Социална политика на Великобритания


Категория на документа: ИкономикаВ момента безработните млади хора във Великобритания са близо 1 млн. души. Равнището на безработица при лицата на възраст между 16 и 24 години е 21.0%. А близо 1,7 млн. души на възраст между 18 и 24г. са икономически неактивни ( нямат работа и не търсят такава).
Близо 700 хиляди са безработните мъже във възрастовата група от 16 до 24години, което е 23,4%. При жените процентът е по-малък - 18,4%. Виж приложение 4
През последните години се забелязва спад в безработицата при младите хора.

Нискообразовани лица
Според статистиката лицата завършили само гимназия или по-ниска степен на образование имат много по-малък шанс да се реализират на работния пазар. Като безработните без завършено средно образование са три пъти повече от тези, които имат диплома за средно образование. Виж приложение 5

3.4. Други специфични акценти
Финансовата криза не се отразява само на увеличаването на безработицата. В резултат от нея е намален размера на заплатите в някои сектори, а в следствие на мерките предприети от правителството за борбата с кризата са намалени средствата за здравеопазване, образование и социално подпомагане. Социалните помощи на Острова ще намаляват заради безпрецедентни мерки за икономии на правителството. Всяко министерство ще свие бюджета си средно с 25 на сто. Заплатата на част от служителите ще бъде замразена за две година, а повишаването на възрастта за пенсиониране до 66 година ще бъде ускорено.

4. Антикризисни мерки
От началото на самата криза за първи път програма за по-строги икономии и бюджетни ограничения е предложена през 2010г. Като през тази години са спрени средствата за около 190 държавни агенции.
През 2012г. правителството решава да намали горната ставка на данъка върху доходите. Същевременно се налага данък върху доходите на пенсионерите, станал известен като "данък баба". Въвежда се и нова 7% данъчна ставка за къщи на стойност на 2 млн. британски лири. Това са малка част от всички предприети мерки. Като през 2010г. финансовия министър Озбърн казва, че благодарение на рестриктивните мерки, които ще предприеме правителството се очаква публичния дълг на страната да влезе в рамките на нормалното до 2014-2015г. Изглежда обаче, че тази прогноза няма да се сбъдне.
Очаква се британската икономика да се свие с 0.1% тази година, а не да нарасне с 0.8 на сто, както се очакваше.
Освен това ще отнеме четири, а не както се смяташе досега - три години, докато публичният дълг започне да намалява. Това на практика означава, че във Великобритания ще има строги бюджетни икономии поне до началото на 2018 г.
Като се очаква намаляването на дефицита да бъде постигнато с мерки за съкращения на бюрокрацията, социалните помощи и увеличаване на данъците на по-заможните. Според Службата за бюджетна отговорност през 2012 г. публичният дълг на Великобритания е бил 74.7% от БВП и според прогнозите ще се увеличи до 79.9 на сто през финансовата 2015-2016 г. Едва тогава ще започне да пада и през 2017-2018 г. ще бъде 77.3 на сто.
Отменя се планираното увеличение на акциза на горивата от 3 пенса, за да улесни средната класа, която изпитва сериозни затруднения. Освен това следващата година бюджетите на отделните министерства ще бъдат намалени със средно 2%, като изключение правят здравната каса и средствата за училищата.
Очаква се кабинетът на премиера Дейвид Камерън да въведе по-висок данък печалба на банките, както и да свие бюджета за международна помощ, като обаче го задържи в рамките на 0.7% от БВП, какъвто е ангажиментът на Лондон. Финансовият министър планира да осигури повече средства в хазната, като подобри събираемостта на данъци от мултинационалните компании. Целта е всяка година да има 2 милиарда лири по-малко укрити данъци. Тогава ще могат да се предприемат облекчения като намаляване на корпоративния данък с 1 пункт.
Службата за бюджетна отговорност предвижда, че до 2018 г. повече от един милион души ще загубят работата си заради планираните бюджетни съкращения. В прогнозата си от март тази година независимите експерти смятаха, че загубените работни места в тази сфера ще бъдат около 730 000. Агенция Reuters отбелязва, че в момента в британския публичен сектор има наети 5.5 милиона души.

Приложения

Приложение 1

Приложение 2

Приложение 3

Приложение 4

Приложение 5

Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Социална политика на Великобритания 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.