Същност и дефиниция на бизнескомуникацията


Категория на документа: Икономика


Не трябва:
Най-добре се възприема късата коса;
Да поддържате брада - тя не вдъхва доверие;
Слагайте малко одеколон или никакъв;

Допустими са добре поддържани мустаци;

Скрийте всякакви татуировки;


V. Междукултурна бизнескомуникация и корпоративно облекло.

Корпоративното облекло е съществена част от междукултурната бизнес комуникация и непознаването на неговите кодове (в зависимост от раса, религия, етнос, култура, традиции и обичаи) може да доведе до объркване, разминаване и даже провал в общуването между мениджъри от различни географски пространства.

Корпоративното ниво в контекста на междукултурната комуникация е ценен и незаменим индикатор за сходствата и различията на отделните културни системи, на отделните човешки групи, а също и на общокултурните тенденции, адаптивни механизми, характер на антропологичната динамика и специфика на средствата за удовлетворяването на определени потребности.

Поглед към начина, по който се обличат в някои страни:
- Австралийците - носят това, което е модерно в Европа и Северна Америка, т.е. мъжете носят консервативни сака и вратовръзки, през летните месеци избягват саката, а жените носят поли и блузи или рокли.
- Бразилците - мъжете носят консервативни костюми с ризи и вратовръзки (костюм в 3 част носят директорите, а в 2 части - служителите). Деловите бразилки се обличат като мъже, с феминистична рокля или костюм с панталон.
- Мексиканците - мъжете винаги носят ризи и вратовръзки, жените също се обличат консервативно и винаги трябва да носят грим.
- Китайците - мъжете се обличат консервативно, просто, непретенциозно и скромно. Жените избягват голите гърбове, изрязаните дрехи и прекалените бижута.
- Руснаците - характерно за тях е, че дават много пари за корпоративно облекло. Мъжете са с костюми с вратовръзки, като се стремят да ги сменят всеки ден, за да са разнообразни. Белите ризи и тъмни костюми са за специални случаи. При дамите най-разпространени са блузите с дълъг ръкав и полите под коляното.

Това са една много малка част от съществуващите в света корпоративни облекла, но какво ни показва това?
- Доминира официалното и сериозно отношение към корпоративното облекло и водещите му критерии за умереност, удобство, балансираност, чистота и спретнатост.
- Междукултурните различия като че ли все по-малко личат в бизнес стила на обличане, сякаш чрез него представителите на различните култури се опитват да тушират дисонансите.

VI. Успешно облекло при интервю за работа.
Принципните изисквания към облеклото за успеха са ясни и прости:
- Дрехи, които будят доверие;
- Облекло, което спомага за успешната комуникация;
- Външност, която позволява на интервюирания максимално да разкрие качествата и способностите си;
Жени
Мъже
Тъмни цветове, косервативен костюм;
Тъмни цветове, косервативен костюм;
Блуза;
Бяла риза;
Модни обувки;
Консервативна вратовръзка;
Ограничен брой бижута;
Тъмни чорапи, изискани обувки;
Професионална прическа;
Малко бижута;
Кафяв трикотаж;
Професионална прическа;
Лек грим и парфюм;
Малко афтършейв;
Маникюр;
Добре поддържани нокти;
Куфарче;Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Същност и дефиниция на бизнескомуникацията 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.