Проучване на опаковката на парфюми


Категория на документа: Икономика


* Маркировка за разделно събиране на отпадъци от опаковки:

* Отворено бурканче - върху този символ е посочено колко дълго в месеци,може да се използва продуктът след като се отвори. Тези продукти нямат изписан срок на годност, а само дата на производство.

* Ръка върху книга - означава, че има листовка с допълнителна информация, която е вътре в опаковката. Този символ се използва, когато върху етикета на самия продукт няма достатъчно място за важната информация като начин на употреба, предупреждения и др. Важно е да се запознаеш с тази информация, за да може да се възползваш отмаксимално от ползите на продукта, както и да се предпазиш от неприятни последствия.

* Минимален срок на годност - дата, до която козметичното средство изпълнява свойствата си и не представлява никаква опасност за потребителя". За новото понятие е създаден и нов символ във вид на пясъчен часовник с указаните дати (месец/година и ден/месец/година)

* Изисквания спрямо маркировката върху опакованите стоки
o Маркировката трябва да е ясна и четлива, достатъчно здрава и трайна, включително след отваряне на опаковката;
o Маркировката трябва да се поставя върху компонента на опаковката, който е с най-голямо тегло или върху етикета й.
* Щрих кодове - разработени са на принципа на последователност от щрихи, нанесени на светъл фон, ограничен от бели полета. Комбинацията от тъмни ивици, бели полета и ограничителни линии, носи различна цифрова информация. Изображението на щриховия код се нанася върху носител с определена светлотехническа характеристика. Щрих кодовият етикет има способността да поглъща и отразява светлинните лъчи, с определена дължина на вълната.
o EAN - европейски код за номериране на стоките. Символът с пълна дължина е образуван от 30 знака, а с намалена - 8 знака - които се използват при маркировка на опаковки с малки размери.

Информацията, закодирана в бар кода показва име на стока, характеристика, размери, тегло, състав;

II. Цел и задачи
Цел на изследването :
* Да се проучи състоянието на опаковката и маркировката на изследвания продукт- парфюми
* Да се проучи вида на използваните опаковъчни материали за парфюмите
* Да се проучи състоянието на маркировката на парфюмите
III. Обект и материали
Обект- Обект на изследването са продуктите предлагани от фирма: Рефан България ООД

"РЕФАН БЪЛГАРИЯ" ООД - гр. Пловдив, е създадена през 1991 г. като семейна фирма, занимаваща се предимно с търговия на вносна парфюмерия и козметика. Впоследствие се развива и разраства, като постепенно създава свои собствени технологични развойни звена и оформя производството на парфюмерия, козметика, продукти за баня и бутикови свещи.

През последните години фирмата утвърждава на българския и на международния пазар собствена търговска марка "РЕФАН", под чието име предлага продукцията си в България, Европа, Африка, Близкия и Далечния изток.
ОСНОВНИ ЦЕЛИ НА ФИРМАТА:
* утвърждаване на търговската марка "Рефан" като синоним на качествени продукти с високо съдържание на натурални съставки;
* увеличаване на пазарния дял на национално и международно ниво, задоволявайки търсенето на съществуващите пазари чрез увеличаване разнообразието и обема на съществуващата продуктова гама;
* създаване на условия за нарастване на потребителската лоялност чрез непрекъснат контрол върху качеството на продуктите, увеличаване на потребителската удовлетвореност и подобряване на качеството на обслужване и условията на продажба.;
* навлизане в нови пазарни сегменти с нови продукти, които ще осигурят на фирмата конкурентно предимство.
Материал
Разфасовки и материали, от които са направени съответните опаковки на продуктите Рефан
Опаковъчен материал
Разфасовка
Стъклено шишенце
50 ml , 100 ml
Алуминиево шишенце
65ml , 125 ml
Пластмасово шишенце
100 ml

IV . Изследователска част
Стъклено шишенце
Новата лимитирана серия на парфюми РЕФАН с брокат и златни частици са в стъклени шишенца. Стъклото има предимството, че е инертен материал ,т.е. не взаимодейства със съдържанието и не променя продуктите, съхранявани в него. Предмиство на стъклените шишенца е възможността им за рециклиране , което ги приравнява към екологичните материали. Недостатък е сравнително по-голямото тегло и чупливостта им, което ги прави по-трудни за транспортиране. Те са прозрачни и приемат цвета на съхраняваните в тях течности.
Маркировките , които придружават опаковката са:
* FL. OZ.
*
* ml
*Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Проучване на опаковката на парфюми 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.