Северна Корея


Категория на документа: Икономика


Към 1960г. Северна Корея е била сред богатите страни - БВП на глава на населението 2000$ и е била най-индустриалната нация в Азия. През същата година,благодарение на Ким Ир Сен и други членове на Висшия съвет на корейската работническа партия, е насърчено т.нар. "ръководство на мястото", вследствие на което е разработен метод за морално и материално стимулиране. По този начин производителността на заводските предприятия ,стопанства и фабрики се увеличило значително.
КНДР загубва гарантираните си пазари след разпада на СССР. Така изчезват и възможностите да се внасят технологии и ресурси на по-ниски цени - "приятелски". Това оказва сериозен удар върху инфраструктурата на страната - парализира се промишленото и земеделско производство. Други причини за попадане в това положение е също и последвалите природни бедствия,които унищожават реколтата.
Вследствие на настъпилите промени през 90-те години,страната е в криза - тежка икономическа криза,а стотици хиляди жители загиват от глад и болести! За да възстанови стабилността на икономиката ,Ким Чен Ир ускорява разработването на ядрено оръжие,като същевременно с това прокарва частични реформи с пазарна насоченост.

1940-те

До средата на 40-те стопанството на Корейскя полуостров под контрола на Японската империя. През този период продуктивността на промишлеността и селското стопанство е ниска.
От 1946г. на север започва организирането но икономиката по планов модел, чрез колективизация на земеделието и програма по индустриализацията . Усилията са съсредоточени върху построяването на машиностроителни заводи,чиято продукция трябва да захрани севернокорейската индустрия. През 1949г. вече се забелязва ръста на производството , промишлената индустрия е нараснала 3,4 пъти в сравнение с 1946г. Производството на машини нараства 3,8 пъти, а производството на потребителски стоки - 2,9 пъти.

1960-те - 1980-те

През тези години икономиката се разраства. 1960г.- БВП на глава на населението е 2000$ , в сравнение с Япония - БВП на глава на населението 471$.
Благодарение на метода за материално и морално стимулиране "чхънсан - ри" се увеличава производителността.

Метод "чхънсан - ри"

Предложен е през 1960г. Той се състои от 3 компонента. Първи - "ръководство на място". Изразява се с участието на високопоставени кадри в управленския процес в производствените структури. Според централният комитет селското стопанство е с ниска производителност,защото началниците не използват правилни методи на управление и така демотивират работниците.
Втори - материално стимулиране. Изразява се с платени отпуски,премии и почетни звания за работниците.
Трети - приемане на идеи за подобрение от самите земеделци.
Първоначално метода е несполучлив, но след малка реформация и създаването на "работни екипи " има положителен напредък в производителността на земеделските кооперации.

Сегашно състояние

В страната най-голям дял има тежката индустрия (50% от БВП) - най-развити са оръжейната,машинната и в последно време , високотехнологичната промишленост. По-голяма част от продукцията е насочена към вътрешния пазар, но голяма част от военната продукция се изнася за Близкия Изток и Африка.
Страната има недостиг на някои суровини и поради тази причина тя произвежда собствени заместители. Такъв заместител е ванилонът - изкуствена тъкан, създадена от варовик,царевична хартия и антрацитени въглища.
КНДР изразходва над 22% от БВП за въоръжените сили.Частната търговия е забранена, но индивидуалната търговия с Китай се разраства с всяка изминала година.
Държавните предприятия,които не разполагат със суровини са нефункциониращи. Техните работници са развили собствена търговия в подграничните райони.
Юли 2002г. са предприети "мерки за икономическо подобрение" , които стимулират фабриките да увеличат производството си,заедно с това и увеличение на заплатите и цените. Освен това са въведени обменните курсове и обмяната на валутата е разрешена. Също така са изготвени и реформи в организационната система на земеделието и са създадени пазарни програми за разпределение на стоките.
Една година след това се въвеждат допълнителни облекчения за земеделците,вследствие на което се повишава активността на земеделските пазари.
В това време правителството позволява на по-млади работници да заемат ръководни постове. А партньорството с Южна Корея ,свързано с икономиката, се повишава. Всички тези действия се възприемат като стъпки за прехода на пазарната икономика. БВП на глава на населението е 1900$ през 2008г. - 153 място в света. Средната работна заплата е 47$ на месец. Плащането на данъците е отменено на 01.04.1972г. През 2009г. стартира кампания, чиято цел е справянето с недостига на храни,гориво и модернизация на икономиката.Проведена през същата година валутната деноминация обаче дестабилизира икономиката . Тази "реформа" се състои от зачеркване на две нули от старите пари, а след обявяването й , гражданите разполагат с една седмица да обменят парите си,но съществува и таван на общата сума,която може да бъде обменена. Заради този таван много пари остават необменени и това предизвиква недоволство сред гражданите, защото спестяванията им са само във вонове. Следствие на тази реформа ръководителят на Комисията по финансовото планиране към КРП Пак Нам Ги бива арестуват и е разстрелян. Правителството обявява реформата да провалена и поднася извинението се на гражданите.

Преминаването през граница

Днес де предполага, че между 50 000 и 100 000 севернокорейци пребивават нелегално в Китай, но с мълчаливо съгласие на Китай. През последните години около 500 000 са отишли в Китай като гастарбайтери, работейки за около 2$ на ден (доста пари за корейската икономика). По този начин те внасят свежи пари на икономиката в Корея. Чиновниците и митничарите също имат изгода от потока на хора до Китай-пословичната корупция в КНДР през последните 10-15 години им осигурява сигурен
доход.
Парите не винаги имат стойност в страна като Северна Корея, за това много гурбетчии се връщат със стока-обувки, дрехи, храна, което също се харесва на властта.
Съществуват малки частни работилници, фабрики, семейни хотели и други. Политиката на Пхенян и властта периодично обискира и затваря "току-що откритите" от органите на реда "нелегални капиталистически сборища".

Енергиен и ресурсен дефицит

Северна Корея има два основни енергийни източника-въглища и водоелектрически потенциал. Въглищата са задоволявали 82% от нуждите за твърдо гориво през 2003г.
Страната страда от изключително остър дефицит на електричество заради остарялата си електропреносна мрежа, проблемен транспорт на въглища, недостиг на нефт и до някъде заради природните бедствия.
Петролните продукти в страната се внасят, най-вече от Китай и Русия.

Индустрия

По нареждане на Ким Чен-Ир след 2000г. Е предприета програма за компютъризация на обществените институции. През 2002 се създава първото интернет-кафе, но въпреки това Севернокорейската мрежа остава без достъп глобалната мрежа и се контролира строго от Корейски компютърен център.
На местно равнище се произвеждат софтуер,хардуер,автомобили,трактори,радио,влакови вагони и други.

Транспорт
Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Северна Корея 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.