Сравнение по индекс на глобалната конкурентоспособност на България и две други страни (с по-нисък и с по-висок индекс)


Категория на документа: Икономика


Румъния
3.0
97
България
3.0
105
Оценки на България, Франция и Румъния по показателя "Иновации", 2013-2014г. WEF
Заключение

В заключение ще кажа, че през последните години България продължава да подобрява своята конкурентоспособност и изпреварва редица държави членки на ЕС. Въпреки подобренията по редица фактори за конкурентоспособност, то се наблюдават и негативни промени в областта на иновациите, институциите и развитието на бизнеса.

В сравнение с нея, във Франция се наблюдава обратната тенденция - постепенно изоставане и губене на позиции. През последните години тя се преместа с 5 места надолу в годишния доклад за конкурентоспособност. Това се дължи предимно на рекордната безработица в страната и невъзможността на правителството да я овладее.

От своя страна Румъния, в сравнение с България и Франция, не бележи нито значителен растеж, нито значителен спад. Тя се е "фиксирала" 76-77 позиция и не се наблюдават процеси на развитие.

За да могат и трите страни да подобрят конкурентоспособността си - България и Румъния да напреднат, а Франция да затвърди лидерската си позиция - се налага сериозна работа и подобрения в областта на иновациите, намаляване на безработицата и по-специално за България - борба с корупцията по високите,а и по ниските етажи на властта.

Източници:
1. The Global Competitiveness Report 2013-2014, Klaus Schwab, World Economic Forum
2. Икономиката на България, Доклад на Центъра за икономическо развитие - април 2013
3. http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/sif-bylgariia-se-izkachi-do-57-o-miasto-po-konkurentosposobnost,157127/?page=1
4. Национален френски статистически институт Insee
5. Национален статистически институт на България - НСИ
6. Евростат
7. "Transport in France", International Transport Statistics Database

Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Сравнение по индекс на глобалната конкурентоспособност на България и две други страни (с по-нисък и с по-висок индекс) 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.