тема "Мед". Описание


Категория на документа: Икономика


 Университет по хранителни технологии
Стопански факултет
Катедра: Хранене и туризъм

Курсова работа
Тема: " Мед"

Дисциплина: Стокознание
Курс: II
Група.:
Ведение:
Медът е продуктът на обработка от пчелен нектар, това е сладка ароматична течност или кристализирана маса. Пчелните продукти - това е и допълнителна храна, лекарство и прекрасно козметично средство.
Поради своите антисептични свойства, медът широко се използва в медицината, тъй като има способността да спира растежа на злокачествени микроорганизми. Той помага при лечението на язви и рани, заболявания на вътрешните органи, очите, кожата, помага за намаляване на кръвното налягане, лечениетона невроза, безсъние.
Натурален пчелен мед е и прекрасен хранителен продукт, който е полезен за хората на всякаква възраст, особено за децата, възрастни и болни хора. Той съдържи витамини А и B, които регулират метаболизма, влияят на растежа на организма и стимулират активността на вътрешните органи, особено на нервната система.
За хората на всякаква възраст са полезни медените маски и козметичните препарати, направени с добавянето на пчелен мед. Те са екологично чисти и питателни.
Всички продукти, състоящи от мед, са много приложими в различни области от живота на съвременния човек. Научното обосновяването за използването на мед е направено в днешното време. Като общо, медът съдържи около 60 различни фермента и вещества. Съставната част от всичките му разновидности са въглехидрати. Това са фруктоза и глюкоза. В различните сортове тези елементи могат да бъдат в неравни количества. Във всички разновидности на меда се съдържи до 3% на сложни захари - захароза.
В резултат на подробното проучване установиха, че медът съдържи биогенни стимулатори, които могат да вдигнат жизнеността и да способстват на бързото зарастване на рани и всякакви други кожни наранявания. Нашите предци отдавна са се занимавали с производството на мед, след като са разпознали неговата голяма ценност за цялата човешката раса.
Пчеларството в Русия се развиваше по етапи. Нашите предци са добивали мед от жилища на диви пчели в горите. Бортнево пчеларството се продължава до края на XVIII век, започвайки от древните времена, въпреки че в X - XI век вече беше разпостранено кошерно.
В продължение на векове медът беше основния продукт за експорт.
В момента има огромен брой разновидности на мед. Натуралният мед не е само ценен хранителен продукт, а има и ясно изразено лечебено-диетично и профилактично свойство. Обаче, получаването на натурален пчелен мед е свързано със значителни материални разходи. Високите цени на натурален мед го правят много атрактивен обект на фалшификацията.
Във връзка с това, проблемът на стоковата експертиза и потребителската оценка на меда става актуален.
Също така е и важен проблемът на замърсяване на мед с чужди вещества от химически и биологически произход.
Важна е възможността за идентифициране и оценка на качеството на пчелния мед с помощта на различни методи (органолептични, физико-химични, микробиологични и т.н.) и различни показатели (цвят, миризма, вкус, и т.н. )
Също в нашето време хората правят изкуствен мед - хранително ценен продукт с добра смилаемост и приятен сладък вкус.

Основните цели на моята курсова работа са:

1. Анализа и характеристики на пчелния мед;
2. Анализа на различни свойства;
3.Анализа на пазара на продуктите;
4. Условията на съхраняване и транспортировка;

ГЛАВА I. СТОКОЗНАНИЕТО НА МЕД
1.1 КЛАССИФИКАЦИЯТА НА МЕД
Чрез получаване на мед се разграничават:
1) пити;
2) тежестта (получена от гребена, изложена на слънце);
3) центрофуга;
4) изтиснат;
5) разтопен.
Медът се подразделя на категории в зависимост от източниците на неговия произход и методи на добиването му. Разграничават пчелен мед (натурален) и изкуствен. Натурален медът се разделя на медът от цветя (монофлерен и полифренен), манов и смесен.
Монофлерният натуралния пчелен мед е медът, произведен от пчели от нектар, събран главно от растения от един и същ вид. В зависимост от вида на растенията, монофлерен мед наричат: медът от елда, от липа и т.н. Теоретически, броят на видове на монофлерен мед може да съвпада с броя на видовете на медоносни растения. В действителност монофлерен мед добиват само от няколко вида медоносни растения. Чист монофлерен мед се среща рядко, защото в нектара на основния медонос почти винаги попадат други примеси на нектар от други растения, цъфтящи в същото време. Практически, за монофлерен мед се смята този, където доминира нектара на някакво едно растение. Към монофлерен мед се отнася медът от: детелина, лавандула, липа, малина, слънчоглед, памук, акация, бербериц, пирен, метличина, елда, мента и т.н.
Полиферен мед е миксов мед, произведен от нектара, събрана от няколко вида растения. Названието на "полиферен" мед е свързано с място, откъдето пчелите събират нектара (изсичане на гори, планинска тайга, степ, ливади и др.). Тъй като на медоносни земи растът растенията от няколко вида, съответно и медът има различни вкусови качества. Полиферен мед може да бъде от различен цвят (от бяло към тъмно), аромат (от рязък към нежен), вкус (от приятен към горчив), кристализацията (от едрозърнеста към ситнозърнеста). Към полиферни видове се отнася медът събран от: поле, степ, гора, плодове, планина, и т.н.

Медвена роса е медът, произведен от пчелите от сладки екскреции на насекоми паразити или от растителен произход. Цветът на този мед може да бъде всякакъв - от почти черен (от листови дървета) до светлокехлибарен. Медвена роса има слаб аромат, вкусът зависи от произхода, често е кисел и неприятен. По сладостта си този мед значително отстъпва на медът от цветя. Консистенцията му е гъста, лепкава. По характера на кристализацията си медът е подобен на цветен, обаче в захаросван вид той е по-дребен от обикновен мед. Медвена роса се характеризира с повишени въглехидрати, минерални и азотни вещества и низки - глюкоза и фруктоза. Този мед не е подходяща за зимуването на пчели, тъй като може да причини токсикоза у тях. Този вид на меда може да се определи по цвят, вкус, аромат. В този случай често се провежда химичен анализ.
Смесен мед е този, който състои от цветен и медвена роса. В зависимост от преобладаващия източник, от който е получен, него го отнасят към цветен мед или мед от сладки екскреции (медвена роса). Съществува и друг вид на мед - отровен или пиян мед. Той се получава чрез обработка от пчелите на нектара на растения от семейството пирен: азалия, див розмарин, блатен пирен и т.н. Заедно с нектара пчели докарват в меда отровни вещества на тези растения, обаче при това те сами не се тровят. Основното отровно начало на този мед е гликозид адромедоксин. Пиян мед беше известен още от древността. Той беше наречен така, защото след като човека опитваше този мед, той ставаше като пиян, появяваше замайване, повръщане, спазми и гадене. След 48 часа всички явления минаваха без лечението. От външните признаци пиян мед почти не се различава от натурален, но той е с по-слаб аромат и има миризма на изгорял захар.
Ускорен метод за получаване на мед. Пчелите се хранят със сладък разтвор от тези или онези вещества. Този мед съдържи повишено количество на определени витамини, необходими лекарствени, хранителни и други вещества. При този метод, медът може да се събира през пролетта, есента и дори през зимата (в парник).

Сега са разработени методи за производство на изкуствен мед. Има няколко му разновидности: от диня, тиква, финик, царевица. Него го получават чрез кипене и варене на захарни сиропи с киселини (лимонена, винена). При това захар се разцепва в глюкоза и фруктоза. Като ароматизатор се добавя натурален пчелен мед. Този мед не съдържи ферменти, прашец и витамини. След изпарване в сока се провеждат химически трансформации: намаляване на рН, увеличаване на цвят, образуването на утайка. Тези процеси са най-интензивните в термолабилен сок, т.е. в сока, който е неусточив към температурно въздействие. Той е цялостен продукт, но не съдържи много от свойствата на натурален пчелен мед, и, следователно, не може изцяло да го замени.
Чрез способи получаване има такива видове на мед:
Пресован - добиват от пити чрез компресия с умерено загряване;Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
тема "Мед". Описание 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.