Три природни и три антропогенни ресурса


Категория на документа: ИкономикаДеветашка пещера
Деветашката пещера е една от най-големите пещери в България. Намира се в Община Ловеч. Деветашката пещера е открита през 1921 г. Общата ѝ дължина е 2 442 м, общата ѝ площ е 20 400 м2, височина - 60 м. Разположена е на около 15 км. североизточно от Ловеч, близо до село Деветаки на източния бряг на р. Осъм.
Достъпът до пещерата е по пътека дълга над километър, която започва малко след отбивката от пътя Ловеч - Левски за с. Деветаки в източна посока. При влажно време е затруднен. След моста има оформен импровизиран паркинг в тревата. Съществува и алтернативен път (по-подходящ за малки деца и възарстни хора, тъй като не е стръмен), водещ до паркинг на около 50 метра от пещарата - пътят към него е малко след отбивката за село Деветаки (посока Ловеч-Левски, табела липсва).Природната забележителност е дом на хиляди прилепи.
На около 40 м навътре от входа има просторна зала с площ 2400 кв.м. Вътре в пещерата има два клона, през единия от които протича рекичка, а другият е сух и топъл. Има красиви сталактити и сталагмити. Сводовете на входа са внушителни.
Една от залите в пещерата носи името "Олтара". В нея при разкопки на Регионален исторически музей, Ловеч са направени открития на някои от най-интересните останки от времето на неолита по българските земи. Включени са в експозицията на Музейна сбирка "Васил и Атанас Атанасови".
Освен с археологическите находки пещерата е известна и с многообразието от обитатели. Заради размножителния период на населяващите пещерата бозайници през м. юни и м. юли тя изцяло се затваря за посетители. Тук обитават 12 вида защитени земноводни, смок мишкар (включен в Червената книга), южен гребенест тритон, жаба дървесница, обикновена блатна констенурка, шипоопашата костенурка (включена в Световния червен списък), 82 вида птици, които се срещат в района, 13 от които включени в Червената книга, 34 вида бозайници (4 от които включени в Червената книга на България, а 15 - в световния червен списък) и 9 вида прилепи.
В миналото пещерата е използвана за съхранение на храни от държавния резерв. След това е засекретен военен обект. През 1950-те е години е била използвана за съхранение на петрол, а големите цистерни и до скоро стояха близо до входа на пещерата. Днес са изнесени, а стоят само част от постаментите. В момента е абсолютно невъзможно използването на пещерата за други цели. Двата моста, автомобилен и ж.п. път, водещи до пещерата, са разрушени. Махането на релсите започва през 2001 година. След затварянето ѝ за военни цели пещерата не се превръща в пълноценен туристически обект. Въпреки че е отворена за посещения, не е с оформена инфраструктура.
През 2011 год. в Деветашката пещера се снимат някои от по-мащабните сцени на мултимилионната холивудска продукция Непобедимите 2 в която участват голяма част от най - великите екшън герои на Холивуд. За целите на снимките екипа и сценаристите на филма изграждат реален мост над река Осъм, който впоследствие оставят като "подарък" на местните жители. По време на снимките еколози и природозащитници протестират срещу нарушаване на спокойствието на защитените видове обитаващи пещерата.

??

??

??

??

1

Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Три природни и три антропогенни ресурса 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.