Символика на рекламните изображения


Категория на документа: Икономика


Нов Български Университет

Курсова работа по ADVB203 Символика в рекламните изображения

Символиката в рекламите на Coca-Cola

Симона Велинова
F 65818

Кока Кола е една от най-популярните безалкохолни газирани напитки на пазара по света. Своята популярност, освен на характеристиките си като газирана напитка, до голяма степен дължи на брилянтно изпипаните си кампании и на хубавите видео клиповете. Според мен, именно рекламата и маркетинг стратегията, а не качествата на продукта са виновниците за превръщането на Кока Кола в легенда. Брандът има зад себе си над 125 години и продължава да бъде все така обичан от хората. Отличава се с иновативността си, с традициите, чиито основи са поставени отдавна във времето и в същото време с новаторство, целящо лидерското място на пазара. Компанията ни доказва уникалността на напитката чрез завладяващите рекламни кампании от основаването на бранда до наши дни.
Напитката се налага като разхладител за летните дни, но и през студените месеци намира своето място като ни казва, че жаждата не познава сезони. От самото начало, в едни от първите рекламни постери, Кока Кола ни показва, че за напитката няма нито лято, нито зима. Тя е за всеки ден, за всяко време от деня. През топлите месеци на годината в постерите ни показват красиви дами, облечени в бели ефирни рокли, с шапки, използващи безалкохолната газирана напитка, за да се разхладят от лятната жега. През зимата нещата се променят, като вкарват в рекламите си Дядо Коледа, като с неговия образ се стремят да избягат от образа, който дават на напитката през топлите месеци на годината. И така Дядо Коледа става посланикът на Кока Кола. Появяването на стареца в рекламите на Кока Кола се оказало сполучливо, защото много хора при споменаването му, веднага го свързват със симпатичния белобрад дядо с бутилка кока кола в ръка.
В рекламите си брандът подкрепя световната кауза в борбата с фашизма, подкрепя по-здравословния начин на живот, поставя във фокуса си известни личности като Арета Франклин, показва ни "страстната" си любов със спорта чрез "Супер купата" и до ден днешен със Световното първенство по футбол, Олимпийските игри и т.н. По този начин, малко по малко, Кока Кола става символ на приятелството по целия свят.
Малко по-напред в историята, компанията "наема" нов член към отбора на Кока Кола - полярната мечка, като заедно с нея се появява и осветеният с коледни лампички камион на Дядо Коледа.
Кока Кола е напитката, "подвизаваща" се под номер 1 в света, на чиято уникалност и вкус милиони хора се наслаждават всекидневно. Тя е напитката за семейството, за приятелите, за всички хора, независимо от пола, възрастта и расата им, за вечерта, сутринта, за младите и старите, тя е напитката правеща спомени. Всичките тези неща, можем да открием в рекламите на безалкохолната газирана напитка.

http://suiyijie.files.wordpress.com/2013/07/imag03311.jpg?w=650
"All set at our house" гласи слоганът на въпросната снимка. Прочитайки посланието, веднага се отключва емоционалната ни половина. Чувстваме доверие и ни е удобно, защото ни напомня за детството ни, за вкъщи и за ароматите от кухнята, на топлината в къщата, когато майка ни е готвела и е поднасяла вкусна храна и напитки.
http://www.youtube.com/watch?v=ExRg8m38rug
Рекламата Coca-Cola - Grandfather - "Living a healthy lifestyle" е трогателна. Животът е бил много по-прост тогава, нали? Кока Кола поглеждат назат към старите времена. Екранът е разделен на две и ни показва живота на двама мъже - един от миналото и един от днес. Разказва ни като приказка техния начин на живот. Мъжът от миналото - живеещ по-здравословно, винаги избиращ интелигентния избор на хранене и рутинните упражнения, докато мъжът от днес - хранещ се с микровълневите храни и полуфабрикати, живеещ заседнал начин на живот. В края на краищата имаме изненадващ обрат, когато двете поколения се събират , животите им се свързват и откриваме, че двамата мъже са дядо и внук. Подсъзнателно, рекламата ни подсказва до кого трябва да се обърнем, ставайки въпрос за здравословните житейски уроци. Кока Кола ангажира рекламата си, за да повиши информираността за значението на това хората да направят правилния избор, а именно - да се движат повече, да се хранят добре и ползвите от този избор. Избират един интелигентен начин, по който могат да накарат повече хора да осъзнаят необходимостта от балансирана диета и здравословен начин на живот. Те поемат по-безгрижен подход за насърчаване на активния начин на живот.
Кока Кола залага в рекламите си на това, че за всички. Тя е като най-добрия ви приятел. Приятел до живот. По този начин, потребителите могат да направят асоциацията със себе си за този "приятел" на компанията, мислеща за тях по този начин.
http://www.youtube.com/watch?v=yRqUTA6AegA
Coca-Cola - "Life Terrific"
Забавна и затрогваща е първото нещо, което може да си помисли човек след края на рекламата. Отлична реклама на Кока Кола, изобразяща страните на родителството. Видеото ни показва трудните и забавните моменти от живота на двама нови родители. От щастието в момента, когато се появи толкова желаното плюсче на теста за бременност, до моментите, когато детето става ценър на живота и премества всички граници, които сме имали досега, до невероятното чувство, когато разбираме, че всичко това ще се повтори. Много новаторско подхожда и комапнията, като неочаквано сменя традиционния червен цвят в дизайна на продукта със зелен - символ на плодородието, спокойствието (въпреки, че в рекламата родителите не са много спокойни, но въпреки това са много щастливи), символ на надеждата. Новият продукт се казва "Кока-Кока Лайф". Свързващата частица между рекламата и напитката. Life (от англ. Живот). Нов живот. Нов член към голямото семейство на Кока Кола.

http://www.youtube.com/watch?v=3dm3m4pkcVc
Coca-Cola - "Santa's Letter" - 2013 Christmas Commercial
Всяка година преди Коледните и Новогодишни празници, Кока Кола ни изненадват с нови, красиви и празнични реклами. Някой със сигурност би казал, че това е просто маркетингов трик за очароване на потребителите...може би е вярно, но в продължение на години, Кока Кола по един много оригинален начин се опитва да донесе коледния дух сред хората..и тази година не беше изключение, въпреки кризата, протестите и безработицата. Изненадват ни със слогана: "Ако вярваш в Дядо Коледа, той ще вярва в теб!". Чудесно осъвременяват рекламата, като споменават телевизионните игри и модерните технологии, които ни затрупват напоследък. Показват ни познатата, приказна работилница на трудолюбивите джуджета, която всички сме си представяли като малки, чудейки се как малките помощници на стареца успяват да свършат всичката работа за толкова малко време. Връщат ни към детството, към нетърпеливостта да отворим подаръците под коледното дърво. И новият момент, писмото на Дядо Коледа. Той не иска подаръци, не иска някакви скъпи неща. Той ни моли да бъдем по-добри, да правим подаръци на хората, които обичаме, макар и малки, но от сърце, да споделяме това, което имаме. С тази реклама, Кока Кола ни "проповядва" да бъдем добри, да даваме каквото имаме, дори и малко, но от сърце. Една реклама с лесно запомняща се мелодия и цветова схема - топли цветове, мека, уютна обстановка.. точно като вкъщи.

Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Символика на рекламните изображения 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.