Провеждане на делова среща


Категория на документа: ИкономикаВ първата част от нашия делови разговор ние опознаваме партньора си, въпреки, че най-вероятно и двете страни вече са подготвени за това. Поставяме корените за една приятна атмосфера по време на нашата комуникаця и започваме да се харесваме. Очудващо, но тази първа стъпка е много важна. Тя спомага за отпускането ни и за премахването на напрежението. С нея целим премахване на притеснението, което както всички знаем, може да ни изиграе голям номер.

Във втората част от разговора започваме да включваме постепенно и въпросите, които трябва да засегнем и да водим нуждната комуникация. Трябва да се стараем да задаваме много умело въпросите си. Трябва да имаме изграден подход, подходящ тембър и отлично подбрани думи. За да убедим събеседника си в правотата не трябва да се стараем да се противопоставяме и да спорим непрекъснато. Изкуството на убеждаване се състои в играта на въпроси и отговори. Говоренето поражда съпротива. Този, който говори, разкрива картите си. Въпросите обаче подтикват към размисъл. Въпросите карат другия да дава отговори и почти нищо да не премълчава. Чрез въпросите се поставят основите на разговора, разбират се интересите на събеседника, чрез тях вниманието се насочва върху това, което е важно и значимо за човека, който пита. Чрез въпросите се усещат възраженията на събеседника, печели се инициатива в разговора и се предизвиква вземане на решение. Хубаво е да включваме въпроси от различен тип - открити, риторични, контролни, рефлектиращи и т.н. Използването на разнообразие от въпроси ще ни помогне да проверяваме партьора си.

Говореното е изключително важно. Трябва да се научим да излагаме своята идея . За целта трябва да говорим стегнато, с въодушевение, да говорим логично, вярно и точно. Тези неща ще помогнат да създадем у събеседника си интерес и ще успее да ни отдаде нуждното внимание, което се стараем да получим. Ако не притежаваме дар слово и говоренето не е най-силната ни стртана, може да се доверим и на слушането. Когато събеседника ни забележи интереса, с който го слушаме, ние определено ще му станем симпатични и ще спечелим уважението му. Ако слушането ни е ефективно, ще научим много полезни неща, за които не бихме и предполагали, ако не спирахме да говорим. Най-трудната част е аргументацията. Тя изисква голям запас от информация и сигурност. Всеки може да твърди, но не всеки може да затвърди тезата си. Когато събеседниците ни видят сигурността, стремежа и желанието, с които браним нащето твърдение, със сигурност ще се съгласят с нас.

В третата част от нашия делови разговор ние приключваме. Изходните положения могат да са три: успешна среща и сключване на сделката; временно отлагане за преразглеждане на плюсовете и минусите; окончателно прекратяване поради невъзможност за намиране на общи интереси. И в трите случая трябва да запазим хладнокръвие и да останем на ниво. Не трябва да изглеждаме прекалено щастливи, отекчени от отлагането или тъжни и разгневени от науспеха.

Подготовка на решението

Подготовката за вземането на решението от нашата делова среща не е никак лесно. Решението е по-скоро средство, отколкото цел, то е начина, по който реагираме на проблемите. То трябва да бъде взето на базата на плюсовете и минусите, така, че и двете страни на бъдат удовлетворени и съгласни. Представянето на решението трябва да бъде съобразно целта на срещата, а именно печалбата и нейния размер. За вземането му е нужно време, в което можем да разгледаме всичко на ново. Състои се от три етапа: подготвителен, основен и закллючителен.

При подготвителния етап разглеждане всички възможни алтернативни решения. Оценаваме от колко би ни било полезно сключването на сделката и до колко можем да превъзмогнем ограниченията, които изисква другата страна. На този етап трябва да решим до колко тази сделка би ни била от полза и до колко би ни навредила. Във основния етап вече се ориентираме за най-подходящия и най-благоприятен изход от действията ни. Когато навлизаме във третия етап- заключителния, ние се консултираме до мероприятия по организацията, изпълнението и контрола на решенията.

Преди да вземем окончателното си решение, трябва задължиелно да погледнем нещата в перспектива, за да не загубим нищо. Ако печалбата ни удовлетворява, ние сключваме сделката. В противен случай търсим бъдещи алтернативни сътдудници, които биха ни били по-полезни и които биха ни донесли по-голяма печалба.

Не трябва да забравяме, че каквото и решение да вземем, всичко трябва да бъде документирано. Това наше действие е изключително важно. Без документацията е напълно възможно всички положени усилия да бъдат напразни.

Източници

http://www.referati.org/mehanizym-na-podgotovka-i-vzemane-na-resheniq/16306/ref

http://www.referati.org/delovi-razgovori-i-pregovori/24426/ref

http://www.aubg.bg/sofia/RapidASPEditor/MyUploadDocs/3_handout_effective_negotiations.pdf

http://www.referati.org/delovi-sreshti/55257/ref

http://karieri.rozali.com/kadidatstvane/p6315.html

??

??

??

??

1

Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Провеждане на делова среща 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.