Планиране на продажбите на фирма


Категория на документа: ИкономикаСупермаркет "Аралия ДНД" e отворен през месец септември 2002година от еднолични съдружници.

Изследваният търговски обект е представител на така наречения "среден клас" и предлага на своите клиенти хранителни стоки в разделени в 10 отдела - Замразени храни, Млечни продукти, Месо и месни произведения, Хляб и хлебни изделия, Консерви, Захарни изделия, Алкохолни и безалкохолни напитки, Щанд за продажба на козметични продукти и тютюневи изделия.

Персонала на магазина наброява 7 служители, чиято основна задача е да осигурят на клиентите пълния асортимент от предлаганите стоки и всякаква информация, свързана с тях. Посетителите се обслужват от 1 работеща каса, оборудвана с модерна техника. Стоките минават през скенери с автоматично отчитане на цената чрез бар-код. За клиетите, пазаруващи с кредитни или дебитни карти, магазина разполага с неоходимите устройства за плащане по банков път.

Отвън търговският обект е заобиколен от табели и пана, които упътват посетителите от разстояние. Магазина разполага с малък безплатен паркинг. На специално табло пред входната врата се излагат промоционалните цени на различни стоки. По този начин посетителите получават ценна информация за тяхното пазаруване.

Най- характерно за фирмата е, че дейността и се осъществява в една променлива и динамична среда, като стратегиите в нея са насочени главно към качествено и бързо обслужване на съществуващите клиенти.

2. Планиране на общия обем на продажбите

2.1. Външна среда на фирмата
* Икономическа среда

Клиенти

Целевият пазар на фирмата са потребители с различни доходи, но като цяло те са невисоки. Основната форма на търговия е търговия на дребно, чрез традиционна форма на продажба с консултант продавачи. Традиционната форма на продажба обуславя личния контакт на клиента с продавача. Това условие определя умението на продавача да предразполага клиента към покупка.

Доставчици

Доставчиците имат главна роля за осъществяване на нормален търговски процес. От доставчиците зависят не прекъсността на търговския процес, складовите наличности, размерите на складовото стопанство, честотата на доставка, размера на запасите, осигуряването на богат асортимент, възможностите за намаляване на разходите за стоково обръщение, а от там повишаване на ефективността от търговската дейност и увеличаване на печалбата. При договора за продажба на едро, който е най-често срещан, двете страни се договарят за покупко-продажбата на определени артикули, на определена цена, също се определя срока и количеството на доставката, начина на разплащането, уреждат се гаранционните отговорности, неустойките при неизпълнение на договора, признаването на рекламации и др. Заплащането се извършва по банков път. Доставчиците доставят стоките на място със собствен транспорт. Такива доставчици на фирмата са :

"Интеграл" - Велико Търново

"Киокомерс" - Велико Търново

"Инкофуудс" - София

"Ароматрейд"АД - София

* Социална среда

Социално- икономическата обстановка в страната оказва силно въздействие върху:

Ръст в инфлацията

Ниска степен на заетост

Слаба национална валута

2.2. Вътрешнофирмена среда

Спообността на една организация да реагира своевременно на възможностите и заплахите, предоставени от външната среда, се изразява в умението и да взема правилни решения, както и обезпечеността и с ресурси.

Анализът на вътрешната среда на фирмата показва вътрешното състояние на фирмената дейност, потенцианите и възможности, слабите страни на собствената фирмена дейност, които биха затруднили усвояването на шансовете.

3. Планиране обема на продажбите

3.1. SWAT анализСподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Планиране на продажбите на фирма 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.