Основи на лидерството


Категория на документа: Икономика


По голямата част от конвеционалните теории за лидерството са опасно погрешни,тъй като предполагат ,че то се осъществява с помощта на комплект неизменни принципи,които,стига да бъдат прилагани добре,осигуряват почти стопроцентов шанс за успех, Макиавели категорично отхвърля това. Методите,които имат ефект при дадени обстоятелства,могат да имат катастрофални последици при други. Различните проблеми и различното им съдържание изискват различен подход. Мнението на Ичак Адизис - един от най-успешните съврменни мислители в областа на бизнеса,сякаш перефразира мислите на Макиавели: Абсолютни решения няма. Всичко е относително. Правилното и погрешното зависят от това,което трябва да се направи и от начина,по който трябва да се направи.

Макиавели знае,че на добрия човек му е особено неприятно да върши лоши неща,дори когато това ще доведе до добър резултат. По тази причина се опитва да убеди лидерите,че ако действат ефективно,контактът им със злото ще бъде краткотраен. Ако се справяте добре ,няма да получите вътрешни повреди. В случая той подбира думите си много внимателно и казва: "ако навлезете в злото". Свършите ли мръсната работа,вече можете да съществувате. Разбира се,вие трябва да съществувате.

Това е основният тест за лидера,който е изправен пред ужасния избор да навлезе в злото,или да се придържа към верният път, но на висока цена.

Всяка държава и всяка органиозация, дори най-свободните и демократичните, се нуждаят от силни лидери,защото само такива лидери могат да овладеят разрушителните импулси,които ръководят човешкото поведение,и да принудят хората да работят за общото благо.3
Макиавели е първият имиджмейкър,който познава света. Той знае,че грубата сила не е достатъчна,народът трябва да бъде и омаян...
Макиавели описва това двойнствено изискване за чар и сила,кураж и лукавост,като заявява,че лидерите трябва да имитират качествата на лъва и лисицата едновременно. Лисицата е умна и чаровна,но няма достатъчно сила да се защитава. Лъвът от своя страна може да спечели всяка битка,но няма достатъчно ум, за да избегне капаните,които му поставя противника. Ето защо да се имитира единият звяр и да се изключва другият със сигурност ще се окаже фатално.
Силният лидер ще обясни реалната ситуация,ще обяви край на разхищенията ( поне за известно време),ще обещае по-справедливо разпределение на данъчните тежести върху населението. Добрият лидер ще плати веднага политическата цена - и защото знае,че подобна политика отговаря най-добре на интересите на държавата, и защото (особено ако успее да убеди хората да приемат новия курс) на по-късен етап ще използва това като дивидент и ще се обяви за спасител на националната икономика и лечител на финансовата система.

Ясер Арафат е един от съвременните лидери,които владеят изкуството на управлението до съвършенство. Той успява да всява обич и страх в душите на своите поданици.освен това е истински майстор на измамата, с чиято помощ си изгражда различен имидж за приятели и врагове. На даден етап му се налага да избие
потенциалните си конкуренти,за да задържи ръководството на ООП в свои ръце. В същото време държи да изглежда "умирен",за да го приемат като легитимен участник в близко-източния "мирен прцес". Някъде в хода на този процес неговите разузнавателни служби тайно създават терористична организация "Абу Нидал",която лидерът използва за разправа с враговете си вътре в палестинското движение.

3 Майкъл А. Ледийн;Макиавели за модерното лидерство- София;Класика и стил,2003г.

VI Други гледни точки относно лидерството

Според ноел Тичи,професор по организационно поведение и управление на човешките ресурси в Graduete School of Businees към Мичиганският университет,най-добре управляваните компании са тези,които изграждат лидери от самата компания. Всяко управлеско ниво има своите потенциални лидери,твърди той,стига реалните лидери да ги забележат. В днешната икономика на знанието "успехът се крие в умните служители и в привличането им в компанията",заявява Тичи. Като лидер вашата задача е да бъдете лидер учител" Истинскитя лидер-учител "поглъща толкова информация от ученика,колкото ученикът от учителя",оябснява Тичи.

Бившият председател на General Electric - Джак Уелч обаче дава ярък пример за обратното. Годишните отчети на GE разказват как компанията е преразгледала договора си за поръчка, за да бъде номер едно или две на всеки пазар,или да напусне бизнеса: " През пролетта на 1995г. Един тренировъчен клас по управление на компанията беше достатъчен да ни покаже без капка свян и преувеличение,че скъпата ни мениджърска идея е достигнала нелепи размери. Казаха ни,че съкращавайки определението за пазар,изпускаме възможности и ограничаваме хоризонтите си на развитие."Тази комбинация от обучение,управление и лесна за усвояване гледна точка промени посоката на развитие на цялата компания- твърди Тичи. Тя помогна на GE да стане по-умна и по-добре координирана компания."

"Лидерството до голяма степен е изкуство",казва Уорън Г. Бенис,изтъкнат професор по бизнес администрация в Marshal School към University of Southern Californiq. Той още казва,че вдъхновените и ентусиазирани последователи са част от дефиницията на лидерството. А нищо не вдъхновява последователите както увереността,че чувате онова,което те ви казват.
Хенри Минцбърг,професор по мениджмънт в McGill University в Монреал вярва,че американците са вманиачени в лидерския стил,олицетворен от Джон Уейн в уестърните. "Изумителна е степента, в която американците се нуждаят от герои",казва той.

На 11 септември 2001година бяха отвлечени два самолета на American Airlines. Два месеца по-късни авиокомпанията претърпя още един съкрушителен удар,когато самолет се разби след малко излитане в Куинс, Ню Йорк. Реакцията на главния изпълнителен директор на компанията Доналд Крати на тази катастрофална загуба беше появяването му колкото е възможно по-често сред служителите му и в публиното пространство. Обикновено резервираният Карти, който по принцип не търси публичност,излезе на преден план и спонтанно отговаряше на въпросите на медиите. Дори участва в телевизионното предаване на Лари Кинг,за да покаже решимостта на компанията. След катастрофата в Куинс той посети Ню Йорк, за да изкаже съболезнованията си на покрусените стюарди и служители на летището. След 11 септември American Airlines,подобно на всички други авиопревозвачи,съкраи хиляди служители. Но оттогава Карти инструктира мениджърския си екип да излезе от офисите си,за да информира служителите си и да повдигне духа им. Така той показа лидерско общуване в действие.

Често лидерското общуване се смята за компетентност единствено на служителие от връзки с обществеността или маркетинг мениджърите. Не е така- то е важно за лидерите в цялата организация. Присъствието на активно общуващи лидери е кючово не само в критични моменти,но също и за усилията на компанията да поддържа визията си относно клиентите и служителите си.

Ричард Тиърлинк например възкреси Harley Davidson с помощта на често и непрекъснато общуване с дилъри и собственици.

"Брилянтните стратегии няма да проработят,ако всички не ги разберат и не повярват в тях. А за това е нужно общуване,твърди Чък Сниърли,началник отдел "Комуникации" във Ford Motor Company.Служителите на най-ефективните компании имат доверие на луидерите си,целеустремени са и изпитват чувство на принадлежност. Буквално всяко лидерско задължение Съдържа комуникативен елемент в себе си."

Лидерството до голяма степен е постигане на резултати чрез другите.Именно тук общуването играе съществена роля.

"Общуването е гръбнакът на лидерството- уверява Дон Дъфи,изпълнителен продуцент в Williams / Gerard,водеща PR комапния. Хората се нуждаят да им посочват правилната посока на развитие, а без непрекъснато общуване няма лидерство."

Посланията на лидерите отразяват културата и ценностите на компанията, но също изискват личната ангажираност на лидера. Той утвърждава културата,като съобщава кое е от полза за компанията и служителите и .С други думи лидерът свързва макрокартината-онова,което е добро за всеки служител. Ето зашо целта на подобни послания е да ангажират служителите и изградят доверие между лидера и последователите му. Служителите искат лидерите им да са открити и честни и в същото време да ги наставляват и напътстват.
Когато през 2001 г. главният изпълнителен директор на General Electric - Джак Уелч напуска компанията след 20-годишна работа на този пост, той произнася кратко прощално слово:
"Забравете това, което сме постигнали заедно. Забравете вчерашния ден. Предстои ви една изцяло нова игра. Тя ще донесе страхотно удоволствие на тези, които могат да участват в нея. И смразяващ страх на онези, които не успеят да се включат."
Скритото послание на тези реплики е: "Гответе се, за да променяте организацията, защото промяната е предизвикателство и удоволствие". Такива са посланията и действията на истинските лидери. Лидерите посочват посоката на развитие и вдъхновяват хората да я следват.
Джак Уелч, който превръща General Electric в промишлен колос, е личност с блестящ ум, сърце и душа. За него казват,че е успял да придаде нов смисъл на екипното лидерство - а именно да вдъхновя и стимулира своите хора към нови цели и да ги увлича в постигане на промените.
VI Харизмата на лидера
Бил Клинтън го притежаваше. Колин Пауъл също. И Папа Йоан Павел II. Пронцеса Даяна- в изключителна степен,както и президентът Кенеди.

Това е комбинация от външен вид,ръст ,поведение,която мигновено изпраща позитивни сигнали на околните.Хората,изучаващи непосредственото личностно въздействие твърдят,че даденостите,височината и дори физическата красота не са основополгащи,но те несъмнено оакзват влияние. Същото се отнася и за екстровертността или други аспекти на личността,въпреки че и те не са без значение. Бил Клинтън го притежаваше. Колин Пауъл също. И Папа Йоан Павел II. Пронцеса Даяна- в изключителна степен,както и президентът Кенеди.
Учени от цял свят изследват феномена харизма. Заключението им; той не е само външен вид и поведение на тялото,и освен това човек може да се научида бъде харизматичен,макар и в определени граници.
"Харизматиците се възприемат като личности,които въплащават в себе си копнежите,надеждите и желанието на други хора",оябснява театралният режисьор и философ Франк Хофман. Дори само с присъствивто си те докосват чувствителна струна в подсъзнанието на публиката. Вдъхват и доверие,правят я съмишленик. Изглежда,само те знаят решенията на всики проблеми. Това може да свърши лошо,както е известно от харизматика Адолф Хитлер. Но ако силите на обаянието и дарбата се концентрират в "правилната посока", е съвсем реално да доведат до фанстатични постижения. Способността на един мениджър да мотивира, да дава посоката, да обединява персонала в кризисни ситуации става все по-важна за фирмите и съответно за кариерата на ръководните кадри. Дълго време бе в сила схващането,че харизмата е вродена дарба-или я имаш не. Не е възможно да се научи. Днес експертите са на друго мнение. Всеки носи харизматчно зрънце у себе си,смятат те, и би могло да му се помогне да изкласи. "Харизмата не е нищо друго освен способността да установиш равносие между социалната страна на твоето Аз", пише консултантът по мениджмънт Курт Бекер.

Харизматиците винаги се възприемат от останалите като личности,на които може да се има доверие ,безукорни ,упорити, целеустремени ,пълни с воля и жар. Освен това са честни,почтени,готови да се притекат на помощ,отговорни , уверени. Излъчват достойнство и убеждават със силата на риториката и виталността си. "Харизмата е винаги субективна и зависи от погледа на конкретния човек. Без одобрението на други хора никой не е харизматичен сам по себе си",обяснява проф. Феликс Броудбек от Университета в Бирмингам.
Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Основи на лидерството 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.