Стратегическо бъдеще на фирма


Категория на документа: Икономика


УНИВЕРСИТЕТ ЗА НАЦИОНАЛНО И СВЕТОВНО СТОПАНСТВО

КУРСОВА РАБОТА

ПО

Прогнозиране и планиране

Преподавател: Проф. д-р

Разработил: Маргарита Иванова Асенова
Факултетен номер: 11115007
ll курс, lV семестър
Специалност: Икономика и бизнес - дистанционно обучение
Факултет: Общоикономически

Проверил:

Стратегическото бъдеще на фирма "Венианина" ЕООД

"Венианина" ЕООД е спациализирана в производството и търговията с ядки и снаксове. Високотехнологичното оборудване и производствените ресурси в построената през 2008 г. фабрика, осигуряват възможност за качествено изпичане и пакетиране на ядките с търговска марка "Вени" и "Мондо". Фирмата доставя ядки от цял свят. Суровината се подготвя според високите изисквания на компанията и се подлага на изключително строг входящ, качествен контрол. Специализирания екип и технологичните възможности на "Венианина" ЕООД позволяват да се предлага на клиентите разработването на частни марки. Качеството на произвежданите продукти се гарантира от опитни технолози, които стриктно следят производствения процес, а фабриката е сертифицирана по НАССР ОТ TUV REINLAND БЪЛГАРИЯ и ISO 22000:2006 в отрасъла Ядки и сушени плодове.

От позицията на търговски представител във "Венианина" ЕООД от една година мога да кажа, че основния проблем, който стои пред бъдещото развитие на фирмата е спада в продажбите. Това е и основната задача според мен, която фирмата трябва да си постави - тяхното увеличаване. Покупателната способност на българина все повече намалява във времената на криза,а това се отразява на продажбите.

Основната цел на фирмата трябва да бъде нарастване на продажбите в страната, а може би и извън нея. "Венианина" ЕООД разполага с най-модерно оборудваната фабрика за ядки в България, а дори и на Балканския полуостров. Това е едно от конкурентните и предимства, което фирмата би трябвало да използва за да популяризира марката и извън границите на България.

Фирмата осъществява своите продажби чрез търговски представители екс ван, което е огромно преимущество за клиента, защото не му се налага да ходи никъде, не чака до следващия ден за доставка, а при желание от негова страна стоката, която е закупил се подрежда на стелажа от търговския представител т.е. за продавача остава само да пласира стоката и да печели. Това качествено обслужване на клиентите е голямо предимство пред конкурентите на "Венианина".

Друго конкурентно предимство е възможността за развитие на частни марки, Това позволява на фирмата да осъществява допълнителна печалба от високотехнологично оборудваната фабрика. Доколкото ми е известно на мен ядките от марката "Елит" се пекат и пакетират във "Венианина".

Фабриката е изградена със финансиране от Еврофондовете, което е позволило да се внедри най-модерното и високотехнологично оборудване , което е водещо предимство пред другите фирми за ядки. Друго предимство е местоположението. Фабриката и складът на фирмата са съсредоточени в град Божурище, което е само на няколко километра от София, т.е. снабдяването и дистрибутирането на ядки е свързано с по-малко разходи за транспорт на компанията. За сравнение мога да кажа, че производството на ядки "Пами" е в Гърция, на "Кронос" в Македония и т.н., което значително оскъпява крайните продукти на тези фирми.

Като единствен недостатък за който се сещам мога да посоча недостатъчната рекламна кампания, която провежда фирмата. Както всички знаем рекламата е средството, което бързо и лесно, но и скъпо популяризира даден продукт. Като вече отбелязах фирмата е на пазара от 2008 година т.е. е сравнително нова, но не достатъчно популяризирана. Ръководството на фирмата вярва, че в колкото повече магазини присъства марката, толкова повече ще се купува. Но това не е така и ще обясня защо. Влизайки в магазина клиента директно заявява на продавачката, че иска семки "Вуйчо Ваньо", защото до толкова тази марка му е набира в главата, че той асоциира семките с нея. Това е силата на рекламата.

Съмнявам се, че малка фирма като "Венианина" би вложила средства за да разработи стратегия, но ако все пак го направи мисля, че това трябва да бъде стратегията на диференциацията. Както се вижда от казаното до тук конкурентните предимства са много повече от недостатъците т.е. от недостатъка ( а той е лесно поправим ) и фирмата има потенциала да стане водеща в сектора си. На практика има машините и оборудването за доста по-голямо производство от сегашното. Има суровините. Евентуалното увеличаване на продукцията би било свързано само с наемането на допълнителен персонал и закупуването на допълнителна суровина, но за машини няма да има нужда от нова инвестиция. Разбира се печалбата също ще нарасне при нов обем на производство, което е и целта на фирмата.

Ако фирмата реши да инвестира в една масивна рекламна кампания и потърси начин да реализира продукцията си и извън България ще надскочи няколкократно сегашния си обем на производство и продажби, а с това и печалбата си. Промените биха били много ползотворни и доходни, но за да се стигне до тях трябва и да се инвестира собствен капитал. И не на последно място....фирмата не трябва да забравя служителите си, които са ежедневно на пазара, защото те са очите и ушите на фирмат - да им вдигне малко заплатите !!!
??

??

??

??

1

Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Стратегическо бъдеще на фирма 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.