Сравнителен анализ на ТИЦ Варна и ТИЦ Велинград


Категория на документа: Икономика


Недостатъци на ТИЦ Варна:

Туристически информационен център Варна трябва да притежава и отличен интернет сайт, който ще даде възможност на заетите хора, които нямат време да дойдат на място да научат за предлагането, ценовите условия, оферти и промоции и много любопитна информация за центъра и града, неговите атракции и забележителности. Сайтът трябва бъде изготвен така, че да предлага на посетителите и потенциалните клиенти максимално удобство и ефективност. Изнесената информация да е подробна, а ежедневното обновяване задължително. Целта е колкото се може повече от услугите, които центъра предлага, да бъдат продавани и през интернет. Сайтът трябва да бъде преведен поне на три езика - английски, немски и руски. Недостатък също е и ограниченият бюджет.

Характеристика на Велинград

Велинград се намира в Чепинската котловина в Западните Родопи. Град Велинград заема площ от 124.955km2. Жителите на града са 23916 или почти 58% от населението на общината. Велинград продължава да е "първенец" с най-висок процент безработица в регион Пловдив и най-висок процент на хората, които получават месечни социални помощи. Безработицата е около 30%, а на помощи разчитат над 2040 човека. В общината са регистрирани общо 3636 фирми. Красивата природа, минералните извори и благоприятните за лечението на редица заболявания климатични особености правят Велинград предпочитана от български и чужди туристи дестинация. Коронован като "СПА столица на Балканите" градът посреща своите гости и им предлага екзотични СПА и уелнес процедури, бутикова кухня и живописни места за почивка и рекреация. Изградени са балнеосанаториуми за рехабилитация и заболявания на различни заболявания, както и множество хотели.

Кратко описание на дейността на ТИЦ - Велинград

ТИЦ-Велинград работи седем дни в седмицата - от понеделник до петък, с работно време от 08:00 до 18:00 ч. и събота и неделя от 09:00 до 17:00 ч. Адресът на ТИЦ-а е гр. Велинград, обл. Пазарджишка, пл. "Свобода". Ел. адрес: http://tic.velingrad.bg.

Предмет на дейността на ОП "Туристически информационен център - Велинград" е информационно обслужване, провеждане на активен маркетинг и реклама на туристическия продукт и експониране на туристическите обекти на дестинация Велинград на национални и международни туристически изложения. Бюджетът на ТИЦ-Велинград се определя от Община-Велинград.

ТИЦ- Велинград предоставя следните услуги:
* Стопанисване, експлоатация и поддържане на сградата на информационния център;
* Организиране и управление на дейности, свързани с туристическия продукт на територията на общината, включително: информационно и екскурзоводско обслужване на туристи; атракционни услуги, позиционирани в общинска собственост - езеро Клептуза, паркове и други; туристически изложения, борси и представяния; пешеходен, културен, фолклорен, еко, познавателен, събитиен и други допустими дейности, съобразени с юридическия статут на предприятието;
* Подпомага сътрудничеството между институции, организации и други структури в сферата на туризма;
* Изпълнява дейности, според нормативната уредба за туристическите информационни центрове и Закона за туризма;
* Предоставяне на помещения и/или части от тях под наем или за ползване срещу заплащане;
* Организиране и провеждане на курсове, семинари, коктейли и търговски презентации срещу заплащане;
* Организация на дейността на юридически и физически лица, които осъществяват дейност на територията на информационния център, включително платени такива: технически услуги, реклами и рекламни материали и други съпътстващи дейности, свързани с обслужването на клиентите;
* Разработване и реализиране на центъра като представител на Община Велинград за проектни предложения в партньорство с други институции, с неправителствени организации, с представители на малкия и средния бизнес;
* Поемане на дейността по представяне на общината и бизнеса на територията на Община Велинград при провеждане на официални срещи и мероприятия, посрещане на гости, делегации и др. ОП "ТИЦ" организира и координира изработката на рекламни и информационни материали и извършването на реклама на туристическа дестинация Велинград;
* Актуализиране и поддържане на текуща информация на интернет сайтове на община Велинград и други организации;
* Изработване и актуализиране на база данни, списъци и друг формат информация за икономическите отрасли на територията на общината.

Основни приоритети на Информационния Център са :
* Презентиране и рекламиране на община Велинград;
* Повишаване качеството на съвкупния туристически продукт в общината;
* Популяризиране на местни занаяти чрез изложение, продукцията на местни производители;
* Техническо обслужване на граждани и гости на града;
* Съхраняване традициите на региона;
* Информационно обслужване и организация на средния и дребен бизнес;
* Повишаване квалификацията на кадрите по браншове.

Създадена е база данни за:
* Културни и туристически забележителности на територията на общината;
* Места за настаняване /леглова база на хотели / в града и околностите;
* Пълно информационно обслужване на клиентите;
* Производители по браншове;
* Неправителствени организиации.

Недостатъци на ТИЦ - Велинград:

Най-големия недостатък е твърде малкия бюджет на ТИЦ-а. Също така липсата на достатъчна информация в интернет сайта на центъра.

Заключение
Основният проблем и за двата ТИЦ-а е как да стимулират интересът на туристите и как да промоцират туристическата индустрия в региона и страната. В сравнение със сайта на ТИЦ-Варна, този на ТИЦ-Велинград е с доста по-оскъдна информация и недостъпна за всички, поради малкото езици, на които е представена информацията в него. Офисът на ТИЦ-Велинград е по-малък и по-труден за намиране, заради местоположението му. Основен недостатък и на двата центъра е нередовното обновяване на информацията в сайтовете им. Информацията, която предоставят центровете обхваща всичко, което би трябвало и е достъпна за всички нуждаещи се от нея. Като цяло отзивите за информацията, която предоставят и двата ТИЦ-а, било тя online или на място в офисите, са доста положителни. Изказалите се са доволни от работата на центровете и от отношението на кадрите, работещи в тях. Въпреки тези неща, и за двата ТИЦ-а има проблеми, които за в бъдеще трябва да намерят своето решение.
Източници:
Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Сравнителен анализ на ТИЦ Варна и ТИЦ Велинград 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.