Туристически ресурси на град Русе


Категория на документа: Икономика


Земеделски колеж
гр.Силистра

РЕФЕРАТ ПО ''Туристически ресурси''

На тема:" Туристически ресурси на град Русе''

На : Иванка Радева Ангелова

Икономика на туризма , II курс Факултетен № 111422322013

Русе е голям пристанищен град по поречието на река Дунав Североизточна България. Той е административен и стопански център на едноименните община Русе иобласт Русе. Градът е важен транспортен, икономически и културен център в Северна България и с население от 149 642 жители (преброяване 2011) петия по големина град в страната и втория по големина в Северна България след Варна. В районa му се намират рафинерията Приса Ойл и Дунав мост, единствения мост на българо-румънската граница над река Дунав.
Близостта на река Дунав винаги е имала огромно значение за развитието на града още от древността до наши дни. Тук през І в.н.е. е основан римският военен лагер-крепост, носещ името Сексагинта Пристис - "Пристанище на шейсетте кораба". От ХVІ век градът е познат с османското си име - Русчук. По време на османското владичество Русе е един от главните градове на Османската империя, което се отразява на икономическото му и културно развитие. Русе е пръв в много отношения - тук се построява първата железопътна гара в България, открива се модерна печатница, основава се вестник, градът е седалище и на множество консулства.
След 1878 г. Русе е най-големият град на Княжество България, икономиката му се развива много бързо и това се отразява на цялостния облик на града. Връзката, която градът осъществявал с Европа посредством река Дунав, благоприятствала за развитието му. Заради красивата си архитектура и вътрешното оформление на сградите, проектирани от италиански, австрийски, немски и български архитекти, Русе е наричан "малката Виена".

Един от символите на града е Доходното здание - красива обществена сграда в центъра на Русе. Построена е през 1901-1902 г. и впечатлява с великолепната си фасада и седемте фигури на покрива. Те са символ на изкуството, науката, земеделието, занаятите, търговията, отбраната и свободния полет на духа. Най-отгоре е символът на търговията - Меркурий.
Друго задължително за посещение място е Регионалният исторически музей. В него се съхраняват над 130 000 паметници на културата, между които е и Боровското тракийско съкровище - сервиз от пет сребърни ритуални съда, датирани от IV в. пр.н.е.
Интересна забележителност е и Музеят на градския бит, наричан още "Къщата на Калиопа". Експозицията му пресъздава интериора на богат русенски дом от края на XIX и началото на ХХ в., а красивите стенописи на втория етаж са дело на австрийския живописец Шарл Шаусберг .
(Къщата на Калиопа)
В близост до Музея на градския бит се намира къщата музей "Захари Стоянов". В нея са изложени две експозиции - едната е посветена на революционера и писател Захари Стоянов (1850 г. - 1889 г.), а втората проследява историята на семейство Обретенови от Русе и дейността им за националноосвободителното движение за освобождение от османско владичество.

(Къщата на Захари Стоянов)
В Русе се намира и единственият в България Национален музей на транспорта, който се помещава в сградата на първата железопътна гара в България. Сред най-интересните експонати на музея са вагоните на царете Фердинанд (1887 г. - 1918 г.) и Борис ІІІ (1818 г. - 1943 г.), а също и салонният вагон на султан Абдул Азис (1830 г. - 1876 г.). В сградата на музея има три зали, разказващи историята на железопътния транспорт и корабоплаването в България.
Градът е домакин и на множество културни събития като Русенския карнавал, Мартенски музикални дни, Есенни дни на изкуството и науката и др.
Ежегодно в Русе се провежда туристическо изложение "Уикенд Туризъм". В рамките на изложението, като част от неговата програма, се провежда и Фестивалът на туристическите забавления и анимации.
Русе предлага различни категории места за настаняване, заведения за хранене и развлечение. Повече информация за забележителностите и събитията в града и местата за настаняване може да бъде получена в Туристическия информационен център, който се намира на централния площад.
През комунизма
Нов тласък в развитието му става построяването на Дунав мост през 1954 г. и бързата индустриализация. Русе отново се въздига като голям икономически, транспортен, културен и просветен център. Развиват се машиностроението (коробостроене, производство на металорежещи машини, производство на селскостопански машини, електроника, и др.), химическата (нефтопреработване , производство на бои) и леката промишленост . Изградено е голямо пристанище.

Градът става университетски център. По време на преброяването през 1985 г. е отчетено население от над 186 000 души.
В началото на 80-те години Русе навлиза в труден период от своята история. В Гюргево е построен химическият завод "Верахим", който обгазява града в продължение на почти десет години и се отразява пагубно върху неговото развитие. Населението започва да намалява, като само между 1985 и 1992 г. Русе е напуснат от 15 хиляди души. След 1989 г. румънският завод заработва с минимална част от капацитета си и обгазяванията постепенно спират.

Развитие в посткомунизма
През 90-те години цялостната икономическа криза в България се отразява и върху развитието на Русе. Повечето големи предприятия в града западат, а безработицата се увеличава. Това води до нови изселнически вълни. След 2000-ната година градът постепенно започва да възвръща предишните си водещи позиции. През 2011 е пуснат в експлоатация първият сух фонтан в България. В процес на строеж са Бизнес парк Русе и спортна зала. Вече работи и пречиствателната станция в Русе. Централната градска част e обновена чрез европейски проект на стойност 10 млн. лв.

Русе е един изключително красив град и малко градове могат да се похвалят с такъв широк център, където спокойно мога да се разходя, да разгледам забележителностите и красивите сгради в стил на рококо и барок. Освен това имаме и два големи парка с розова градина, градски басейн, тенис корт, малък овеселителен център за забавление на малки и големи и кей, който е привлекателен през всички сезони, защото всеки има своето очарование.През последното десетилетие крайбрежният град се развива все повече - инфраструктурата и икономиката. Непрекъснато има нови и нови проекти, който привличат туристи както от България, така и чуждестранни. Той е непрекъснато обект на забавление както през деня, така и през нощта с многобройните си нощни клубове и барове, където всеки може да
разпусне след тежки работни дни както и да отседне в уютен хотел и да опита традиционна българска кухня или с изтънчения и фин вкус на французите.

??

??

??

??

Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Туристически ресурси на град Русе 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.