Теренно проучване на туристическа дестинация


Категория на документа: Икономика
МЕЖДУНАРОДНО ВИСШЕ БИЗНЕС УЧИЛИЩЕ - БОТЕВГРАД

КУРСОВА РАБОТА
по
Теренно проучване на туристическа дестинация
Обект "Национален литературен музей" - Къщата-музей на Иван Вазов в София

Изготвил: Емилия Лазарова Тасева ф.№15639
Специалност "Туризъм", трети курс, задочно обучение

Проверил: проф. Николина Попова

СЪДЪРЖАНИЕ

1. София като столица на културата
1.1 Инфраструктура
1.2 Основни обекти
1.3 Транспорт
1.4 SWOT анализ на София
2. Качествено проучване по метода на наблюдението на "Национален литературен музей" - Къщата-музей на Иван Вазов в София
2.1 Материална база
2.2 Съоръжения и Услуги
2.3 Цени
2.4 Работно време
2.5 SWOT анализ на "Национален литературен музей"
2.6 Интервю на посетителите
2.7 Статистически данни за посещенията на музея
3. Използвани източници на информация

Град София - кандидат за европейска столица на културата 2019

София е столицата и най-големият град в България. Тя е 13-ят по големина град в Европейския съюз с население 1 291 591 души към преброяване 2011, което представлява 16,4% от населението на България. Разположена е в централната част на Западна България, в Софийската котловина, заобиколена от планината Витоша на юг, планината Люлин на запад и Стара планина на север. Общата ѝ площ е 492 квадратни километра, а средната ѝ надморска височина e около 550 метра. Това я прави четвъртата по височина столица в Европа. Изградена е върху четирите тераси на река Искър и притоците ѝ Перловска и Владайска (Елешница).

София носи името на късноантичната катедрала "Света София". Обявена е за столица на 3 април 1879г. София е една от най-древните европейски столици. Най-важно за инфраструктура й са транспортните връзки с останалата част на България, Европа и света. Транспортната система на столицата е силно развита и е важна част от националната транспортна система. В София са представени всички видове транспорт с изключение на водния. Столицата е най-важния за страната железопътен възел и осъществява връзката с вътрешността на страната по пет направления.

В централната градска част, както и в кварталите Овча купел, Княжево,Горна баня и Панчарево има минерални извори.Тя е основен административен, индустриален, транспортен, културен и университетски център на страната, като в нея е съсредоточено 1/6 от промишленото производство на България. Тук се намират също така Българската академия на науките, много университети, театри, кина, както и Националната художествена галерия, археологически, исторически,природонаучни и други музеи.

В София се намират редица паметнициот различни епохи. Някои от тях, построени по време на комунистическата власт, са разрушени - такъв е случаят с паметника на Ленин и мавзолея на Георги Димитров. Други известни паметници в София са Паметникът пред Националния дворец на културата,Гробницата на първия български княз Александър I Батенберг, Паметникът на Васил Левски, който се намира в центъра на града, Паметникът на Съветската армия, който се намира в Борисовата градина, Руски паметник,Паметникът на Незнайния воин, Паметникът на Цар Освободител, или както го наричат софиянци Коня, който е един от най-внушителните паметници в София, издигнат в чест на Освобождението на България през 1878 година.

В столицата също така се намират и множество галерии и музеи. Много от тях принадлежат към Стоте национални туристически обекта.Националният исторически музей е най-големият музей в България и сред най-големите в Европа. Националният етнографски музей и Националната художествена галерия се намират в центъра на града, в сградата на бившия царски дворец. Националният природонаучен музей при БАН е най-богатият природонаучен музей на Балканския полуостров и е основан през 1889 г. Други музеи са Националната галерия за чуждестранно изкуство, Националният военноисторически музей в София,Археологическият институт и музей, Софийски арсенал - Музей за съвременно изкуство (САМСИ), Музеят на социалистическото изкуство и Националният литературен музей.

(www.wikipedia.org)

SWOT анализ на София

Положителни черти (S)
- Лесен и бърз достъп до летище
- Голямо разнообразие на градски транспорт
- МетроСподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Теренно проучване на туристическа дестинация 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.