Туристически ресурси на Тайланд


Категория на документа: ИкономикаКурсова работа

Тайланд

Изработил: Христина Дечкова Дечева
спец. Туризъм, 139 "а"

Площ: 514 311 км², от които 512 254 км² суша и 2 057 км² водна площ.
* География на Тайланд
Тайланд заема част от Югоизточна Азия, като е разположен на полуостровите Индокитай и Малака. Бреговата линия с Индийския океан (Андаманско море) и с Тайландския (Сиамски) залив на Южнокитайско море е с обща дължина 2613 км. Тайланд притежава и голям брой малки живописни острови и красиви плажове, които са важни за туристическите дестинации. На 26 декември 2004 година опустошителни вълни цунами, предизвикани от силно земетресение в Индийския океан, за броени минути помитат тайландските острови в Андаманско море. Западната и северната част на Тайланд прекосяват планински вериги с най-висок връх Интханон (2595 м). На североизток е обширното плато Корат (100-200 м ср.н.в.), което обхваща над 1/4 от площта на страната.
В централната част на Тайланд се простира плодородната Менамска равнина - най-гъсто населеното място в страната. Равнината е известна като "Тайландското оризище". Територията на Тайланд е разтеглена от север на юг (разстоянието от най-северната до най-южната точка е 1 860 km). Благодарение на централното си място в Югоизточна Азия и най-протяжното сред страните в региона положение от север на юг, Тайланд има най-разнообразия в региона климат, и затова реколта от основните култури се събира няколко пъти в годината, а туристическия сезон се "придвижва" от една климатична зона в друга - по този начин страната е един от малобройните в света целогодишни туристически центрове.
Горите заемат 10 % от територията на Тайланд: на север са разположени тропически листопадни, а в по-влажните южни райони - вечнозелени тропически гори.
* Климат
Климатът на Тайланд е субекваториален (горещ и влажен) само на юг - на полуостров Малака, е влажен екваториален, с два пъти повече валежи в сравнение с централните и северните райони. Тайланд се радва на тропичен, мусонен, климат с три сезона. Измерени са средна януарска температура от 20 до 22 градуса Сº, и средна юлска температура от 29 до 31 градуса Сº. Валежи - 1000 - 2000 мм, а в планините - до 5000 мм. Най-голямото количество валежи пада през месеците юли и август и то практически само в северната част на страната. Прохладният сезон продължава от октомври до февруари. Дъждовният сезон (югозападен мусонен) трае от юни до октомври. Третият сезон - горещият продължава от март до май. По-големи реки - Менам, Чао Прая, Меконг (по границата с Лаос), Мун. Растителснот - листопадни тропически гори, а по платото Корат - савани. В Банкок са регистрирани средни температури между 20 Сº и 32 Сº през месец януари и между 24 Сº и 32 Сº през месец август. Заради високата влажност на въздуха по-ниските температури се понасят трудно. На север влажността на въздуха е значително по-малка, а климатът - по-мек.

* Тайландския народ произхожда от разположената между Тибет, Виетнам и Бирма област Юнан, която днес принадлежи на Китай. Съществуват различни мнения за произхода на Тайланд. Преди три десетилетия се смяташе, че Тайланд води началото си от преди 4 500 години от северозападен Съчуан в Китай, а по-късно тайландците се придвижват към сегашното месторазположение на страната. Тази теория се приема за остаряла. Несъмнено най-важното археологическо откритие потвърждаващо съществуването на древни хора по тайландските земи е било направено в мъничкото село Бан Чианг близо до Удон Тхани в североизточен Тайланд. Систематичните разкопки на Бан Чианг започват само преди две десетилетия, разкривайки изрисувани керамични изделия, бижута, инструменти /сечива/ от бронз и желязо. Заселването започва около 3600 пр. Хр. Хората от Бан Чианг отглеждали ориз, опитомявали животни и били опитни грънчари.
* Административно деление на Тайланд
Кралство Тайланд е разделено на 75 провинции (чангвати), които са географски групирани в 6 региона. Столицата Банкок е администрирана като 76-та провинция. Имената на провинциите съвпадат с имената на техните столици.
Всяка тайландска провинция има свой управител, назначен от Министерството на вътрешните работи на страната. Единственото изключение е Банкок, чийто управител се избира от населението.
75-те провинции са разделени на общо 877 района (амфое). 76-тата провинция, която обхваща столицата на страната Банкок, е разделена на 50 района. От своя страна районите на страната са поделени на подрайони (тамбони) и села (мубан).
* Тайланд е разделен на няколко географски района, които в известна степен отговарят на териториалното разделение на провинции. Северната част на страната е планинска с най-висока точка - Дои Интанон с височина от 2 576 метра. Североизточната част е заета от платото Корат, обградена на изток от река Меконг. Централната част на страната е заета преобладаващо от равнинната долина на река Чао Фрая, която се влива в Тайландския залив. Южната част се състои от тесния провлак Кра, който се разширява в Малайзийския полуостров. Местният климат е тропически и се характеризира с наличието на мусони. Има топли, дъждовни мусони, придружени с облаци от средата на май до септември, както и сухи, студени североизточни мусони от ноември до средата на март. Климатът на южния провлак е винаги горещ и влажен.
* Флората и фауната са много богати. Тук се срещат 860 вида птици, множество влечуги, сред които голям брой змии, множество бозайници - слонове, тигри, леопарди, гибони, биволи и други. В миналото е имало и носорози, но през 1960-те години изчезват заради бракониерство и изсичането на горите. Естествената растителност в платото Корат е савана. В южните части и по крайбрежията растат гъсти мусонни гори - джунгли (около 24% от площта на Тайланд), с ценни растителни видове (тиково и махагоново дърво, янг, бамбук и др.) и разнообразен животински свят -слонове, леопарди, тигри, крокодили, гибони, над 50 вида змии и други.
Северен Тайланд представлява разклонение на планинската верига на Хималаите. На височина 1700 м. може да се видят чаени плантации. Тук се срещат ценни видове дървета, каквото е например тиковото дърво. Оазисните райони в централната низина се напояват от животворната река Менам. Източните райони, и най-вече платото Корат, се различават от централната част на страната по бедната си растителност, докато южната тропическа област е покрита от непристъпната тропическа джунгла, оцеляла край планинските вериги и заобиколена от живописни плажове. В тази зона има големи природни богатства - каучуково дърво, кокосови палми и цинк. Въпреки това, районът е застрашен от изхвърляните отпадъци.
* Икономика на Тайланд
Тайланд е една от най-бързо развиващите се страни не само в Югоизточна Азия, но и в света. Икономическите успехи на Тайланд се дължат на насърчаването на износа, евтината работна ръка, значителните преки чужди инвестиции и др. Тайланд изнася основно компютри, части за офис-оборудване, транзистори, каучук, автомобили и камиони, морски продукти, ориз, царевица и др. Вносът се състои предимно от машиностроителна продукция, суровини, горива. Селско стопанство: отглежда се каучук (3-то място в света), ориз, царевица, просо, сорго, батати, маниока, захарна тръстика, памук, цитруси, кафе и др. Животновъдство - едър рогат добитък, свине, слонове (15 хил.), домашни птици; Природни залежи: калай и волфрам. Промишленост - електронна (компютри и части за тях, интегрални схеми, телевизори, видеомагнетофони, калкулатори и др.), ювелирна, сглобяване на автомобили, нефтохимическа, строителна, хранително-вкусова и текстилна, дървопреработвателна и др.
* Население на Тайланд
Страната има население над 67 мил. жители. Гъстота - средно 121 жит. на кв. км. Естественият прираст е 17. Средна продължителност на живота - мъже - 67 г., жени - 72 г. Етнически състав - тайски народи - 80,2%, китайци - 12,1%, малайци - 3,7%, кхмери - 1,3%, планински кхмери - 1,2%, други - 1,5%.
* Религия в Тайланд
В Тайланд кралят е не само държавен глава, но и покровител и защитник на всички религии. В периоди на криза, той влиза в ролята на посредник, без да заема ничия страна. Кралят на Тайланд е водач и национален символ, стоящ над политиката, и затова се намесва в политическите дела само когато е необходимо за предотвратяване на кровопролития. Уважението и почитта към кралското семейство носят в Тайланд почти религиозен характер.
Освенвярата в краля си тайландците изповядват будизъм. През 13 век в Тайланд официално е признато будиското течение хинаяна, означаващо "малка колесница" (второто по големина учение в будизма носи името махаяна - "голяма колесница"). Понастоящем терминът хинаяна е прието да се счита за остарял и той постепенно излиза от употреба, като е заменен от самоопределението на даденото течение - теравада - "учение на старите". Теравада е най-стария вариант на будизма, получил най-ранен писмен запис (така наречения Палийски канон) и, формално е най-близък до оригиналното учение на Буда. В него съществуват собствени строги правила, по отношение на които е недопустим пренебрежителния тон (особено от туристи) - като уважение към изображения на Буда, към храмовете, монасите, както и някои ограничения в свободата на поведение за жените, но обредите като цяло са много по-опростени, отколкото в махаяна.
Будизма и другите религии намират отражение в тайското изкуство и в манастирския живот. Исторически, в Сиам са съществували две култури: придворна, основана на будиските ценности и носеща елементи на индуизма, и културата на селата с народните песни и танци (най-известният от тях е рамвонг, в който обикновено се канят и туристите), вярата в духове, приказките, обредите на селскостопанския цикъл и цикъла на човешкия живот. Към народната култура може да се отнесе и занаятчийството - изработката на предмети за употреба, обработката на дърво, домашното тъкане на коприна, плетенето на ракита, ратан и много други. Придворната култура включва тайския класически театър кхон, съпровождан от традиционната музика пхи пхат, пеене и речитатив на четци, архитектурата на будистките манастири, стенописи на храмове, скулптурни изображения на Буда. Традиционната скулптура в Тайланд е представена, преди всичко, от негови изображения и влиза в числото на най-значимите прояви на будиското изкуство в света. Буда е изобразяван в определени канонически пози, имащи смисъл за будистите, но съществува също така и голямо разнообразие от стилове на скулптурни изображения - всичко това е представено в Националния музей в Банкок. На запад от столицата, в близост до градчето Накхонпатхом, се намира най-голямата статуя на Буда в света, 127-метровата Пра Патхом Чеди, а на 16 km на северозапад от Чиангмая е разположена една от светините на будизма - построения на върха на планина храм Ват Пра Дои Сутхеп.
Втората по значение религия в Тайланд е ислямът, който е изповядван от около 4,6 % от населението - предимно от жителите на най-южните провинции, граничещи с Малайзия - Патани, Яла, Наратхиват и част от Сонгкхла Чумпхон. Те имат основно мюсюлманско вероизповедание, състоящо се от двете етнически групи - тайландци и малайци. Повечето малайци са мюсюлмани сунити.
В Тайланд е представено и християнството. най-ранното споменаване на християни в Тайланд (Сиам) е в пътеписите на италианския пътешественик Людовик от Варсеми, който посещава Югоизточна Азия около 1505 г. От неговите записки става ясно, че първите християни в Тайланд са арменци, които живеят там постоянно и водят търговия с Индия. През 16-17 век, християнството се разпространява от католически мисионери. Понастоящем, в страната има католически и протестантски общности, както православна, влизаща в юрисдикцията на Руската православна църква. Общо, по различни оценки, християните са от 0,7 % до 1,7 % от населението на страната - основно жители на пранинските северни региони. По-голяма част от християните са католици, а другите са протестанти - презвитерианци, баптисти, адвентисти, лутерани, петдесятници и др.
Има и неголяма сикхска общност в Тайланд, а в градовете на страната има и индуисти. Малката еврейска общност в Тайланд датира от 17 век.
* Култура на Тайланд
До образуването на първата голяма тайска държава - Сукхотай, отделни области на Тайланд (а от 12 век и цялата страна) влизат в състава на различни монски и кхмерски държави - Бапном, Дваравати, Ченла и Камбуджадеша. След разпадането на Камбуджадеша тайските държави Сукхотай, Аютия и Бангкок стават основни наследници на камбоджанската култура, доколкото в самата Камбоджа не съществуват условия за развитието ѝ. Тайската архитектура също води началото си от камбоджанската.
Цялото развитие на тайската художествена култура е свързано с будизма, който в тайския си вариант включва и някои индуиски мотиви. В монументалната архитектура основните типове постройки са ступата и храма. Тайските ступи произлизат от монски и кхмерски прототипи (прасанг, прасат, чеди; представката пра означава "свят, свещен"). Основа за развитието на храмовете е вехан - здание с кирпичени или каменни колони и дървен покрив.
Най-яркият пример за архитектурното творчество на тайците е комплекса от храмове и Големия кралски дворец в Банкок. Постройките, намиращи се на територията на комплекса, имат различна форма и значение - това обисновено са светилища, зали за религиозни церемонии, библиотеки и школи. Стените са украсени със сцени от индуиския епос (Рамакиен е превода на Рамаяна на тайски език от крал Рама II) и изображения на животни от митологията. В двора на манастирите често се среща свещеното дърво Бодхи и също така има многобройни скулптури на митични същества, обладаващи свръхестествени сили и пазещи храмовете.

Тайланд е една от най-атрактивните туристически дестинации в света. Годишно се посещава от 12 милиона туристи, а броя на посетителите непрекъснато нараства. Трагедията с вълната цунами, която на 26 декември 2004 г. помете крайбрежните участуци на Тайланд нанесе катастрофални щети върху местния туризъм, но днес страната, колкото и учудващо да звучи, благодарение на усърдието и старанието на местните жители успя да отърси и възстанови от този ужас!
Независимо от глобалните икономически затруднания броят на туристите в Тайланд е нараснал рязко и тя остава 11-а в класацията на Световната туристическа организация на ООН, съобщава Eturbonews.com. От януари до май 2012 г. броят на международните посетители на страната е скочил със 7,27%. Само посещенията от британци са се увеличили с 12 на сто в сравнение със същия период през 2011 г.
Най-известният тайландски остров е Пукет. Той представлява планинско местенце, заобиколено от златни пясъчни плажове, докосващи се до водите на Андаманско море. Мястото предлага множество възможности за забавления и приключения, включително класове по готвене, вечеря на корабче и различни круизи.
Кох Самуи пък се намира до източното крайбрежие на Тайланд и предлага доста по-спокоен ритъм на живот, отколкото Пукет.
Дестинацията предлага храмове и водопади, а през нощта оживява с пълна гама ресторанти, кафенета, барове и клубове. Те предлагат гостоприемна смесица от тайландски и международни култури.

Днес, както е било винаги, основната част от посетителите идват тук през зимата, когато голяма част от северното полукълбо е скована в зимна прегръдка. Разбира се, топлия климат не е единствената причина, която кара туристите да се завръщат тук отново и отново всяка година. Голямо значение има също и факта, че местната кухня е изключително вкусна, а местните жители се смятат за едни от най-милите и любезни хора в света. Тайланд и неговите неприлично красиви острови се използват като място, на което идват да зимуват богаташи от северните страни (Канада, Русия, Скандинавския полуостров и др). Страната поразява всички свои посетители с красотата на своите будистки храмове. В Тайланд има някои места, които са особено атрактивни като например островите Пукет и Ко Самуи. Освен тях има обаче и някои кътчета, които са много по-малко известни, но не по-малко интересни. Туристите, които имат удоволствието да посетят Тайланд, трябва непременно да отделят известно време за посещение на националните паркове на страната. Ето и някои от основните места и забележителности, които човек трябва да посети ако пътува до Тайланд.
> Остров Ко Фи Фи е истинско бижу, което майката природа е сътворила сред водите на Андаманско море (част от Индийския океан). Представлява скалист остров с овални форми, който стръмно се издигат от лазурните води на океана. Вертикалните склонове са покрити с гъста тропическа растителност. Пясъкът по плажовете е с цвят на слонова кост, а в прозрачните и спокойни води живеят различни видове корали и малки пъстри рибки.. Около плажовете мързеливо се поклащат горички от кокосови палми, а атмосферата обикновено е спокойна с изключение на случаите, когато туристически корабчета "стоварват" тълпи с народ на брега. Но това е за кратко. През останалото време островът е истински рай.
> Остров Пукет е разположен на западното крайбрежие на Тайланд и претендира да е мястото с най-големи и с най-добри възможности за настаняване. Пукет е туристическа дестинация номер едно в Тайланд и е визитната картичка на страната пред света. Плажовете са удивително красиви, океанската вода е прозрачна като в плувен басейн. В сърцето на остров Пукет се намира фантастична тропическа гора, която е под закрила на закона. Това е национален парк Као Фра Таео. Тук за посетителите на острова редовно се организира сафари със слонове в джунглата. Наистина, ако да се "возиш" на гърба на слон не е приключение, кое тогава???
> Ко Самуи е още един великолепен остров сред водите на Сиамския залив ( Тайландски залив). Освен с плажовете си, островът е известен със своите будистки храмове и кокосови плантации. Ко Самуи е много атрактивна туристическа дестинация и редовно приема полети от други части на Тайланд, Китай, Сингапур и Малайзия.
> Плаващите заведения. Голяма атракция в Тайланд представляват плаващите заведения, без значение дали става въпрос за клубове, барове, ресторанти или нощни заведения. През последните години те са се превърнали в нещо като емблема на тази страна. Най-приятно да се отиде на плаващ ресторант е надвечер когато слънцето залязва и от реката започва да се усеща спцифичен аромат из въздуха. Обикновено плаващите ресторанти са на места с много зеленина и на далеч от градския шум и динамикаСподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Туристически ресурси на Тайланд 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.