Проект за ваканционен комплекс


Категория на документа: Икономика


-Подобряване на качеството на продукта на фирмата
3.Състояние на отрасъла

В наши дни туризмът в света е мощен фактор за социално - икономическо развитие. Ролята му на икономически и социален феномен и го нарежда сред най-важните отрасли в страната. В по-глобален аспект туризмът е не само пътуване с цел отих и развлечение на хората, но и средство за осъществяване на връзки по между им, за икономически, политически и културни контакти. Това обяснява динамиката на туристическите пътувания, които в интервала 1986г. - 2006г са нараснали с 300млн., като се очаква до 2020г. да достигнат 1,6 млрд. Същевременно не бива да се забравя , че туризмът като масово явление , освен своите положителни ефекти -милиони души днес са заети в тази област , източник на приходи за местното население, извор на атракции, забавления, отдих и спорт има своите негативи върху природата. Българския туризъм по отношение на конкурентно способност, качество и разнообразие на услугите и утвърдени дестинации на международния пазар, се намира на средно равнище спрямо развитите туристически държави. Това налага необходимостта от сериозни и реално изпълними стратегически решения за перспективно и устойчиво развитие.

Туризмът е силен генератор на приходи. Той формира 11% от брутния вътрешен продукт в световен мащаб, като въпреки ситуацията на световна икономическа криза, се очаква този процент да се увеличи с 4-5%. По последни данни се очаква ръст и на туризма в България с 5%. Друга не по-маловажна негова функция е приносът му за развитието на отрасли на икономиката, и по-конкретно на търговията, транспорта, съобщенията, селското стопанство, производството на стоки за бита и други. Туризмът е и един от най-значимите отрасли в България. Тя е сред страните, които трябва да бъдат посетени през 2012 година, съветва световно известният туристически справочник Лоунли планет, цитиран от БТА. Страната е на пето място в класацията на справочника, представяща 10-те страни, които туристите трябва да посетят през идната година.
През периода януари - юли 2011 г. България е посетена общо от 3 505 119 чуждестранни граждани. Техният брой е с 6% повече спрямо същия период на 2010 г. Увеличение има при посещенията с цел почивка и ваканция, като са реализирани 2 493 853 посещения и ръст от 7.3%. Това е предпоставка да мислим, че нашите клиенти, с всяка изминала година ще се увеличават.
Страната ни разполага със забележителни природни и културно-исторически ресурси за развитие на всеки вид туризъм. Къщите за гости са преобладаващо средство за настаняване в почти всички райони. Българите се възприемат като гостоприемни, а българската храна и кухня, като изненадващо вкусни.

4.Описание на продукта
Продуктът е всичко, което задоволява потребности и желания, което може да бъде предложено на пазара, с цел привличане на внимание, придобиване, използване и потребление. В случая продуктът е услуга.
Продуктът хотел е комбинация от осезаеми и неосезаеми компоненти. Осезаемите са физическа среда, оборудване и обзавеждане, природна среда и антропогенни фактори в района на хотела. Неосезаемите са атмосфера, услуги, отношение към клиента, имидж на марката и други.
Туристическите продукти предлагани в "Релакс" ще бъдат насочени към български и чуждестранни туристи със средни и високи доходи.Сред уникалната природа на Странджа -Сакар мястото ще се счита за едно от най-добрите места за семейна почивка.
Зависимост от желанието на клиентите в хотел "Релакс" се предлага:
-нощувка
-нощувка +закуска
-нощувка+пакет екскурзии
Основните продукти,който ще се предлагат ще са нощувка и храна.Допълнителните услуги ще са:
-организиране на походи
-езда на коне
-сауна,фитнес,басейн
-велосипеди
-риболов
С предлаганата от нас услуга ще се стремим да бъдем винаги различни и полезни за клиентите. Обслужването ще се извършва от мотивиран персонал за пълно задоволяване изискванията на клиента.
Хотелския комплекс ще се стреми към категория четири звезди, като съгласно Наредбата за категоризиране на туристическите обекти отговаря на специфичните условия. Хотелът ще бъде на три етажа с построена към него ресторантска част. Предвижда се да бъдат изградени и предложени на потребителите общо 15 стай,11 двойни с по 2 легла,4 тройни с по 3 легла и 4 апартамента с по 4 легла.Общо хотелския комплекс ще разполага с 50 легла.Стайте ще бъдат оборудвани с телевизор,интернет,хладилник,клима тик,санитарен възел.
Първи етаж:рецепция,фитнес,сауна,закрит басейн,ресторант
Втори етаж:10 стай за гости,помещение за персонала,тераси
Трети етаж: 5 стай за гости и 4 апартамента
Ресторанта ще разполага с 80 места ,той ще предлага предимно традиционна българска кухня.В непосредствена близост до обекта ще са разположени велосипедите и конете,който гостите ще ползват като допълнителни услуги срещу заплащане. Очаква се допълнителните услуги, които ще бъдат предлагани, да засили интереса към хотела и в бъдещите периоди да увеличи продажбите и съответно приходите от дейността.
Обекта ще е построен на площ от 2 000 кв.м

Нощувка
Тип стая
Брой стай
Цена
двойна
11
25лв на човек
тройна
4
25лв на човек
апартаменти
4
140лв за целия апартамент


SWOT анализ
Силни страни
Слаби страни
Възможности
ЗаплахиСподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Проект за ваканционен комплекс 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.