Организиране дейността на община Белоградчик


Категория на документа: Икономика


УНИВЕРСИТЕТ ЗА НАЦИОНАЛНО И СВЕТОВНО СТОПАНСТВО

ФИНАНСОВО - СЧЕТОВОДЕН ФАКУЛТЕТ

ДИСТАНЦИОННА ФОРМА НА ОБУЧЕНИЕ

КУРСОВА РАБОТА

ПО

ПУБЛИЧНА АДМИНИСТРАЦИЯ

НА ТЕМА:

ОРГАНИЗИРАНЕ ДЕЙНОСТТА НА

ОБЩИНА БЕЛОГРАДЧИК

Изготвил: Проверил:

................................................. проф. д-р Христо Христов
Спец. Публични финанси
Фак. №

гр. София, януари 2013 г.

Ӏ. Дейност на общинската администрация в община Белоградчик

1. Община - същност.

Общината е основна административно-териториална единица в страната. Тя включва едно или повече съседни населени места. Територията на общината е територията на включените в нея населени места. Наименованието на общината е наименованието на населеното място, което е неин административен център.

Общината е юридическо лице. Тя има самостоятелен бюджет, чиито постоянни финансови източници се определят със закон, т.е. държавата определя откъде и какви са постъпленията в общинските бюджети и за какво могат да се използват те. Общината има право на своя собственост, която използва в интерес на териториалната общност.

2. Община Белоградчик

Белоградчик е разположен в северозападната част на страната, в северните и североизточните склонове на Стара планина, в югозападното подножие на Белоградчишкия венец, на 545 м надморското равнище. Белоградчик се намира на около 170 км. от София, 55 км от Видин и на 70 км от Монтана.

Градът е център на община Белоградчик. Той е изключтелно живописно място в западната част на Стара планина. Чрез жп гара Орешец, градът е свързан с националната железопътна мрежа на България.

Писмени документи и източници за възникването на Белоградчик, датират от III-IV век на новата ера. Градът е бил древно селище, възникнало върху руините на римска крепост и е съществувало и в средните векове.

Доброто изложение на гр. Белоградчик го прави един от най-атрактивните национални туристически обекти на България. Природните дадености и богатото историческо наследство определят града като един от най-интересните и желани туристически атракции. Близо до територията на община Белоградчик е биосферния резерват "Чупрене", който заема площ от 1439,2 хeктара на северните склонове на Стара планина с буферна зона от 542,3 хектара, включен е в списъка на биосферни резервати на ЮНЕСКО. Резерватът е създаден с цел опазване на горите, единствените и най-големите смърчови гори в Стара планина, както и с цел да бъде убежище за забележителна фауна. Над 90% от територията е покрита с гори. Това е местообитание на голям брой защитени видове от флората и фауната.

На територията на община Белоградчик се намират следните известни забележителности:
* Белоградчишките скали, които обграждат града и са уникално творение на природата;
* Белоградчишката крепост- паметник на културата от национално значение и една от най-запазените крепости в страната;
* Латинското кале - намира се на изток от белоградчишката крепост. Запазени са части от защитната стена;
* Пещера Магура- намира се на 17 км. от гр. Белоградчик. Издълбана е във варовиковата Рабишка могила (461 м надморска височина). Тя е една от най-големите пещери в страната- обща дължина на откритите досега галерии е около 2500 м;
* Исторически музей - уреден е в Пановата къща, която е образец на западнобългарската възрожденска архитектура. Експозицията представя историята, бита и обичаите на местното население - етнографска група торлаци;
* Природонаучен музей -в музея на малка площ, неговите гости могат да се запознаят с най-атрактивната част от богатото биологично разнообразие на цяла Северозападна България;Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Организиране дейността на община Белоградчик 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.