Подобно е положението и тук. Заради своята уникална природа през 1991 година делтата на река Дунав стана част от световното природно наследство на ЮНЕСКО.

Столица Букурещ се смята за един от най-красивите в Източна Европа. Известен е като източно европейския Париж. Притежава неустоим чар и забележителна архитектура. Въпреки че градът е изстрадал няколко десетилетия комунистически режим, той все пак не е загубил и частица от своята красота. Днес Букурещ излъчва класа, стил и величие повече от всякога. Една от най-импозантните сгради в тази част на континента е Палатът на парламента или както още наричат сградата Дворецът на народа. Преди да зърне тази забележителност човек трудно би могъл да си представи истинските и мащаби, но заставайки пред величествената и фасада всеки се изпълва с възхищение.
Голяма част от град Сигишоара е под закрилата на ЮНЕСКО, Сигишоара е изветен и с нещо доста любопитно. Вероятно всеки е чувал за легендите за граф Дракула, който според разказите бил толкова жесток, че хората се ужасявали от мисълта да замръкнат на открито и бързали да се приберат преди залез слънце. Той се прочул с невижданата си жестокост. Обичал да забожда на кол всеки, който дръзне да оспорва неговата власт. Живял тук през средновековието, а истинското му име било - Влад Цепеш.
Замъкът Бран, в който се предполага, че граф Дракула е живял е разположен сред местност покрита с гъста гора на склоновете на Карпатите. Мястото прави легендите да изглеждат дори още по-страховити. Мрачните сенчести гори, през които трудно преминава слъчева светлина карат туристите да потреперят докато слушат оживените разкази на екскурзовода дори преди да са достигнали до внушителните каменни зидове на замъка.
Подобна на повечето страни в Южна Европа, Румъния има изключителен потенциал по отношение развитието на винения туризъм. Обилното слънчево греене и умереният климат допринасят за високото качество на гроздето, а от там и за божестената напитка. Районите, където може да се практикува винен туризъм за разпилени по територията на цялата страна, но ако все пак се опита да се открие закономерност трябва да се отбележи, че в северна Румъния се отглеждат повече бели сортове грозде и респективно се произвеждат повече бели вина, докато в южната половина от страната преобладават червените сортове. Въпреки че по земите на днешна Румъния вино се произвежда от хилядолетия, виненият туризъм е нещо ново за страната, което я прави още по-непозната и вълнуваща в това отношение.
Селският туризъм е още една възможност за потопяне в обичаите и културата на Румъния. Подобно на другите балкански страни тук провинцията е запазила един начин на живот, който е твърде непознат и далечен за западните туристи. Модерното общество все още има изключително слабо влияние в селските райони на Румъния. В други времена това би могло да бъде недостатък, но днес е една изключителна възможност да се види и опознае отблизо какви са традициите и миналото на тази стара европейска държава. Всеки един ритуал и обичай в ежедневието (особено по време на празници) си има своето историческо обснение и води началото си някъде назад във вековете.Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Туристическо райониране на Румъния и Белгия 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.