Регионални различия в заведенията за настаняване в южна България (по примера на южното Черноморие)


Категория на документа: Икономика


Разнообразието на релефа също прави района привлекателен. Тук се намират Бургаската низина и Странджа планина. Повече от 59% от плажните ивици се намират по южното Черноморско крайбрежие. По плажната ивица на Слънчев бряг и Несебър са развити високи до 25 метра дюни. В обсега на Бургаската низина и Бургаския залив плажовете съдържат значително количество магнетит, поради което на места плажът е почти черен. Странджанското крайбрежие започва на юг от Бургас. На места то е скалисто.

Обширни са плажовете край Созопол-Алепу, Атлиман и др. Върху тях също са образувани крайбрежни дюни. Край Несебър са прочутите пясъчни дюни,изградени от най-финия по цялото наше Черноморско крайбрежие материал. Пространството, заето от несебърските дюни, обхваща по брега една площ, не по-голяма от 1км, но в дълбочина нейната ширина е към 1,5км. Дюните са твърде високи и особено при ветровито, но ясно време-главно през пролетта и есента, когато вятърът предизвиква чувствително охлаждане, пониженията между тях могат напълно успешно да се използват за аеротерапия и хелиотерапия при естествени условия без опасност от простудяване. Това значително би удължило активния курортен сезон. Между източните склонове на Медни рид, а след това и на легендарната Странджа и морето, започват да се редят прекрасни, все още неусвоени в достатъчна степен, плажни ивици. Характерно за тази част от южното Черноморско крайбрежие е, че отделните плажове, особено по-малките от тях, се разграничават един от друг посредством скалисти, вдаващи се в морето полуострови. Голяма част от скалите са силно натрошени и морската вода,навлизайки в пукнатините,постепенно разширява и издълбава малки заливи. По такъв начин сред крайбрежните скали са се образували тесни и дълбоки, с отвесни стени заливчета, които с бистрата си вода и обилен живот в нея представляват истински рай за гмуркачите и леководолазите. С приближаването към устието на романтичната р.Ропотамо към морския бряг все по-близко застават гористите склонове на Странджа. Вековните странджански гори на места, както е случаят с Аркутино, идват почти до водата.

Водните ресурси са ограничени. Важен туристически ресурс са долните течения на реките Ропотамо, Велека и Резовска. Река Ропотамо - къса, но многоводна за нашите условия, е прочута с прекрасната природа на своите брегове. Тя е един от нашите най-известни крайбрежни обекти за приятни еднодневни излети. Ресурс са и крайбрежните езера - Поморийско, Атанасовско и Бургаско. Лагунното Поморийско езеро е с дебел придънен пласт от черна сероводородна лечебна кал и от него се извличат ценните луга и сол, на базата на които е разкрит калолечебен санаториум. От лугата се произвежда паста за зъби. Мандренското езеро, най-южното от Бургаските езера, е орнитологично важно място в Европа. Атанасовското езеро е обявено за поддържан резерват и влажна зона с международно значение по Рамсарската конвенция. Минералните води в Бургаско са голямо природно богатство и допринасят за развитие на балнеолечението и целогодишното използване на курортите.

Вековните странджански гори придават красота и разнообразие на крайбрежието, а също и хилядите летовници намират прохлада под сенчестите корони на огромните дървета през знойните летни дни. От клоните на дърветата и по техните стъбла са увиснали гирлянди от увивни паразитни растения, много от които са зелени и през зимата.

Районите на Алепу и особено на Аркутино и Ропотамо предлагат идеални условия за разходки сред почти девствена природа, а сладководните разливaща при Алепу и Аркутино, обилно обрасли с тръстика и друга блатна растителност, при съответна предварителна подготовка могат да се превърнат в прекрасни водни площи за спортен риболов и гребане, като, разбира се, се запазят сега съществуващите резервати. По долното течение на р.Ропотамо има типични лонгозни гори, както и по течението на р.Велека. По пясъчните дюни се срещат над 10 вида застрашени от изчезване растения. Всичко това е туристическа атракция.

Щедрото южно слънце осигурява не само узряването на грозде с високо захарно съдържание и на други традиционни за нашата страна плодове, но и на някои южни видове, като смокини, нарове и т.н. Това дава възможност на летуващите освен морето, плажа и красивата околност, да ползват и големите предимства, които им предлага плодовото и по-специално гроздовото лечение.

Освен природните ресурси районът разполага и с доста антропогенни ресурси. Важни за развитието на туризма са множеството исторически културни паметници. Старата част на Несебър е национален архитектурен резерват, включен в защитените обекти на ЮНЕСКО. Особено привлекателни като музейни обекти са църквите: "Св. Стефан", "Св. Спас", "Христос Пантократор", "Св. Йоан Кръстител", "Св. София", "Св. Йоан Алитургетос". Друг архитектурно - исторически резерват е Созопол - наследник на древногръцката колония Аполония. Забележителности на града, освен созополските къщи от 19 век, са църквите "Света Богородица" и "Свети Зосим", археологическият музей, чийто фонд съдържа колекция от амфори, котви, модели на кораби, както и Художествената галерия. В началото на септември тук се провеждат празниците на изкуствата Аполония. Античната куполна гробница, манастир "Свети Георги", малката църква "Преображение Христово" от 1764 г. и църквата "Св. Богородица", построена от най-добрия ученик на Кольо Фичето - Уста Генчо, са забележителности на Поморие. Някои от селищата в Странджа са национални архитектурни историко-етнографски резервати като Бръшлян и Стоилово. Запазен е архитектурен ансамбъл в град Малко Търново, в чието землище са открити археологически и архитектурни паметници - долмени, тракийска куполна гробница, светилища, крепости и др. Планината е единственото място в България, където се изпълняват автентични нестинарски танци - български обичай с основен обреден елемент танц върху жарава.

Географското положение на района е изключително благоприятно. Той е една от морските врати на страната. Изпълнението на проектите, свързани с еврокоридор №8 и черноморската зона за икономическо сътрудничество ще допринесат за бъдещото доизграждане на транспортната мрежа в района. Развити са всички видове транспорт. Водещ е автотранспортът. Около 94% от пътищата са с твърдо покритие. Голямо значение за развитието на туризма в района има изграждането на автомагистралите "Тракия" /София-Пловдив - Стара Загора - Бургас/ и "Черно море" /Варна-Бургас/. Удобни транспортни връзки, свързващи района със Североизточния и Северния централен район, са прокарани през ниските проходи Вратник, Котленски, Върбишки и др. Транспорт-ният коридор София - Пловдив - Бургас свързва Южното Черноморие с икономическите центрове от Горнотракийската низина, столицата и Югозападния район и осъществява най-късата сухоземна връзка между Адриатическото и Черноморското крайбрежие. Изграден е транспортен коридор Дуранкулак - Варна - М.Търново, формиран от път І клас и жп клон. Той свързва страната ни с Турция. Железопътният транспорт има подчинено място в транспортната система на района. С най-голямо значение е трасето на жп линията Бургас-София, а преди нейното създаване най-прекият път от София до Черно море е минавал през жп линия Пловдив - Стара Загора-Ямбол-Бургас/нейната роля сега е намаляла/. Районът се отличава и с добре развит въздушен транспорт. През активния туристически сезон Бургаското летище поема над 50% от чартърните полети в страната. Залите за обслужване на пътници са реконструирани, увеличен е броят на чекинг-гишетата, автоматизира се системата за обработка на пътникопотока. За улеснение на летовниците се обмисля и откриването на постоянна вътрешна авиолиния Бургас - София. Морският транспорт в туристическата сфера се използва с цел атрактивна разходка.

3. Регионални различия в заведенията за настаняване на Южното Черноморско крайбрежие

В регистрите на Министерството на икономиката фигурират 15 500 легла,намиращи се в курортите на Бургаска област. 50 хиляди са леглата в категорията "средства за подслон до 3 звезди" регистрирани в общините в областта. Броят на туристическите легла от всички категории непрекъснато расте.

* Свети Влас - курортно селце,сгушено в източното подножие на Стара планина, в непосредствена близост до плажната ивица източно от Слънчев бряг. Уникалното съчетание на планински и морски климат превръщат Свети Влас в предпочитан морски курорт за почивка и лечение на заболявания на дихателните пътища. Селището е основано през II в. пр. Хр. от древните траки и е наречено Лариса. Тук сред множеството манастири, параклиси и скитове, които през Средновековието превръщат Емонската планина в Света Гора се е намирал и манастирът Свети Влас, на чието име през XIV век е наречено селището.Модерната архитектура определя съвременния облик на добиващия все по-голяма популярност балнеоложки център. Комфортните хотели и кокетните ресторантчета са част от непрекъснато модернизиращата се база. Впечатляващата панорама на морския залив, живописната природа, инициативността и гостоприемството на домакините са отлична предпоставка за пълноценен отдих.

* Ваканционното селище "Елените" се намира на около 10 км североизточно от Слънчев бряг. Съвременен архитектурен ансамбъл от около 220 дву- и триетажни комфортни вили, кацнали на морския бряг, живописно се вписват в красивата природа. Ваканционното селище предлага четири ресторанта, кафе сладкарница, дневен и нощен бар, яхт - клуб с курсове по водни спортове, терени за тенис на корт, волейбол, футбол, мини - голф, плувен басейн, сауни, анимационна зала, детска градина и т.н. Туристическото обслужване се осъществява в своята най-съвременна тенденция - all inclucive /в пакет/.

* Слънчев бряг се намира на 42 километра северно от град Бургас и заема територията между курортното селище Св.Влас на север и Не-себър на юг. Курортът разполага с около 120 реновирани хотела, 2 къмпинга и много места за развлечения. Легловата база в Слънчев бряг са 150 хиляди, заради мащабното строителство през последните години вече не се знае с колко точно легла разполага комплексът. Тук се провеждат: международният фестивал за популярна песен "Златния Орфей", дни на симфоничната музика, част от международния фолклорен фестивал, модни ревюта, различни плажни състезания. Голям е списъкът с развлечения, предлагани от черноморския курорт: сърфинг, водни ски, яхти, тенис-клубове, конна база, боулинг, открити и закрити басейни, мини-голф. Тук има поликлиника и няколко големи магазина за хранителни стоки, дрехи и сувенири, както и амфитеатър с 1000 места. В курорта има влакче, което пътува от единия край на 10-километровата плажна ивица до другия. Редовен автобусен транспорт има от Несебър и Бургас.

* Несебър според някои критици е наричан перлата на Южното Черноморие и е един от най-древните градове в Европа.Част от атмосферата на възрожденския Несебър са многото добре запазени паметници от XVIII- XIX в.: къщи, вятърни мелници, чешми и площади. Градът е разположен на полуостров, свързан със сушата единствено чрез тясна ивица земя. Несебър отдавна е едно от най-предпочитаните места за отдих на гости от България и цяла Европа, именно поради неустоимата атмосфера на древния град, съчетана с модерните хотели, пръснати като звезди из плажната ивица. Община Несебър е най-голямата туристическа агломерация на българското Черноморско крайбрежие. На територията на общината функционират 200 хотела с повече от 100 000 легла, 630 частни квартири с над 35 000 легла, 1000 заведения за обществено хранене. Значителна част от тази материална база е съсредоточена в курортните комплекси Слънчев бряг и Елени-те, в Несебър и в селата Св. Влас и Равда. Климатичните и природните условия предопределят развитието на рекреативния туризъм, който носи сезонен характер. Активният туристически сезон продължава през четирите летни месеци. Наличието на природни и исторически забележителности създава предпоставки за международен туризъм, отдих и спорт. През деветдесетте години хотелиерската и туристи-ческата индустрия премина през сложен период на преструктуриране и приватизация. Въпреки трудностите отрасълът остана един от най-динамично развиващите се. Изградена бе сравнително мащабна и модерна леглова база в частния сектор. Подобри се физическото състоя-ние основно на легловата база в малките хотели и квартирите. Същевременно туристическата инфраструктура като цяло не отговаря на възможностите на легловата база, което води до относително невисока степен на пълноценната й използваемост.

* Град Поморие е разположен на тесен скалист полуостров, който навлиза в морето на три и половина километра. Намира се на двадесет километра от Бургас и на 18 километра от Слънчев бряг. Градът е световноизвестен със своята лиманна лечебна кал, която се добива от солено езеро. В модерните санаториуми с успех целогодишно се лекуват заболявания на опорно-двигателния апарат, гинекологични, хирургически и травматични, кожни, периферни нервни, неспецифични заболявания на двигателните органи, сърдечно - съдови, чернодробни и други. По своите качества, тя се нарежда сред първите в цял свят. Лиманната кал е полезна за поддържане на добрата форма и на всеки здрав човек. Освен че лекува, калта подмладява и разкрасява. През кожата преминават калций, йод, фосфор и др. Това спомага за зарастване на костите след счупване. Два санаториума с над 300 места, два хотела, няколко семейни хотела и частни квартири включва легловата база в града. Хотел "Поморие" разполага със 113 стаи, 3 апартамента, основен ресторант със 100 места и тераса с 80 места, конферентна зала с 46 места, зала за хранене със 130 места, сладкарница със 70 места, нощен бар, лоби бар и атракционно заведение. В хотела има закрит плувен басейн с морска вода, сауна, солариум и медицински център. На 10 м. от морския бряг се намира хотел "St.George", който разполага със 120 основни и 38 допълнителни легла, разположени в луксозно обзаведени единични и двойни стаи. Има и ресторантски комплекс. За гостите на хотела се осигурява възможност за лечебни процедури, калолечение, масажи, релаксация, инхалации и други екстри.

* Най-старият черноморски град Созопол е разположен на 34 км южно от град Бургас, на живописен скалист полуостров. Макар и сравнително малоброен на жители /едва пет хиляди/, неговата неповторима природа и атмосфера, двата плажа и характерните созополски къщи от 19 век, внасящи допълнителна романтика са превърнали това място в предпочитан курорт. Може да се пренощува в стария град, в новата част на града, в туристически спални или, ако човек предпочита да е близо до природата, може да отседне в някой от къмпингите около града.

* "Дюни" е модерно ваканционно селище, разположено 40 км южно от Бургас на голям залив близо до морето. Плажът с дължина 4.5 км и ширина над 100 м е покрит с фин пясък и набразден от естествени пясъчни дюни. Брегът, където се намира ваканционното селище е хълмист, заобиколен от гори и изпъстрен с малки вили с типична за българското Възраждане архитектура. Като декорация на комплекса са използвани естествените природни дадености - дюни и много зеленина. Морето в залива, където се намира "Дюни" е спокойно, без рязка промяна в дълбочината, което създава сигурност дори и за малките деца. Заливът е естествено защитен от северни ветрове. Има отлични условия за водни спортове. Разположено в естествен резерват, ваканционното селище "Дюни" получава наградата "Син Флаг" за чиста околна среда. То се състои от 3 главни зони, всяка със собствена архитектура, характерен стил и атмосфера: "Зеленика", "Марина", "Пеликан". Ваканционното селище включва: луксозни ресторанти и механи, както и малки уютни ресторантчета, дневни барове, нощни клубове, кафенета, 7 тенис корта, плувни басейни за деца и възрастни, спортни игрища, колела и коли под наем, детски градини и специално оборудвани игрални площадки. Тези условия превръщат "Дюни" в идеално място за семейни почивки. Във ваканционното селище има луксозни 3 и 4 звездни вили. Капацитетът на селището е 1 400 легла.

* Само на 5 км от гр.Приморско, в залива Стамополо, се намира хотелски комплекс "Перла" /бившата правителствена резиденция/. Той граничи с националния природен и ловен резерват Ропотамо. В момента хотел "Перла" е пет звезди и е климатизиран. Изграден е на три етажа и строителството не е завършено. Има топла връзка с основната сграда и излаз на плажа. Предлага един президентски апартамент, 3 малки и 3 лукс апартамента.

* Китен е сред най-бързо развиващите се черноморски курорти. Курортното селище се гордее със своя мек климат, чистата природа и гостоприемните местни жители. Китен е един проспериращ съвременен курорт, в чиито малки и луксозни частни хотели, квартири, почивни станции, къмпинги и мотели почиват около 70 000 туристи. Много-бройните ресторанти, снек-барове, дискотеки, луна парк, водни пързалки предлагат разнообразни атракции. Северният плаж, който носи името "Атлиман" е един прекрасен вечно тих залив, Южният плаж граничи с р. Китенска-богата на кефал, шаран и мряна. Има и морска база за водни спортове и яхти. Съчетанието на море и гора превръщат Китен в желан и предпочитан курорт от хиляди туристи.

Постоянно се инвестира в Южното Черноморие. През последните го-дини мащабните инвестиции в най-големия ни морски курорт Слънчев бряг повишиха атрактивността на терените за изграждането на но-ви хотели. След приватизацията на бившите държавни хотели и ресторанти новите собственици предприемат програми за реконструкция, разширение и модернизация на съществуващата база, както и за строителството на изцяло нови обекти, които да отговарят на съвременните изисквания в туризма. Слънчев бряг е разделен на две части - Изток и Запад, с одобрен проект за териториално устройство. Според него територията на комплекса се характеризира и развива като една от най-големите туристически зони в страната с водеща функция морски туризъм. В източната част са съсредоточени изградените вече хотели и заведения. За западната е предвидено строителството на хотели, пансиони и жилища, тъй като в нея все още има свободни терени. В нея се допуска изграждането на хотели с ниско и средноетажно застрояване, вилни и ваканционни селища, както и спортно-рекреационни комплекси. На някои места ще се допускат пристройки и надстройки до максимално пет етажа. Само в този район ще се появят още около 38 хил. легла.

В "Слънчев бряг" само за лято 2003 са били вложени 60 млн. евро в изграждането на 15 нови хотела. Нови терени, обособени за курортни зони или комплекси в близост до "Слънчев бряг", са предвидени северно от "Санаториума". Районът около разклона за с.Кошарица според териториално - устройственият план на община Несебър и Слънчев бряг се развива като територия за различни спортове от типа на голф игрища, конни бази и други. Допуска се и обслужващо застрояване с леглова база. Вече е закупен терен от инвеститор на около 15 дка за изграждане на конно - спортна база. Може би най-големият обект, който се изгражда по Черноморието в момента, е този в Равда.

Върху 75 дка застроена площ компания "Академика сий палас" АД стори елитен хотелски мегакомплекс, в който инвестира 50 млн. лева.

Комплексът се намира на бреговата ивица между Равда и Несебър. Той се състои от три отделни хотела с около 2000 легла - 2 четиризвездни и един петзвезден. В други две сгради ще има рехабилитационни центрове. Зелен пояс ще отделя комплекса от морето,което е на 200 м.

Компанията "Феста холдинг" инвестира в Несебър в комплекс "Делфинариум", който ще функционира целогодишно. Чрез него град Несебър ще участва в световни програми за защита на морски бозайници и за спасяване на ранени черноморски делфини. Компанията "Кенитъл граунд енд билдинг инвестмънт" АД. Холандия инвестира около 80 млн. евро в луксозно вилно селище в Поморие, което вече се изгражда от българското дружество "Голф енд бийч ризорт Поморие" ЕООД, собственост на холандската фирма. Разположен на площ от 60 дка, комплексът включва общо 5 хотелски сгради и ще функционира целогодишно.

Поморие е избрано за инвестиране заради южния плаж, калните бани и близостта до международното летище в Бургас. Компанията "Албена" АД ще изгради два нови хотела в Приморско. За летния сезон 2004 в закупения от нея бивш Международен младежки център са били вложени 15 млн.лв. за модернизацията на хотел "Хоризонт", който от две стана четири звезди и вече се нарича "Магнолиите". Бургаската компания "Вита тур инвест" съвместно с европейския туроператор "Томас Кук" са готови да инвестират около 20 млн. евро в изграждането на вилно селище край Царево. Планира се селището да бъде завършено през 2005г. Освен с финансиране "Томас Кук" ще участва и с осигуряването на туристи. В района на бившия къмпинг "Корал" /край Царево/ френска строителна група също има намерение да изгражда ваканционно селище.

Предвидени са три етапа:Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Регионални различия в заведенията за настаняване в южна България (по примера на южното Черноморие) 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.