Пазарът на шоколади в България


Категория на документа: Икономика


Историята на Нестле България започва през недалечната 1994 г., когато NESTLÉ закупува най-големия производител на шоколадови и захарни изделия ШЗИ София. Самата фабрика е създадена още през 1939 г. от Стефан Тодоров и е наречена "Щастие". През 1947 година фабриката е най-голямата в страната с най-богат продуктов асортимент - шоколади, шоколадови бонбони, нишесте, какао на прах, смес за палачинки, локум, халва, желирани бонбони и много други.

Асортимент Nestle
- Nestle млечен шоколад
- Nestle млечен шоколад с лешникови парченца
- Nestle натурален шоколад
- LZ
- Nestle LZ аеро шоколад
- Nestle LZ натурален аеро шоколад
- Nestle LZ аеро бял шоколад

Всичко започва в малък сладкарски магазин в стария град на Цюрих през 1845г. Сладкарят Дейвид Спрюнгли-Шварц и неговият 29-годишен син Рудолф Шпрюнгли, който също се обучава за сладкар, дръзват да направят нещо ново: решават да произвеждат шоколад. Били повлияни от новата мода, идваща от Италия - шоколадовите блокчета - също както били направили Франсоа - Луис Калер във Вевей и Филип Сушард в Нойхател.

Асортимент Lindt
- Lindor с млечен шоколад
- Lindor с тъмен шоколад ( 60 % какао)
- Lindor с бял шоколад
- Lindor шоколад с парченца портокал

Шоколадите Милка и Своге (принадлежащи на Kraft Foods) предлагат най- голямо разнообразие, което помага за запазване лидерската позиция на Kraft Foods. По този начин двете марки превръщат фирмата в най-силният конкурент на пазара. Конкурент, който определя и диктува правилата на играта. След като Kraft Foods имат най-голям пазарен дял и техните шоколади са най-търсения и най-масово консумирания продукт на българския шоколадов пазар стигаме до извода, че въпреки, че шоколадовите олигополи произвеждат еднороден продукт Kraft Foods са тези, които контролират пазара, това не изключва факта, че в отрасъла оперират и фирми с по-малък пазарен дял, които формират сегмент на монополистична конкуренция и в голяма степен са зависими от гиганта Kraft. Наблюдаваме наличие на флуиден олигопол, при което е налична ценова конкуренция. Вземайки предвид икономическата атмосфера в България и наличието на дълбока икономическа криза стигаме до извода, че от основно значение за потребителя е да намери продукт, предлагаш максимум качество на минимална цена. Тези нужди на потребителя са задоволени най-добре от Милка и Своге.

Шоколадът - пазар за милиони и факторите ,които оказват влияние върху него.

Шоколадовият пазар у нас възлиза на 350 млн. лв. Това показват данните на Института за маркетингови изследвания "GfK Bulgaria" за м.г. Консумацията на шоколад в България е между 20 и 50 грама на ден на човек, докато в Европа е между 30 и 90 грама. Първенството се държи от Швейцария. В сравнение с Хърватия у нас се яде три пъти по-малко шоколад. В България най-много се консумират млечни шоколади. Забелязва се обаче тенденция и към преориентиране към вече обичания от европейците черен шоколад. С намаляване на доходите по време на криза, българинът насочи основните си разходи към стоките от първа необходимост. Това доведе до спад в шоколадовия бизнес, въпреки бързото му развитие през последните няколко години. Експертите в бранша прогнозират, че със стабилизирането на икономиката ще се възобнови и предишният ръст в шоколадовата индустрия. Тенденциите в този бизнес са подобни на останалите от хранителния сектор. Все повече на пазара се предлагат здравословни продукти като натурален шоколад, шоколад без захар или шоколадови бисквити с витамини. Стана модерен и диетичният шоколад .

Статистиката показва, че докато 80 процента от сърбите предпочитат шоколадовите десерти, то 80 на сто от българите са фенове на вафлите. Какъв е профилът на българския клиент? - Клиентите ни са по равно мъже и жени. Българските потребители са изключително информирани, особено тези между 25-40 години. Хората над тази възрастова група познават нашите продукти, но все още залитат към познати и по-евтини марки.

Потреблението на шоколадови изделия на домакинствата за миналата година е за 171 млн. лв. Това прави около 15.5 тона шоколадови лакомства. Малките магазинчета все още са предпочитани от българите за пазаруване на шоколадови изделия - близо половината от разходите на домакинствата за какаови сладости са отишли там. А София се оказва най-голям консуматор на сладки удоволствия - 17 на сто от средствата, дадени за шоколадови продукти, се падат на столицата.
Важен фактор, оказващ влияние върху развитието на шоколадовата индустрия е слабата реколта на най-големия производител на какао, цената му достига рекордни за последните 33 години стойности. Търсенето на какаото опразва складовете през сезона 2009-2010г. и довежда до най-дългия период на дефицит на какао от 1969г. насам. Анализаторите смятат, че една от причините са остарелите какаови дървета, които не са заменяни 25 години с нови насаждения. Това засяга и световния пазар поради нарасналото търсене. Какаовата криза оказва голямо влияние и на българския пазар, компаниите са принудени да увеличат цените, а в тези времена на икономическа криза потребителите имат ограничени приходи, което ги принуждава да се лишават от определени стоки, заменяйки ги с тези от първа необходимост. Повишаването на цените, предизвикано от какаовата криза нанася сериозен удар на водещите фирми, продажбите спадат, а с тях и приходите значително намаляват,конкуренцията става все по-жестока. Защото епицентърът на проблема се измества не в това кой да е лидер, а кой да съумее да преодолее икономическата криза и да не изчезне от пазара като цяло. Достъпната цена измества високото качество като първостепенен фактор при закупуването на даден продукт.

Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Пазарът на шоколади в България 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.