Сърбия - икономически показатели


Категория на документа: Икономика
СЪДЪРЖАНИЕ:

1. Природни ресурси на Сърбия..................................................................2
2. Икономически показатели.......................................................................5
3. Въздушен транспорт...........................................................................8
4. Нова категоризация на хотели................................................................8
5. Нереализиран потенциал за пътуване и туризъм..................................8
6. Перспективи.............................................................................................10
7. Използвана литература...........................................................................12

1. Природни ресурси, привличащи туристите в Сърбия

Сърбия предлага някои от най-красивите и непокътнати кътчета, намиращи се в Европа. Това е идеално място да преоткриеш себе си. Чистата природа те заобикаля и те завладява със своето разнообразие. Това е страна пълна и с изненадващи контрасти, което предлага на туристите наистина топло и гостоприемно посрещане. Една от последните неразкрити туристически дестинации в Европа, Сърбия в момента е на върха, оценят очерованите посетители. Тя прави впечатление не само с красотата на природата си, а и със забързаните градове и чувствените, приятелски настроени хора. Още непокътната от масовия туризъм Сърбия е изключително атрактивна с невероятно добри перспективи за развитие.

Тук се срещат пещери, които позволяват да се развива екстремен туризъм, както и такъв с познавателна цел. Дали си изследовател, търсач на приключения или просто искаш да почувстваш нещо ново, тези подземия предлагат възможността да учиш, да се забавляваш и да изпитваш неусещани досега емоции. Това да докоснеш дълбоко земята, да видиш непознатото и обкръжаващата те недокосната природа е наистина незабравимо изживяване. Някои от "дивите" пещери са - Стопич, Беговинска, Самар, Ледена пещера и Бездънна яма. Такива, които са подходящи за не дотолкова авантюристично настроените са - пещера Злот, Ресава, Потпечка и др.

Планините пък предлагат голямо разнообразие за прекарване на времето си. Те са харесвани от планинари, колоездачи, алпинисти, а през зимата и от любителите на зимни спортове. Изключително интересно и красиво е да видиш замръзналия водопад на река Колубара. Тази природна забележителност дава възможността да се практикува и ледено катерене. Планинската растителност, със своите гори е благоприятна за развитието на спорта ориентиране. То е особено популярно в Сърбия, за което са факт 150-те карти, направени по международни стандарти. Тези карти включват доста туристически местности като Фрушка Гора, Златибор, Тара, Копаоник и др. Има над 30 карти само за района на Белград и околията.

Зимата планините се изпълват с авантюристи, "запалени" по снежните забавления и спортове. Тук ски пистите са достъпни както за начинаещи, така и за експерти. Посещават се от хора обичащи сноубордът, моно-ските, скутерите за сняг или просто фенове на нощното скиорство. Безброи многото кафенета, ресторанти, добрите развлечения и красивата природа на сръбските планини предполагат истинско забавление и запомнящи се моменти.

Капаоник е най-известния и най-голям ски център в Сърбия с 22-а ски лифта. Пистите са на височина от 1650 м до 2017 м над морското равнище. Те са обезопасени и добре поддържани, за което имат най-висока категория. Цялата дължина на ски пистите е 44 км, а лифтовете покриват повече от 17 км.

Освен с разнообразни релефни форми Сърбия може да се похвали и с водни ресурси, позволяващи практикуването и на водни спортове. Планинските реки са предизвикателство за туристите и някои от тях се забавляват като се спускат по бързите им води. Този вид спорт е възможен по реките Ибър, Дрина, Ювач и по някои северни, не дотолкова познати.

Друго известно място за любителите на водни спортове е Паличкото езеро. Неговите спокойни и чисти води карат посетителите му да опитат всички развлечения сварзани с тях. То е дълго 3 км, разположено близо до Съботица, на 178 км от столицата Белград. Достъпът до него е лесен благодарение на добрите пътища, а за друго голямо удобство езерото е обградено от много ресторанти и кафенета. Големият му капацитет дава възможност за плаване с ветроходи, малки яхти, сърфове, лодки и естесвено правене на плажни бани. Тук туристите могат да наемат лодка с гребла или с мотор, водни колела, малки туристически корабчета до 12 човека или джетове.

Развива се също и риболовът по реките Дунав, Сава, Морава и Тиса. Водните басейни на Сърбия са все още богати на шарани, щуки, пъстърви и други видове.

588 км от великия син Дунава текат през страната. На повечето места реката е тиха и спокойна, но с диви и растително богати крайбрежия. Тази река е "дом" за много видове сладководни риби и около Кладово могат да се практикуват два вида риболов.

- спортен - упражняват се различни техники от брега с жива стръв или със силиконови примамки.

- професионален - риболов с мрежи и с "бучка" (традиционен начин) .

От последните десетилетия на 20-ти век се развива и ездата, от една страна като туристическо развлечение, от друга за спорт. Най-популярни са частните ферми в Зобнатица, Караджорджево, Келебия и Любичево. Те предлагат обучение по езда и поучават посетителите за самите коне.

Друга предлагана атракция за любителите на екстремни усещания е различните видове летене. Може да се избира между парашутизъм, парапланеризъм или летене с балон и малък самолет. За всички тях има съответните клубове, където се водят и курсове за обучение.

2. Икономически показатели

Постъпления от международен туризъм, (настояща US $)

година
Стойност
Промяна,%
2012
1,066,000,000
-7.22%
2011Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Сърбия - икономически показатели 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.