Сухо мляко


Категория на документа: Икономика
Курсова работа
на тема :
Сухо мляко

1.Какво е стандартизация?

Най- общото понятието стандарт се формулира по следния начин: "стандартът е документ, съдържащ нормите за техническите, органолептични , естетически, икономически и други изисквания на който трябва да отговарят дадена стока или стокова група". Стандартите стимулират и изискват непрекъснато внедряване на нова техника в производството. Повишава се ефективността на стандартите за подобряване и планиране на по- високо техническо равнище на качеството. Понятието "стандартизация" се дефинира по следния начин: стандартизацията представлява научно техническа дейност по разработването и въвеждането на стандарти. Стандартизацията е процес на разработване и прилагане на правила с цел да се въведе ред на дейността в дадена област за обща полза и за постигане на обща оптимална икономия при спазването на функционалните условия и изисквания на безопасност. Основава се на резултатите от науката, техниката и практическия опит. Определя не само основата на настоящето развитие, но и на бъдещето и трябва да е неразривно свързана с прогреса. Разработва най-оптимални изисквания, съобразени с перспективите на развитието. Определя не само основата на настоящето развитие, но също и на бъдещето и е неразривно свързана с прогреса. Методите на стандартизация се прилагат при производство на изделия, при стопански обмен, при внос и износ.

Сухото мляко се отнася към млечните консерви. Получава се чрез отделяне на по-голяма част от водата на изходното мляко, в резултат на което придобива и по-добра съхраняемост. Използва се както за директна консумация, така и като суровина при производството на хлебни и сладкарски изделия, сухи сладоледени смеси. Производството на сухо мляко в промишлени условия започва през 1855 година, но едва в началото на XX век се разраства. Сухото мляко претърпява силен тласък в развитието си през Втората световна война, тъй като доставките на сухо мляко от Америка в значителна степен компенсират недостига на млечни продукти, който европейските страни изпитват след края на войната. До 1969 година се произвежда само обезмаслено сухо мляко.

2.Химичен състав на сухото мляко

Хранителната и биологичната му стойност не се отличават особено от тези на прясното мляко. Количеството на белтъчините в обезмаслено мляко достигат до 32 %.

В 100 грама сухо мляко се съдържат :
Калории
354kcal
Мазнини
0.2 грама
Наситени мазнини
0.124грама
Полиненаситени мазнини
0.007 грама
Въглехидрати
51.8 грама
Белтъчини
35,5 грама
Вода
4,9 грама
Сухо вещество
7.6 грама


В сухото мляко преминават всички белтъчни фракции от прясното мляко. Свойствата му зависят именно от състоянието на белтъчната фаза. Състоянието на млечната мазнина в сухото мляко зависи от технологичната обработка на млякото преди сушене и от метода на изсушаване. Сушенето на млякото води до изменения във витаминния му състав. Колкото е по-висока температурата на изсушаване, толкова и промените са по големи. Под действието на топлината се разрушават витамините B1 и C . Във състава на млякото влизат и много минерални вещества като- Na, K, Ca, Fe, Cu, Zn, Mn, P, F и други. Поради малкото съдържание на вода в млякото не повече от 4%,то има по голяма трайност на съхранение.
3. Технология на производство
Един от най-често използваните методи за производството на сухо мляко е изсушаването. За нормалното си развитие микроорганизмите се нуждаят от определена влажност на средата. За да се развият бактерии и дрожди е необходима влажност до 20-25%,а за развитието на плесени от 10 до 15%.Понижаването на водното съдържание задържа развитието на микроорганизмите и води до удължаване трайността на продукта. Предимство на процеса изсушаване е ,че се улеснява съхранението, като се намаляват транспортните разходи ,нуждата от опаковъчни материали и складови площи. Процеса на производство включва приемане, окачествяване, очистване, нормализация и пастъоризация. След което се подлага на сгъстяване във вакумуизпарители, докато сухото вещество достигне до 48%. С предварителното сгъстяване се постига икономия на топлина по време на сушене. Сгъстеното мляко се хомогенизира. След което се загрява до 60-70 градуса и се изсушава. За изсушаване млякото преминава през няколко метода. Контактно сушене: Процеса на изсушаване се осъществява при непосредствен допир на изсушвателния продукт с нагрятата повърхност на барабанна сушилня. Процеса се извършва при температура 130 градуса. Разпръсквателно сушене: При него за сушилен агент се използва въздуха, нагрят до 160-180 градуса. Предварително сгъстеното мляко се впръсква в сушилнята във вид на ситни капки. Времето за сушене е до 70-72 градуса. Разторимостта на млякото получено по този метод е 99%. Сублимационното сушене: Процес при който млякото се изсушава при ниски температури до минус 30 градуса ,в условия на вакуум .Чрез този метод се съхраняват витамините и другите активни съставки на млякото.

Най-пълноценната храна за новородени в първите няколко месеца от живота на новородените е майчината кърма. Има случай при който тя е в недостатъчно количество и се налага изкуственото или смесено хранене, като се използват заместители на майчиното мляко. Най-близки по химичен състав до майчиното мляко е кобилското и магарешкото мляко. Млеката използвани като заместители на майчината кърма са краве мляко. Съвременните продукти за изкуствено хранене на деца, който се използват като заместители трябва да бъдат безвредни, да съдържат такова количество витамини, което да осигурява покриване на дневните потребности на детския организъм и да не съдържат вещества различаващи се от тези в състава на майчиното мляко. Състава и свойствата на кравето мляко до голяма степен се доближава до тези на майчиното мляко.
Състав
Съдържание в краве мляко (%)
Съдържание в майчиното мляко (%)
Сухо в-во
12,5
12,00
Белтъчни в-ва
3,40
1,30
Мазнини
3,40Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Сухо мляко 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.