Северна Корея


Категория на документа: Икономика


Транспортната мрежа в Северна Корея е силно развита,но остаряла.В следствие на природните бедствия в средата на 90-те год.пътната инфраструктура е засегната и днес има 724 км асфалтирани пътища(в началото на 90-те са били 1700).Най-голяма и поддържана е магистралата от Пхенян(столицата) до Вонсан-200км.Железопътната мрежа е дълга 5235км,а 3500км от тях са електрифицирани.Водния транспорт също е развит заради множеството реки,които текат през КНДР.Големи пристанища са -Хамхун,Кимчен,Нампхо.В Северна Корея има 78 летища.Основен въздушен превозвач е държавната компания Ер Корьо,с основни полети до Москва,Пекин,Банкок, Макао и Владивосток.Градския транспорт също е развит-трамвай, тролейбуси, метро. Автобусите и колите се използват рядко, заради недостига на гориво. Велосипедите са основният начин за предвижване на голяма част от населението.

Развитие на технологиите

1998г. Северна Корея става десетата страна изстреляла изкуствен спътник в космоса със собствена ракета-Кванмьонсон 1. Поради повреда в двигателя, спътникът издържа само 5 минути в орбита, след което се връща в атмосферата и изгаря. Според анализатори Северна Корея се опитва да се сдобие с работещ комуникационен сателит в орбита като част от операция за издигане на икономиката й на световно ниво. На 05.04.2009 се изстрелва нов спътник-Кванмьонсон 2, но той не успява да излети в космоса и пада в Тихия океан.

Комуникации

Цивилната комуникационна мрежа в КНДР е ограничена. През 2003г. Броя на стационарните телефонни постове е бил 980 000. Мобилните са били разрешени за свободно ползване, но през 2004г. Това се забранява и те се използват само от политически и военни дейци.
Медиите в Северна Корея се контролират строго от правителството. В страната има 4 телевизионни канала-всички насочени към корейската култура, образователна мрежа и т.н. Четвъртата телевизия е свързана с Южна Корея.
В последно време силно се развива компютърната индустрия. Севернокорейската компютърна мрежа се развива бързо в страната, въпреки че е затворена към света.
За момента съществуват по-малко от 10 компютърни зали за общо ползване, които се намират в Пхенян.

Глад

Гладът е голям проблем в Северна Корея. През 1995г. катастрофални наводнения отнемат живота на голям брой хора-до 100 000. Разрушава се инфрастуктурата на много райони. Повече от 60% от реколтата е унищожена. Това бедствие, комбинирано със загубата на "приятелски цени" от СССР, сушата през 1997г. довежда до убийствен глад, от който умират между 200 000 и 500 000 души. През 2000г. ООН прави проучване, според което в 90% от районите на страната, населението страда от сериозен недостиг или пълна липса на храна. В резултат на това населението бяга към Китай или Република Корея с надежда да се спасят от бедствието.

Политическа система, право и управление

Северна Корея е комунистическа държава, чиято основна цел е пълната независимост в социално, културно и най-вече икономическо отношение. Страната е тоталитарна и силно централизирана под управлението- диктатурата на Ким Чен-Ир. Той е глава на КНДР до края на 2011г. Има влияние върху секторите на държавната влас и е главнокомандващ на въоръжените сили.
Титлата "Президент" се приема от 1972г. (от Конституцията). През 1990г. ВНС преизбира за пети пореден мандат - Ким Ир-Сен. В Конституцията се постановява, че трябва да има двама вицепрезиденти. Постът председател на държавната комисия по отбрана е създаден през 1998г. Това е най-висшия ръководен пост в корейската армия. Тя е основен инструмент на властта. Военните помагат в обработката на земите, строенето на сгради, оказват съдействие при природни бедствия. Има внедрени служители от армията във всички институции.
Конституцията на Северна Корея е по модел на други държави-също комунистически. Тя има централизирана правителствена система. Първата конституция е приета през 1948г. Петото Велико Народно събрание приема през 1972г. нова конституция. Чрез нея трябва да се установи Президентски пост, вицепрезидент, ЦНК. През 1992 г. тази конституция бива преразгледана и ратифицирана от шестото Велико Народно събрание.

Туризъм

Туризмът в страната на "утринната свежест" e ограничен поради затворената и политика.В КНДР влизат малко чужденци.На хората им е позволено да посетят страната и това на почти никого не се отказва.На чужденците обаче се налага забрана -да се разхождат само в специално посочените места или да бъдат придружавани от правителствен пазач.Поради тази забрана много хора не я посещават.
Чужденците са привлечени от красивата й природа и през 2000г. близо 130 000 туристи посещават страната.
Едно пътуване до Северна корея може да бъде като "машина на времето", да се обогатите културно,да надникнете в историята в годините на тоталитарен режим.
Туристите в КНДР трябва да се съобразяват със законите,облеклото,средствата -техника ,която ще използват,поведението си и да влизат в страната по групи,а не като индивидуални посетители- това дори не им е позволено.
"Страната на утринната свежест" - напълно заслужено име ,заради красивата и живописна природа. Тя е много зелена страна и голяма част от територията й е покрита с широколистни гори.Вследствие на това има прекрасен и разнообразен растителен и животински свят. Дивите кътчета са в изобилие въпреки 23,5 -те милиона души, които живеят на площ от 120 540 кв.км. Природата на Северна Корея е напълно различна през четирите сезона и с това страната печели името си. Тя може да е бедна ,но въпреки това не изглежда съвсем така поне от пръв поглед-улиците и градинките са чисти и поддържани. Инфраструктурата е сравнително добра. Разполага се с голямо количество безплатна работна ръка , която върши всичко в името на народа.
В страната няма големи магазини и търговски центрове,но навсякъде има паметници.
Рискова, непозната и доста различна Северна Корея разкрива един друг свят,друго мислене и друга- различна система на управление.
Някой едва ли би живял там, но си струва да се посети за да се видят различията.

КИМ ИР СЕН
김일성
севернокорейски лидер, вечен президент на Корейската Народнодемократична Република

Роден:
15 април 1912
Намри, Корея
Починал:
8 юли 1994
Пхенян, Северна Корея


Административна карта на Северна Корея.

КИМ ЧЕН ИР КИМ ЧЕН УН
Севернокорейски лидер
Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Северна Корея 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.