Технология на обслужване при банкети, приеми, кетъринг, форуми и рум-сервиз


Категория на документа: Икономика


Икономически Университет Варна
Колеж по туризъм

ОТЧЕТ

Технология на обслужване при банкети, приеми, кетъринг, форуми и рум-сервиз

Наименование на обекта:, Хотел галерия-Графит
Адрес на фирмата:гр. Варна бул. "Княз Борис" I 65
Ръководител на обекта: Николай Танков

Изготвил: Проверил: гл.ас. Петко Цигуларов
Специалност: МХР
Група:
Фак. Номер:

Ресторант "Red Canape" се намира в известния "Хотел-галерия Графит" гр. Варна. Той е изключително изискан както като интериор, така и като кухня и това, естествено, предполага и едно високо професионално обслужване.

В зависимост от повода и броя на гостите, управителят преценява коя е най-подходящата и рационална форма на обслужване. При първоначалното съставяне на офертата, управителят се съобразява с няколко много важни неща:
* Какъв е поводът на мероприятието?
* Кой го поръчва?
* За колко гости се организира?
* В коя част от заведението гостите предпочитат да отседнат и какви ястия и напитки желаят?
* Ще има ли отделно специално меню за официални лица и кои са те?
* Ще има ли гости с физически недостатък?
* Датата и продължителността на провеждане.

След изясняването на всички тези въпроси,

управителят
преценява как ще бъде оформена търговската зала:
* Каква ще е формата на банкетната маса?
* Какъв цвят покривки и салфетки желаят гостите?
* Украса на залата.

Естествено, не на последно място по значение, управителят решава и как ще бъде облечен персонала за конкретния случай.
Както вече споменах, ресторант " Ред Канапе" е от висок клас и при обслужването при банкет или друга форма - коктейл, фуршет, се спазват всички правила за обслужване при подобни случаи. При банкет ястията могат да се поднасят по 2 начина: в индивидуална чиния или чрез прехвърляне от плато. Масите се зареждат с прибори и друг помощен инвентар за ползване от гостите. Не се зареждат чинии, плата, напитки. Всички храни и напитки се предлагат на гостите от сервитьорите - не се допуска самообслужване.

За определяне броя на сервитьорите управителят се съобразява с броя на гостите и действа най-често по следната формула: 40госта:8к=5сервитьора. Определя се също и колко сервитьора трябва да дойдат по-рано за подготовка на заведението, колко да обслужват по време на банкета и колко да останат след приключване.

По време на практиката ни в ресторант "Ред Канапе", нямахме възможност да присъстваме на събитие, на което да се предлага кетъринг, но обстойно се запознах с правилата при подобно обслужване, от управителя. При "кетъринг система" се изготвя първо оферта с желаните храни, видове хапки, мезета и др. и асортиментът от напитки. Ресторантът е изключително изискан и персоналът в кухнята може да се нарече Корифей, затова при организиране на кетъринг, не ползват външна фирма, която да извършва тази услуга. Всичко се приготвя на място, в точно определеното време и само със свежи продукти.

По време на кетъринг системата се подготвят два бюфета - един за храните и един за напитките.

Броят на сервитьорите, които се ангажират при подобни случаи, не е константа. Обслужването от сервитьори при кетъринг система е срещу допълнително заплащане и е по желание на клиента - организатор на събитието. При негов отказ, гостите се самообслужват.

Обслужването на гости при различни форуми / конференции, кафе-паузи, презентации и др./ не се различава от кетъринг обслужването. Естествено, при желание от страна на гостите, се изготвят индивидуални оферти за конкретния повод на събирането.

Предлаганият асортимент от ястия и напитки в лист-менюто "Рум-сервиз"е много богато и разнообразно. Гостите на хотела могат да си поръчват както от него, така и от самия ресторант. При поръчка от ресторанта, обаче, се добавят 20% върху стойността на поръчката.

Персоналът, който обслужва "мокрия бюфет" към ресторанта, отчита консумацията по стаи. След това сметките се предоставят на рецепцията на хотела и гостите ги заплащат при освобождаване на стаята и напускане на хотела.Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Технология на обслужване при банкети, приеми, кетъринг, форуми и рум-сервиз 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.