Туристическо лого на държавите


Категория на документа: Икономика


 Туризма се е превърнал в една от най-доходоносните индустрии. Както интересите на един човек се различават с интересите на друг (кулинарен туризъм, културен туризъм, разглеждане на забележителности или екотуризъм) така и различните етноси и държави се различават енда от друга. В опит да се поставят в отделна ниша или отрасъл, те също така трябва да създадат своя визуална идентичност. Идентичност която ще видим в лицето на едно туристическо лого. Образът на една страна - как тя изглежда погледната отвън, е толкова важен, че от него зависи качеството на живот на цели поколения.

Според общото схващане по темата търговската марка или брандът представлява идентичността на даден продукт, услуга, организация.

"Силата на една търговска марка се крие в нейната способност да въздейства върху поведението на купувача".

В този смисъл брандът може да се възприеме като отличителната черта на дадения субект, която ще накара публиките да изберат него пред останалите субекти в същата област.
На практика не е необходимо даден продукт, услуга, организация, институция, държава да са "най-добрите", за да бъдат предпочитани от редица публики. За да бъдат наречени печеливши брандове, те по-скоро би следвало да бъдат позиционирани в съзнанието на индивидите като носещи уникални и неповторими позитиви, като единствени по рода си, като притежаващи качества, които дори "по-добрите" не притежават.
Важността на успешното изграждане на добър публичен образ на една държава може да бъде считана за неоспорима. Начинът, по който е възприемана страната, оказва пряко влияние върху успеваемостта на нейния бизнес, търговия, туризъм, полически и културни отношения с други страни.

За пример ще използвам логата на по-екзотични страни, а не вече добре познатите ни "мейнстриим" дестинации.

Ще започна със туристическото лого на Малайзия

Visit Malaysia Year 2007 - работата по проекта за създаване на нов имидж на Малайзия започва на 31 Декемвреи 2005 година. През 2006г. Правителството и туристическата индустрия работят заедно за да подсигурят успеха на кампанията, която трябва да бъде стартирана през януари 2007 година.

За VMI е било създадено изцяло ново специално лого. Логото е вкарано в употреба на същата дата на която стартира проекта. Дизайна на логото е стилизиран цвят на растението "Хибискус", който е националното цвете на Малайзия и се намира в изобилие из страната.

Следващото лого е това на Бутан.

Кралство Бутан е планинска страна в Южна Азия. Намира се между Народна република Китай и Индия. Бутан е една от най-слабо развитите страни в Източното полукълбо, но все пак страната се класира на осмо място сред 20-те най-щастливи страни. "Бутан" вероятно произлиза от санскритската дума бху-тхан, което означава "висока земя". Според друга теория бхоц-ант на санскрит означава "краят на Тибет" или "югът на Тибет".

Логото се състои от мотото на страната "Щастието е място" и акварелно изображение на син мак, което е националното цвете на Бутан. Логото е създадено от Ogilvy and Mather от Индия.

Следващото лого е това на Афганистан
افغانستان‎

И си мислите, че за Афганистан няма нищо туристическо, лъжете се, дори имат сайт. Е вярно основния мотив в сайта е: "Your security is and will be your own responsibility.", но поне има нещо. Истината е, че за туризъм в държавата са мислили някъде около 1979г. и оттогава насам не са.

Продължаваме напред с логото на Киргизстан

Киргизстан, официално Киргизка република е държава в Средна Азия, заемаща западните и централни части на планинския масив Тяншан. Името на страната означава "Земя на четиридесетте племена". В киргизстанското лого се виждат три нива: море, планини и небе, и мотото им, гласящо "Толкова много за откриване". А картинките били подтикнати от Saimaluu Tash и всеизвстните петроглифи. Интересно е че новото лого на република България има същия, но стилизиран дизайн.

Последно но не и по значение следва логото на Узбекистан

Узбекистан, официално Република Узбекистан е държава в Средна Азия, която се намира между Казахстан, Киргизстан, Таджикистан, Афганистан и Туркменистан. Столицата ѝ е Ташкент.

За Узбекистан все още не може да се реши кое му е новото лого имат 60-тина варианта. На логото се виждат зелени планини, слънце, птички и мотото на страната, което означава "кръстопът на цивилизации". Интересното за логото е че на него е изобразена птицата Хумо, която е националната птица на велика република Узбекистан. За тази птица хората вярват че лети безкрайно като много пъти се изобразява без крака.
Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Туристическо лого на държавите 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.