Пазарни сегменти на хотел


Категория на документа: ИкономикаКурсова работа
на тема

ПАЗАРНИ СЕГМЕНТИ НА ГРАНД ХОТЕЛ ''ВЕЛИНГРАД''

Изготвил Проверили:
Делян Дамянов ф.№9543 Проф. Д-р. Светла Ракаджийска

Доц.Д-р. Стоян Маринов

1.Представяне на избрания туристически обект

Велинград се намира в живописна долина на река Чепинска на надморска височина 750 метра. Красивата природа тук се допълва от мекия и приятен климат. Зимата е мека, лятото - прохладно, а есента е по-топла от пролетта. В града грее слънце през по-голямата част от годината.
Велинград е изключително богат на минерални извори, подходящи за лечение на различни заболявания - на опорно-двигателния апарат, на нервната система, гинекологични, белодробни и много други. По изобилие и разнообразие на минералните си води Велинград се нарежда на първо място в България.
Изключително живописни са околностите на Велинград - богати иглолистни и широколистни гори, красиви поляни и кристално чисти реки

Гранд хотел Велинград се намира на 130 км от София, на около 1.30 ч. път от летището на столицата и на 80 км път от Пловдив ( N 42.014595 - E 23.983196. Разположен на живописен хълм в квартал Чепино на едноименния град, SPA хотелът предлага чист въздух и панорамна гледка към красива борова гора. Гранд хотел Велинград предоставя възможноста на своите гости да се насладят пълноценно на лечебната сила на лековити минерални води, приятен климат и разнообразни спа процедури /финландска сауна, био сауна, вулканична стая и топли легла, ледена стая и др./, терапии за тяло в модерно оборудваният Spa & Wellness център.

Гранд хотел Велинград е SPA хотел категория 5 звезди построен през 2006 г. Хотелът разполага с 66 стаи, 8 апартамента, 4 апартамента лукс и 1 президентски апартамент с обща легова база от 156 легла. Всяка от стаите предлага панорамна гледка към града,а баните са обурудвани с вани или с душ-кабини. SPA хотелът предлага всички удобства за почивка на хора със специфични нужди. В целият комплекс се поддържат безупречна чистота и ред. Стаите предлагат следните удобства: централна климатизация с индивидуално регулиране, интерактивна IP телевизия, видео по поръчка, румсървиз, минибар, телефон с пряко международно телефонно набиране, безжичен интернет. Всички стаи и апартаменти са с големи тераси и панорамна гледка.

На разположение на гостите на SPA хотела са лоби бар, битов ресторант, VIP пура бар, виенска сладкарница, бар басейн. Лоби барът разполага с 32 места и се намира в просторното фоайе на хотела. Той е със стилната и изискана атмосфера и богато разнообразие от напитки, екзотични коктейли и фрешове. Ресторантът е класически, със средиземноморска кухня, разполага със 150 места и богат избор на отбрани вина, като винената колекция е представена от типичните български сортове. В ресторанта има възможности за организиране на фирмени банкети и коктейли. Лятната градина на ресторанта има изградено барбекю. В механата на Гранд Хотел Велинград се предлагат български специалитети, приготвени по стари рецепти. Виенската сладкарница и дневен бар с билярд са с 40 места. В хотелът се намират още VIP пура бар с богата селекция на кубински пури и специална атмосфера за ценителите на отлежало уиски и коняк.

В басейните и СПА центъра на Гранд Хотел Велинград се използва минералната вода от находище "Велинград-Чепино". Хотелът разполага с 4 басейна с минерална вода: вътрешни: плувен полу-олимпийски и детски; както и голямо джакузи и външни: топъл зимен и летен. Spa & Wellness центърът на хотела е проектиран и изграден с помощта на немски специалисти и заедно с басейните е разположен на площ от 1200 кв.м. Центърът е разделен на две части - свободна и платена. Предлага SPA процедури с висококачествени продукти и терапии на базата на основните елементи: вода, земя, въздух и огън.

Гранд хотел Велинград е проектиран специално, за да удовлетвори всички изисквания за провеждане на конферентен туризъм в България. Организират се и се планират семинари, конференции и конгреси в модерни зали в съответствие с високите международни стандарти. Всяка зала разполага с необходимото техническо оборудване: мултимедия; озвучаване; екран; TV; видео; флипчарт. Според изискванията на гостите се сервира кафе или коктейл. Хотелът разполага с няколко зали: зала "България"с капацитет от 180 места, зала "Родопи"с капацитет от 60 места и VIP заседателна зала с капацитет от 16 места.

Комплекса разполага още с анимационна зала, асансьор, банкомат, интернет, локално парно, лятна градина. Допълнително платени услуги са: rent-a-car, екскурзии, екскурзовод, охраняем паркинг, пикник, планински водач, пране, трансфери и химическо чистене. Предлаганите от хотела условия за спорт са: билярд, закрит басейн, наем на велосипеди, открит басейн, риболов и фитнес център. За децата има детски басейн и детски клуб. Гранд хотел Велинград разполага и с Интернет зала с безжичен интернет, магазини, детски кът, фризьорски салон и открит паркинг.

Цените на стаите са средно между 178 и 194 лева на вечер. Децата до 6 години се настаняват безплатно, настанени на допълнително легло.

2. Разграничаване и посочване на пазарните сегменти на обекта.

Гранд хотел Велинград е възприел в своята стратегия за развитие минералната вода, като свой най-ценен ресурс, който е на разположение на всичките му посетители. Хотелът разполаза със собствен медицински център - регистрирано лечебно заведение подходящо за хора които имат множество здравословни проблеми и се нуждаят както от релаксация, така и от подходяща среда за лечение. Освен с балнеолечебните процедури, хотелът е известен още и с удобствата си, които предразполагат към почивка в релаксираща атмосфера.Поради разположението си той е подходящ и за развитието на зимен рекреативен туризъм. Потребителите на този вид туризъм са хора, които освен че са ориентирани към почивката и спа процедурите искат и да се завърнат към природата и да се заредят с нейната енергия сред неповторимата планинска атмосфера на Родопите.

Като най-чест мотив за посещение се очертава лечебно-възстановителния, а клиентелата е с ясно изразена чувствителност по отношение на условията и луска. Характерно за тях е ,че предпочитат продукти, които им предоставят максимална свобода на избор на действия по време на престоя, и са склонни на голяма взискателност към все по-големи нововъведения в сферата на услугите.

С цел да удовлетвори в максимална степен спечифичните нуждите на целевия пазар, Гранд хотел Велинград се старае да предложи един доказан продукт по уникален начин. В резултат на една такава успешна политика, хотелът се радва на интерес от страна както на родни туристи, така и на чужедстранни гости, предимно от Великобритания, Франция, Германия и Русия.

Основни групи потребители:

Основни групи потребители са индивиди средна и трета възраст, млади семейства с деца, както и младежи 18-30год.

Информация характиризираща потенциалният турист

Средната възраст на туристите е 35-40 години.Националността им е предимно българска а доходът - среден и над средния за страната.

Туристическо пътуване

Като основни мотиви за предпиемане на туристическото пътуване се посочват спа, балнеолечебен, познавателен и рекреативен туризъм. Транспортът до хотела е неорганизиран - лични автомобили, обществен транспорт.
Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Пазарни сегменти на хотел 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.