Ресурси на остров Мариета


Категория на документа: ИкономикаНощувките в различните хотели варират от 70$ до по-високи цени, охарактеризиращи по-луксозна суперструктура на хотела и повече възможности и услуги предлагани от мястото за настаняване. Но има и оферти т.е. пакети предлагани от различни туроператори, които могат да се понравят и на по-скромен джоб.

Интересен пример е Каса Суенио е къща, която може да бъде наета Пуерто Ваярта с две спални и личен готвач, който готви по два пъти на ден за престоят на гостите. Цената е 400$ за нощувка.

Най-близко летище е в Пуерто Ваярта.Търсейки цени за полети от София до Пуерто Ваярта, открих полет плюс настаняване за около 1400 евро, а престоят в хотела е 8 дневен!! А иначе самият билет с включените такси е 800 евро.

Цените за гмуркане и достигане до островите Мариета са 70$ на човек - "www.viatour.com"

Неминуемо трябва да се спомене фактът, че над 70% от населението на близкото крайбрежие е заето в областта на туризма: хотелиерство, транспорт, ресторантьорство, персонални услуги.

Качествени характеристики

По отношение на качествените характеристики, това което генерално може да се заключи е факта, че самите острови, където се разполага ресурса НЕ са застроени, дори и минимално, както от гледна точка на инфраструктурата, така и на суперструктурата, може би с цел максимално да се установи устойчиво развитие, непокътнатост и запазеност, както на островът, така и на плажът.

Но пък за сметка на това близкото крайбрежие е перфектно конструирано, валуризирано и ландшафтно планирано, съчетано с околната среда, както и тук там се вижда запазване на историческия облик на сградите, които също представляват интерес и привличат туристите. От долупосочената таблица се вижда, че хотелите са висококатегориини и притежават високи качествени характеристики, които неминуемо биха задоволили любопитните туристи. Именно там информационно туристите могат да бъдат подсигурени за туристическите ресурси в региона, каквито са именно островите Мариета и плажът, който е най-интересния от тях. Естесвено цените за настаняване са достъпни и за среден клас туристи, както споделя списание "PRNewswire" .

Пейзажът от копринен плаж с плитки води за плуване, тропични планини осигуряват перфектна основа за иницииране на различни активности, Маргарита Гуитрон, директор на маркетинг и продажби за Гранд Валес, казва: "Това е добра комбинация наред с модерната ни инфраструктура и високо технологични сгради".

Това, като заключение, прави ресурса до средна степен достъпен и по този начин се запазва стремежът не само чрез законов режим, но и от туристическа гледна точка да се възстановява и подобрява качеството на околната среда като междувременно се установява устойчив туризъм, на фона на икономическа активност.

Начини и форми на експлоатация

Начините на експлоатация са разнообразни и предимно природно насочени.

1. Събитиен туризъм - открих снимка на младоженци точно на самите острови в официални дрехи. Т.е има възможност да се установи сватбен ритуал на острова

2. Круизен туризъм-организиране на малки круизи до самите островчета от континента

3. Опознавателен туризъм-опознаване на местната флора и фауна тъй като тя в действителност има какво да ни представи и едновременно с това с културата и навиците на местните жители комуникирайки с тях

4. Орнитоложки туризъм-поради голямото разнообразие от птици

5. Климатолечебен туризъм -поради благоприятното местоположение и отличния климат през по-голяма част от годината

6. Аеротерапия

7. Възстановяване (рекреация)

8. Спорт

9. Културен туризъм

Създаване на оптимални модели за туристическа локализация

Ресурсът е разположен ареално, т.е. той е определена защитена територия. Като в близост до самия ресурс са разположени места, където могат да бъдат посрещнати нужди на туристите от първа необходимост.

Това което е характерно за капацитета на самият ресурс е, че е ограничен и е необходимо определен брой туристи да извършват посещения за определен период от време, но тъй като местата за настаняване в близост са луксозни (предимно) и е необходима по-голяма платежоспособна сила, то не се наблюдава свръхнатоварване на ресурса.

Устойчив туризъм е това което се наблюдава, т.е. развитие на туризма, паралелно с опазване на околната среда или в частност флората и фауната на необитаемите острови, чрез спазване на законови норми, уреждащи статута именно на тази територия.
Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Ресурси на остров Мариета 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.