Туристическа дестинация Герамния


Категория на документа: Икономика


УНИВЕРСИТЕТ ЗА НАЦИОНАЛНО И СВЕТОВНО СТОПАНСТВО

Специалност: Икономика на туризма
Дисциплина: Туристически дестинации

Тема: Туристически страни

в Европа - Германия

Съдържание

I. Географско положение.

II. Релеф.

III. Климат.

IV. Води.

V. Био ресурси.

VI. Антропогенни ресурси.

A) Културно-исторически и делови

Б) Изкуствени

I. Географско положение.

Германия е най-голямата държава в Централна Европа с площ 357 021км², която се простира от Алпите до Северно и Балтийско море. Поради своето централно местоположение тя граничи с повече страни, отколкото всяка друга европейска държава. На север с Дания, на североизток с Полша, на изток с Чехия, на югоизток с Австрия, на юг с Швейцария, на югозапад с Франция, на запад с Люксембург и Белгия и на северозапад с Холандия. Германия е втората по население страна в Европа ( 80,2 милиона) и е седмата най-голяма страна по площ.
Столицата и една от 16те провинции на Германия е Берлин. Той е най-населенията и най-големията по площ град в страната.

II. Релеф.

Страната се поделя на три големи природни области - Северна, Средна и Южна с надморска височина, която се увеличава от север към юг. Северна Германия обхваща Северогерманската низина, която се простира до Балтийско море и Северно море. Била е заета от множество блата, голяма част от които са пресушени. За източната й част са характерни следледниковите форми - морени. В нея се намират и над 2 хил. езера. В Мекленбургското поезерие (Померания) по - големи езера са Шверин, Плаузее, Меринц и др. Езерата продължават и около Берлин в поречието на Хафел и Шпрее. Почвите в тази област са добре обработени и много плодородни.
Средната част на страната е хълмиста и платовидна. Издигат се ниски, старонагънати планини. Такива са Таунус, Харц, Ерцегебигре (Рудни планини), Паузитцер Вергланд с масива Цитау, Елбзнащайнгебирге, Тюрингиенвалд, Тюринговите шистозни планини, плата Шпесарт и Швабско - Франконското. Особено живопистна е долината на река Рейн - главната водна артерия на Германия.
Южна Германия е предимно планинска земя. Заета е от Баварското плато, предпланините и северните склонове на Баварските Алпи. По трогови долини, през вековни гори се спускат буйни дунавски притоци. Най - висок връх е Цугшпице (2962м). В тази част на Германия е и планината Шварцвалд (Черна гора), от която извира река Дунав.

III. Климат.

Климатът на Германия е умерен и морски с хладни, облачни и влажни зими и лета като на юг понякога се появява и топлият вятър фьон. По-голямата част от Германия се намира в хладно-умерена климатична зона, в която преобладават влажни западни ветрове. От северозапад на изток и югоизток климатът се променя от океански към континентален. На северозапад и север климатът е основно морски и дъждове падат през цялата година. Зимите там са сравнително меки, а летата са хладни. На изток климатът показва ясни континентални белези: зимите могат да бъдат много студени за дълги периоди, а летата стават много топли. Тук също се срещат дълги сухи периоди. В централната част и на юг има променлив или преходен климат като той може да бъде доминиран или от морския, или от континенталния според времето. Зимите са меки, а летата често хладни, макар че максималните температури достигат до 30°C за няколко дни при появата на топлинни вълни. Най-студенията месец е Януари. Най-ниската измерена някога температура в Германия е -45.9 градуса по Целзий, тя е регистрирана на 24 Декември 2001 година при Фунтензее. Най-високата до момента температура е 40.3 градуса по Целзий и е измерена на 8 август 2003 в Карлсруе, както и на 13 август във Фрайбург в Брайсгау.

IV. Води.

През Германия минават някои от основните европейски реки като Рейн, Дунав, Елба, Везер и Майн. Немските реки принадлежат към 6 големи речни системи, чиито водосточни области заемат почти цялата площ. Това са Рейн, Дунав, Елба, Одер, Везер и Емс.
Най-голямото езеро е Боденското езеро с площ 535,9 km². То се намира на границата на провинциите Бавария и Баден-Вюртемберг с Австрия и Швейцария. Другото голямо езеро е Мюриц с площ 109,8 km² и Кимзее с 79,9 km².
С провинциите Долна Саксония и Шлезвиг-Холщайн Германия граничи на Северно море. То е гранично море с Атлантическия океан. Заедно с Ла Манша южните части на Северно море са най-гъсто изпълнената с движение морска област на земята.

V. Био ресурси.

Германия се слави с хубавите си гори, които заемат над 30% от територията Най - просторни горски участъци има в Баварските Алпи, в Тюрингия, в Харц. В северногерманската равнина преобладават ниските храстови гори. Любимо, обожавано дърво за германците е дъбът. Железен кръст и дъбови листа са ордените за героизъм. Най - разпространени са средноевропейските животински видове.Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Туристическа дестинация Герамния 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.