Теренно проучване на туристическа дестинация


Категория на документа: Икономика


- Разнообразни културни атракции
- Голям брой места за настаняване
- Голям брой места за хранене
- Места за отдих
- Синя и зелена зона
- КИЦ

Отрицателни черти (W)
- Трафик
- Недостатъчен брой места за паркиране
- Пренаселеност
- Замърсяване
- Престъпност
- Рушащи се сгради

Възможности (О)
- Търсене на културен туризъм
- Благоприятен климат

Заплахи (Т)
- Природни бедствия
- Икономическа криза

"Национален литературен музей" - Къщата-музей на Иван Вазов в София

Между многоетажните сгради в центъра на София, на ъгъла на улиците "Г.С. Раковски" и "Ив. Вазов", достолепно стои домът музей на Иван Вазов, уникален с присъствието си, средоточие на духовност, обичано и знаково място за всеки българин. Намира се на много комуникативно място, в самия център на столицата, има много варианти за посещение с градски транспорт, таксита и лични автомобили, за които в близост има паркинги.

Само няколко дни след смъртта на Иван Вазов на 22 сетпември 1921 година министърът на просвещението Стоян Омарчевски внася в Народното събрание обширен доклад с мотивите за превръщането на Вазовия дом в музей. Пет години по-късно, на 26 ноември 1926 година е официално открит първия български литературен музей.

Музеят се намира на оживено място, привлича със своята архитектура, но фасадата е започнала да се руши, има нужда от реновиране и ремонт на покрива. Вътре в къщата до входната врата се намира касата за билети.

По стените и таваните вътре в музея има влага и мухъл, заради нуждаещия се от ремонт покрив. Експонатите са добре подредени, в залите има подходящо осветление и се поддържа чистота - никъде няма прах, пода е чист, но стените и таваните са за ремонт. Запазена е оригиналната подредба на експонатите - както са били при използването им от Вазов. Когато си вътре в музея те обзема чувство на страхопочитание и възторг, че си на място от такова значение за българската култура. В музея се провеждат различни културни мероприятия - представяне на нови книги, литературни четения, връчване на свидетелства на първокласници и т.н.

Къщата на Иван Вазов е построена през 1895 година и тук писателят е живял и работил най-дълго време. В една от стаите на първия етаж се намира художествено-документалана експозиция, в която са изложени и някои от уникалните подаръци и награди, получени от народния поет за двата му юбилея през 1895 и 1920 години. Към втория етаж отвежда широка дървена стълба, над парапета й са закачени художествено изработени поздравителни адреси с оригиналните подписи на проф. Иван Шишманов, Адриана Будевска, Ян Мърквичка, Георги Райчев, Иван Лазаров и Елин Пелин, който е и първият уредник на музея.

На втория етаж може да се види кабинета на Иван Вазов, където са работната маса и личната библиотека на писателя, лични вещи, картини, портрети и предмети, които създават неповторимата духовна атмосфера на това място. Кабинетът е свързан с преходна врата със спалнята на поета, където в малка витрина са показани елегантните Вазови дрехи. Върху нощното шкафче до леглото писателят винаги е държал тефтерче или тетрадка.

Тук е и гостната стая, където Вазов и близките му приятели проф. Иван Шишманов и Константин Величков са водили дълги, задушевни разговори. До гостната се намира стаята на Вазовата майка Съба с уникалната икона "Успение Богородично" в иконостаса.

На първия етаж до вратата, която води към двора и пристройката, служила някога за кухня, е разположена семейната трапезария. Там, на стола с черна панделка, Вазов е седял по време на последния си обяд.

Работно време на музея:
Вторник, сряда, петък и събота: от 10 до 17 часа
четвъртък: от 13 до 17 часа
Почивни дни - неделя и понеделник
Ценова листа:
Граждани - 3.00 лв.
Ученици, студенти и пенсионери - 2.00 лв.
Беседа - 5 лв.
Беседа на чужд език - 10.00 лв.
Безплатен вход - всеки последен четвъртък на месецаСподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Теренно проучване на туристическа дестинация 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.