Отчт за практическо занятие


Категория на документа: Икономика> Изделия за полиграфия

Сферата на фотоизображението може да се раздели на три основни категории: улавяне, съхранение и възпроизвеждане на изображението.

В областта на улавянето на изображението Коника Минолта може да предостави широк набор от фотоапарати. В тази област тя предлага много на брой висококачествени решения - в това число множество аналогови и цифрови фотоапарати, разработени за задоволяването на любителски и професионални нужди на целевите потребители.

По отношение на съхранението са разработени някои много привлекателни и конкурентни нови продукти. В тази категория попадат широката гама от фотографски ленти. Измежду изключителните продукти на Коника Минолта е серията Konica Color Centuria Super - филми, които предлагат изключително качествено ниво на зърнистост.
В областта на възпроизвеждането на изображенията се предлагат фотографска хартия и минифотолаборатории. Коника Минолта работи , за да се създават бързо и лесно разпечатки на снимки, направени с цифров фотоапарат с висока резолюция, и това е единствената възможност да се отговори на съвременните изисквания на цифровата фотография.
Последният модел цифрова минифотолаборатория на Коника Минолта, R2 Super, съчетава възможностите на една нова технология за отпечатване и за извършване на различни цифрови услуги посредством използването на Интернет и вътрешни частни мрежи. Нововъведение също така е "Konica Minolta Online Lab", за предлагане на цифрови услуги, които задоволяват нуждите на нарастващия брой притежатели на цифрови фотоапарати и Интернет. "photo-net" за отпечатване на снимки, продажбите "оnline" на фотографски продукти и Web сайт.
Корпорацията продължава да разработва нови продуктови линии, използвайки специалните си цифрови технологии. Поредицата хартии за мастиленоструйни принтери Konica Inkjet Paper QP се отличава с високо фотографско качество. Тези хартии притежават превъзходен блясък и съхнат мигновено. Като резултат от тези свойства хартията става изключително популярна от момента на пускането й на пазара.

Могат да се очакват и още много конкурентни продукти във всички тези три категории.

Делът на цифровите фотоапарати на пазара се увеличава с много бързи темпове.

По същия начин се развива пазарът на цифровите минифотолаборатории. Нараства търсенето на цифрови минилаборатории през 2004 година. Тази година се очаква да се продадат по света повече от 50 000 дигитални минифотолаборатории. Следователно на пазара намалява делът на аналоговите машини.

Стратегията, която Коника Минолта прилага в дигиталните технологии е стратегията на компанията във фотографския бизнес.

Фотографската лента все още един от най-важните продукти на фирмата. Стемежът е да се запази нивото на продажбите в тази област, колкото се може по-дълго време, макар че растежът на продажбите на дигитални фотоапарати, означава че пазарът на фотоленти ще намалее все повече и повече. От друга страна хората ще се нуждаят от повече снимки с дигитални фотоапарати.

ОСНОВНИ ПОТРЕБИТЕЛИ И ЦЕЛЕВИ ПАЗАРИ

Основният ключ във визията на Коника Минолта е как да се привлекат повече посетители в магазините, където се предлагат продуктите на Коника Минолта. Това са потребителите, които разпечатват вкъщи своите снимки, или ги запаметяват на хард диска или на CD. Целта е те да бъдат привлечени да дойдат във фотоателиетата на Коника Минолта за разпечатване. Основният момент тук е да се разбере от какво точно се нуждаят клиентите и по най-бързия начин да се отговори на техните нужди. За постигане на тази цел има нужда от двустранно сътрудничество със собствениците на фотоателиетата, тъй като те са тези които са по-близо до клиентите, те са всъщност от другата страна на пазара.

Основни потребители на предлаганите от Коника Минолта продукти са множество частни лица и фирми от всички сектори на икономиката. Някои от тях са водени от любителските си намерения, а други предпочитат Коника Минолта поради професионалните си нужди.

Клиенти главно се привличат чрез:

* Предлаганите многото и разнообразна гама фотоапарати, оптически измервателни уреди, бинокли, аксесоари и др.

* Висококачествените услуги - Източно европейския регион, включващ България, Македония и Румъния, е първият извън Япония, който през тази година участва в световния конкурс за качествено отпечатване на снимки.

* Активните промоционални кампании, които привличат повече клиенти във фотоателиетата и магазините, където се предлагат продуктите на Коника Минолта. Примери за това са използваните промоционални материали в последните промоции в Румъниял, а в България - "100-те най-добри снимки на Коника" (изложбата в Галерията за чуждестранно изкуство на тези снимки е едно от най-големите фотографски събития през месец февруари 2004 г. в България) и др.

* Висококачествения сервиз за фотоапарати Коника Минолта, а също и на други видове фотоапарати. Освен висококвалифицираните специалисти, които са обучени във фирмата, сервизът разполага и с висококачествено оборудване за диагностика на обективи и на аналогови фотоапарати със сменяема оптика. Хората, които идват в ателието с технически проблем, са потенциални купувачи на нов фотоапарат, който би могъл да бъде закупен именно от това фотоателие, или пък на други продукти, които се предлагат в това фотоателие.

КОНКУРЕНТИ И ИНТЕНЗИВНОСТ НА КОНКУРЕНЦИЯТА

Основна сила на компанията, това която я прави различна, е предоставянето на тотални решения в областта на образа. С акцент върху ултрависоката образност и всички високо развити технологии, Коника Минолта е една от малкото компании, които могат да покрият целия спектър от началния до крайния процес във фотографията.

В това отношение единствен конкурент понастоящем се явява Fuji Film.

Марката Kodak задържа нива далеч под тези на Коника Минолта в момента - Kodak не разполага с минифотолаборатории, а Agfa - с висококачествени фотоапарати. Sony нямят висококачествени ленти. Коника Минолта обаче притежава такива, затова има абсолютното основание за самочувствие и сигурност в собствените си сили.

По отношение на сегментирания пазар за цифрови фотоапарати Canon доминира на пазара, той е № 1, Коника Минолта е на 5 позиция, като владее 7-8% от пазарния дял на цифрови фотоапарати. Nikon има окло 11-12%.

Поради динамичната среда във фотобизнеса, което е в резултат от високотехническите нововъведения, за да се развиват фирмите трябва да внедряват новите продукти, да обучават персонала си, да отговарят на нарастващите технологични изисквания и да са изключително гъвкави. Това Коника Минолта го постига като непрекъснато поддържа специално обучение и преквалификация на своите служители, перфектно вътрешно устройство и ефективна организация на дейността си.

УПРАВЛЕНСКА СТРУКТУРА НА ПРЕДПРИЯТИЕТОСподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Отчт за практическо занятие 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.