Практическо обучение в хотел


Категория на документа: Икономика- реализиране на икономическа печалба в размер на 200 000 лв. за 1 година
Сред дейностите, с които се занимавах, трябваше прави предложения за промени в ценовата листа. Първото нещо, което научих тук, беше че, за немски, румънски и български пазар, цените са различни. Най - добре се работи с немски пазар, там цените са най-високи тъй като са най -платежоспособни.

През средата на сезона, което неформално може да се счита средата на лятото или иначе казано, месеците юли юни и август, хотела търси максимална заетост около 90 и нагоре процента. Ако е зает на пример 70 %, то би трябвало да се намалят цените, за да може да се търси максимална посещаемост и капацитет на хотела.

Разбира се отдел Маркетинг не може самостоятелно да направи такова решение. Отделът, първо трябва да се допита до собственика на хотела, който може да разпореди такова решение, късаещо промяна на цените на стаите.
На лице са промоционални пакети свързани с използването на различните хотели на същата фирма. При положение че даден гост, вече е изполозвал услугите на някой от хотелите той би могъл да се възползва от преферинциални цени при използването на услугите на друг от хотелите

Цените в хотела са съобразени с категориятя на хотела и неговия капацитет.

Основни услуги:

Средни цени на нощувка

апартамент: 320 лв.

стая: 200 лв.

Средни цени на нощувка без закуска ( бизнес клиенти)

апартамент: 350 лв.

стая: 250 лв.

В настоящите цени е включено ползване на фитнес, басейн, сауна, солариум и паркинг. Всяка стая има интернет достъп, телефон, минибар, индивидуален сейф, централна система за климатизация, камериерско повикване, паник шнур, пожароизвестяване, централна система за сигурност.

Допълнителни услуги:
Компютър- 20 лв.
Ползване на конферентна зала - 150лв. на ден

Намаление и отстъпки
Деца до 2 годишна възраст- безплатно и не ползват услуги

от 2 до 12 години- на основно легло- 30 %

от 2 до 12 години- на допълнително легло- 50 %

над 12 години- на допълнително легло- 20 %

Наред с тези дейности, така също трябваше и да следя складовите наличности. Имайки в предвид, че туристическият продукт е всичко задоволяващо потребностите и желанията на клиентите, което може да бъде предложено на пазара то основният туристически продукт на хотела е свързан преди всичко с настаняване, трансфер и осигуряване на храна. Тук, определено следва да отбележа, че маркетинг отдела се занимава по - скоро с настяняването и трансфера на туристите, от колкото с изхранването им. Така, тук под "складови наличности се има в предвид стаите с които разполага хотела. Ето защо в компютъра на отдела ни имаше план на стаите и апартаментите в хотела, броя на заетите и свободните. Този план се обновяваше няколко пъти на ден, чрез простичко допитване до рецепция с помоща на телефон с вътрешна линия. На рецепция, от своя страна, разполагаха със същия план, нужен за техните задължения, които нас не ни интересуват.

Друго, което се правше при нас, беше оформянето на търговския договор с клиентите. При нас се оформяха договорите с клиентите и /или се налагаха промени в зависимост наличието на някакви изключителни случаи.

Следвашща от задачите ми беше да се занимавам с рекламна дейност.

Хотела ни разполага с различни рекламни канали за пополиаризирането на марката си. Например вътре в самия хотел съществуват рекламни послания. Такива например са щампите върху салфетките, използвани в ресторанта на хотела, излъчвани рекламни материали на монитори вътре в хотела, рекламни брошурки, опаковки с логото на хотела. Наша задача в маркетинг отела, бе да подобрим вече съществуващите рекламни канали и да създадем нови. Тук, за рекалмата в самия хотел, се наблягаше предимно на цената за реклама. За цел бе да се избере възможно по - евтиния начин за реклама. Обсъждаха се различни предложения, чрез които да се оптимизират рекламните послания. Аз допринесох със своите идеи, сред които да се използват по ярки цветове за да привлекат по лесно вниманието на гостите, да се използва и звук при рекламните видеа на мониторите.
Заключение

След като проведох практическо обучение, проучпх основни въпроси на икономиката, организацията и управлението в практиката на търговските фирми и изградих важен и полезен опит, носещ потенциал в бъдещето ми развитие в сверата на икономическите науки и по - специално в маркетинг сферата.
Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Практическо обучение в хотел 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.