Реакция при кризисна ситуация на козметична фирма


Категория на документа: Икономика
Курсова работа
Предмет:
"Връзки с обществеността"

Изготвил: Проверил :
Дориана Стефанова Ася Георгиева
Фак.N.:17356

План за реакция при кризисна ситуация на козметична фирма "Алфа"

Фирма Алфа се занимава с производство на висококачествена козметика, която е добре позиционирана на пазара.
На 10 октомври, 2013 г. при редовна проверка от Българската национална асоциация на потребителите е открито вредно вещество в голяма част от кремовете за лице, предлагани от компанията в магазини и аптечна мрежа Конкретните продукти са серия грижа за суха кожа "Сека": дневен, нощен и около очен крем. От Асоциацията твърдят, че количеството вредно вещество е над допустимото и кремовете са опасни за човешкото здраве.

1. План за реакция при кризисна ситуация за компанията "Алфа"

Необходими са бързи и адекватни реакции, важно е настъпилата криза да не се омаловажава или отрича. Необходимо е медиите да се информират открито и честно, за да не се получат противоречия в последствие и да се поеме отговорност. При решаването на кризата е важно да се мисли в дългосрочен план и как всяко действие ще се отрази на компанията за в бъдеще.

2. Стъпки, които представителите на компанията трябва да предприемат.

- Сформиране на анти-кризен съвет, сформиран от експерти по ПР и кризисно поведение, водени от човек на ръководен пост в организацията.
- Прессъобщение
- Излъчване на говорител на компанията, който да информира медиите и обществото от името на ръководството ( Принципа "един глас"). Говорителя трябва да бъде внимателен и да не си навлича негативното отношение на медиите. За говорител трябва да бъде назначен човек на висок пост в компанията.
- Свикване на пресконференция, на която да се оповестят мерките, взети от компанията по повод кремът с вредна съставка, поемането на отговорност и плановете за компенсация за клиентите
- Назначаване на вътрешно разследване за да се открие причината за появата на опасно вещество в козметиката и кои са засегнатите партиди.
- Изземване на опасната стока от търговската мрежа.
- Информиране на клиентите за вредите, които може да нанесе това вредно
Вещество върху тяхното здраве.
- Финансово компенсиране на клиентите, с което да се затвърди положителният имидж на компанията: всеки, който върне крем, получава обратно парите си или друг крем от безопасна партида.

3. Позиция на компанията-производител.
Фирма "Алфа" трябва да поеме пълната отговорност за случилото се и да покаже, че работи за установяването на причината за появата на вредната съставка. Много е важно как ще се поднесе поемането на отговорност- съобщението, което се предава трябва да е не само "ние сме виновни", а "ние поемаме отговорността за нашата вина и полагаме всички усилия да разрешим проблема". Компания "Алфа" трябва да бъде загрижена за здравето на своите клиенти повече от всякога.

4.Становище на компанията пред медиите
Организацията трябва да бъде активната страна в комуникацията с медиите и да се придържа към горе спомената политика на поемане на отговорност и решаване на настъпилата криза. Отношенията с медиите трябва да се изграждат върху уважение и взаимна изгода.

5.PR техники, които да се използват в случая и основни стъпки за тяхното предлагане.

Пресконференция

След като на 10 октомври, Българската национална асоциация на потребителите открива вредно вещество във козметична серия за суха кожа "Сека" на 11 октомври сутринта в 10:30 часа трябва да се свика пресконференция, като часът трябва да е съобразен и с това дали има прояви, които са по същото време и могат да намалят броя на присъстващите журналисти. Изборът на обстановка трябва да е делови. Трябва да бъдат поканени възможно най-голям брой журналисти, тъй като обикновено само около 30% присъстват.

План за свикване на пресконференция
За организирането ѝ се взимат под внимание много детайли, като най-важните са:
Име на компанията: " Алфа"
Тема на пресконференцията: "Козметична линия Сека и последиците от намереното вредно вещество Антипин 124"
Дата на провеждане: 11.10.2013
Място на провеждане: Зала за пресконференции "Алфа"
Начален час 10:30
Име и телефон за контакти: Мариана Петрова 02 945 67 55Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Реакция при кризисна ситуация на козметична фирма 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.