Състояние на туристическата политика в община Своге


Категория на документа: Икономика


• център за работа с деца с увреждания;

• други дейности за популяризиране на културно-историческото наследство в региона.

Културният календар обхваща националните празници и празниците на всяко населено място. В общината се честват и "Дни на Искърското дефиле".

Празници на Искърското дефиле2

Градовете и селата, разположени по поречието на река Искър, имат богати културни и спортни традиции и са място за перспективни бизнес инвестиции. Това е и една от предпоставките район "Нови Искър" и общините Своге и Мездра всяка година да организират Празници на Искърското дефиле с разменно гостуване. Тези празници, които се организират края на май или началото на юни, са своеобразен форум за изява на населението от региона с творчески постижения в различни сфери на културата, изкуството и спорта.

Празниците на Искърското дефиле са красноречив израз на стремежа за общуване и сътрудничество. Те доказват, че хората от дефилето не само обичат родния си край, но са готови да го съхранят все така хубав и привлекателен за всяко поколение.

Фолклор

Районът на Искърското дефиле спада към Шопската фолклорна област. Шопите са известни с буйния си темперамент, духовитост и находчивост. Народно-песенната традиция на Шопския край има две отличителни форми: двугласното пеене и епическия речитатив. Отличителен белег на стила на шопските танци е т. нар. "натрисане". Едни от най-разпространените народни инструменти в Шопския край са дудука, гъдулката, гайдата и кавала.

Много от съществуващите обичаи чезнат във времето, заради променения начин на живот на хората. Празнично-обредната дейност - традиции, обичаи, празници, обреди, ритуали, церемонии, в по-голямата си част e съхранена чрез читалищата.

Лазаруване

Лазаруването е един от живите обичаи, който се възпроизвежда в Бовския край. Населението в общината празнува почти всички християнски празници.

Пресъздаването на стария български обичай Лазаруване е традиция в село Гара Бов и село Бов. По стар обичай в деня на Лазаровден да дадат своята благословия тръгват момите, нагиздени с пъстри лазарски премени. Щедри стопани, облечени с традиционни носии, посрещат лазарките в домовете си и ги даряват с това, което е родила земята в този край. Къща, в която са влезли лазарки е честита през цялата година.

Интересното за този обичай в бовския край е т. нар. "мятане" на кърпа от лазарките на рамото на стопаните при наричането за здраве и берекет. В кърпата домакините връзват желязна пара, за да е здрава годината като желязото и я дават на лазарките.

Възпроизвеждането на обичая Лазаруване се организира съвместно от настоятелството на читалище "Светлина" с кметството на село Бов и Гара Бов.

Кушия на Тодоровден

Всяка година на Тодоровден в село Зимевица се провеждат конни състезания - кушии.

По стар обичай конете се захранват с хляб и захар, а участниците с хляб и мед. Състезанията обикновено се провеждат на два етапа - надбягвания с коне и надбягвания с магарета.

> Хотелска база

Местата за настаняване в община Своге са:

-Хотел "Ловен дом Тихов дол" - намира се на 60 км. североизточно от град София, в красива гориста местност на Стара планина, с. Ябланица, община Своге.

Наличието на разнообразни растителни видове, реки, планински потоци, обширни и високопланински ливади, създават отлични условия за пълноценен отдих през всички сезони на годината. Комплексът предлага множество атракциони: планински велосипеди; туристически преход по стар римски път; посещение на културни паметници, по стъпките на българските антифашисти; запознаване с бита и традициите на хората живеещи в селото - печене на хляб, варене на ракия, приготвяне на зимнина, правене на кисело мляко и сирене и др.

Комплексът разполага с 6 отлично обзаведени стаи, 2 студия и 1 луксозен апартамент, механа, спа център с масаж, сауна, джакузи, басейн, тенис маса, волейболно и футболно игрище както и с два мини рибарника.

-Хотел "Планинец" - разположен е на 50 км от София в подножието на живописното Искърско дефиле. Хотелът разполага с 6 двойни стаи и 2 апартамента, кабелна телевизия и интернет. Предлага се автентична българска кухня с биологично чисти продукти собствено производство.

-Комплекс "Божилово" - намира се в с. Заселе, в близост до гр. Своге, Вазовата пътека и водопада "Скакля". Комплексът разполага с леглова база от 11 места. На туристите се предлагат туристически разходки по Вазовата екопътека и до водопад Скакля, конна езда, лов, риболов, планински велосипеди, пещернячество, скално катерене, туристически преходи, посещение на исторически обекти и алтернативен туризъм.

-Семеен хотел "Търсава" - разполага с леглова база от 29 места.

3.SWOT анализ на община Своге като туристическа дестинацияСподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Състояние на туристическата политика в община Своге 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.