Основи на лидерството


Категория на документа: Икономика


Обща черта на много обаятелни лидери е тази,че те поляризират. "Колкото по-радикална е тяхната различност, толкова по-въодушевяваща,от една страна, и отблъскваща - от друга,е тяхната харизма" смята Курт Бекер.
Не всеки обаче,който поляризира е харизматичен. За това се искат още качества , които учените наричат "четирите И-та".
Инспирация (вдъхновение),която завладява. Харизматичните мениджъри развиват визии за бъдещето,които предават ясно и убедително на служителите си, партньорите и медиите.
Индивидуалност,която импонира. Харизматичните шефове обикновено създават свой собствен стил на ръководство,който се различава от останалите. Способността да се въодушевяват,която излъчват, е двигателят, с който мотивират служителите си.
Инетелект,който убеждава. Те се справят с тежки ситуации с изключителната способност за разбиране и оценка на положението и с изненадваща креативност. Гледат далеч отвъд ръба на чинията. На обкръжението често е трудно да следи бързите мисловни процеси.
Идеализъм,който успокоява. Те ценят своите служители и се интересуват от личните им проблеми. Имат вяра в силните страни на всеки един и подтикват талантите.
Ракеш Курана,професор в Harvard Business School , е установил след десителития проучвание,че от 80-те години на миналия век насам американските фирми търсят за главен изпълнителен директор ве повече харизматични личности. Причината е нарасналото значение на финансовите пазари- един шеф на котирана на борсата фирма трябва да умее да впечатли и убеди анализатори и медии.

Това е опасно развитие, смята обаче бизнесконсултантът Фредмунд Малик,професор в Сен Гален, Швейцария. "Истинските лидери не се нуждаят от харизма. Те ръководят със самодисциплина и личен пример, не с гръмки лозунги и викове "ура". Заради въздействието си харизматичните личности са подложени на големи опасности и изкушения. Самите те представляват риск за служителите си и фирмата. Те са съблазнителни, не ръководители", убеден е швейцарският учен. И други експери виждат капани. Много харизматици са на ръба на нарцисизма. Имат потербността винаги да с в центъра на вниманието.
За разлика от гения,който първо другите признават,харизматикът сам разбира,че е такъв, твърди консултантът Бекер. "Обичай себе си,така ще обичаш и другите и те ще те обичат" , е едно от посланията на харизматичността,смята той.4


4 Сп. Мениджър , бр. 7,автор Дарина Младенова
Използвана литература:

1.Майкъл А. Ледийн, Макиавели за модерното лидерство: Превод от английски език Веселин Лаптев- София: Класика и стил,2003г.
2.Камен Каменов и др., Човек,екипи,лидери- София,Люрен,2000г.
3. Макс Ландсбърг , Основи на лидерството: Идея, Вдъхновение, Импулс /Превод от английски език Веселин Лаптев- София: Класика и стил,2002г.
4. Стийв Морис, Как да бъдеш лидер на печеливш екип/ Превод от английски език Павел Попов - София:ИнфоДар,2000г
5. Списание Мениджър,Брой 7( Юли,2007г.),"Да се научим на малко харизма"- автор Дарина Младенова
6. http://www.brains.hit.bg/- автор Румен Минковски
7. www.websita.com


3 Майкъл А. Ледийн;Макиавели за модерното лидерство- София;Класика и стил,2003г.

Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Основи на лидерството 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.