Организация за сигурност и сътрудничество в Eвропа


Категория на документа: Икономика
ВЕЛИКОТЪРНОВСКИ УНИВЕРСИТЕТ "Св.Св.Кирил и Методи"
гр.Велико Търново

КУРСОВА РАБОТА

ТЕМА: OCCE (Организация за сигурност и сътрудничество в Европа)
Изпит : Международни организации за сигурност

изготвил: Петя Валентинова Ризова,
специалност: Политология, дипломация и национална сигурност
първи курс фак.№ 183
проверил: проф.дин.Т.Галунов

ОССЕ има всеобхватен подход към сигурността, която обхваща политико-военното, икономическото, екологичното и човешките аспекти. Поради това е насочена към широк кръг проблеми, свързани със сигурността, включително контрола върху въоръженията, на доверието и сигурността-строителни мерки, правата на човека, националните малцинства, демократизацията, полицейски стратегии, борбата с тероризма, икономически и екологични дейности.

Всички 57 участващи държави се ползват със същия статут, както и решенията се вземат с консенсус по политически, а не юридически обвързващи бази.
ОССЕ разполага с 57 участващи държави от Европа, Централна Азия и Северна Америка:

Албания, Австрия, Белгия, Канада, Чешка република, Финландия, Германия, Унгария, Италия, Латвия, Люксембург, Монако, Норвегия, Румъния, Сърбия, Испания, Таджикистан, Туркменистан, САЩ, Андора, Азербайджан, Босна и Херцеговина, Хърватия, Дания, Франция, Гърция, Исландия, Казахстан, Лихтенщайн, Малта, Черна гора, Полша, Руска Федерация,Словакия, Швеция, Бившата югославска република Македония, Украйна, Узбекистан, Армения, Беларус, България, Кипър, Естония, Грузия, Папски престол, Ирландия, Киргизстан, Литва, Молдова, Монголия, Холандия, Португалия, Сан Марино, Словения, Швейцария,Турция, Великобритания.
ОССЕ води своя произход от фазата на разведряване от началото на 1970 г., когато е създадена на Конференцията за сигурност и сътрудничество в Европа (СССЕ), за да служи като многостранен форум за диалог и преговори между Изтока и Запада. Срещи в рамките на две години в Хелзинки и Женева, СССЕ е постигнато споразумение за Заключителния акт от Хелзинки, което е подписано на 1 август 1975 година. Този документ съдържа редица ключови ангажименти по въпросите: воененни, икономически, екологични и правозащитни организации, които са станали в центъра на така наречения "Helsinki процес". Той също така установява десет основни принципа (на "Декалог"), уреждащи поведението на държавите към техните граждани, както и към всеки друг.
До 1990 г. СССЕ функционира основно като серия от срещи и конференции, които основават и разширяват ангажиментите на участващите държави ", като и периодичното преразглеждане на тяхното изпълнение. Въпреки това, с края на Студената война, Парижката среща на високо равнище през ноември 1990 задава на СССЕ нова посока. В Парижката харта за Нова Европа, СССЕ е призована да изиграе своята роля в управлението на историческа промяна която се случва в Европа и да се отговори на новите предизвикателства на периода след края на Студената война, които позволиха да се придобият постоянни институции и способности.

Като част от този процес на институционализация, името е променено от СССЕ към ОССЕ с решение на срещата на върха в Будапеща на върха на държавните и правителствени ръководители през декември 1994 година.
На 1 август 1975 г., с процеса на разведряване, че Студената война е изгонила пред международните отношения, на държавните глави или правителствените ръководители на 35 държави се събират в Хелзинки, за да подпишат Заключителния акт на Съвещанието за сигурност и сътрудничество в Европа (СССЕ).

През следващите десетилетия, СССЕ ще се развива от дипломатическата конференция, която помога да се съборят бариерите на недоверието между Изтока и Запада в международна организация - ОССЕ - чиито многобройни институции и полеви операции оказат жизненоважно значение за стабилността в периода след Студената война.

Тази времева линия проследява растежа на ОССЕ от своите корени в Хелзинки в организация с наистина глобален обхват, че е активно ангажирана в предотвратяването и разрешаването на конфликти и след рехабилитация - както и цял набор от други дейности, свързани със сигурността, ко-операция, правата на човека и др.
История
През 1970- те години:
Турският премиер Сюлейман Демирел и генерален секретар на Комунистическата партия на СССР Леонид Брежнев , подписват Заключителният акт от Хелзинки от 1 август 1975 година. ( AKG Photo Berlin )

Тъй като процесът на разведряването постепенно затопля отношенията между двата блока на Студената война , времето най-накрая е готово за сближаване на високо равнище между народите на Изтока и Запада - на конференция за сигурност и сътрудничество в Европа ( СССЕ ) .

Подготвителни разговори за СССЕ - 22 Ноември 1972 г. до 8 юни 1973, провеждат се в Хелзинки. Разговорите продължават повече от шест месеца преди сключване с набор от заключителните препоръки (известни като "Синята книга").
Първи етап на СССЕ , Хелзинки от 3-7 юли 1973. Първият етап на СССЕ се проведжа в Хелзинки, при която външните министри на 35 държави, участващи заявяват своите позиции на европейската сигурност и приемат Blue Book , стартирането на процеса Хелзинки .
Втори етап на СССЕ , Женева от 18 септември 1973 г. до 21 юли 1975 година. Работната фаза на СССЕ се провежда в Женева. Експерти от участващите държави взимат участие в преговорите , които продължават почти две години и водят в Заключителния акт от Хелзинки.
Подписване на Заключителния акт от Хелзинки от 30 Юли до 01 Август 1975. Тридесет и пет световни лидери , включително американският президент Джералд Форд и СССР комунистическа партия генерален секретар Леонид Брежнев , подписват Заключителния акт от Хелзинки в първи КССЕ срещата на държавните глави .
Първо последваща среща , Белград - 4 октомври, 1977 до 8-ми март, 1978. За да се запази инерцията , генерирани от СССЕ , Заключителния акт от Хелзинки , са предвидени последващи срещи, първата от които се провежда в Белград през 1977.

През 1980 - те години
Конференцията за сигурност и сътрудничество в Европа ( СССЕ ) притежава серия от срещи за насърчаване на диалога и сътрудничеството между Изтока и Запада , включително две по-нататъшни срещи и конференция за укрепване на доверието и сигурността, мерки за укрепване в Стокхолм.
Когато се провеждат тържествата през 1985 г. за отбелязване на десетата годишнина от подписването на Заключителния акт от Хелзинки, Европа все още е разделена . Процесът на Хелзинки продължава , но в края на подходите за десетилетие , нещата са на път да се променят на бързо.
Падането на Берлинската стена на 9 ноември 1989 г. символизира края на Студената война - но далеч не е приключила , проблемите със сигурността в Европа едва сега започват . СССЕ трябва да се преосмисли , ако то е успешно да отговарят на огромни предизвикателства.
Втора последваща среща , Мадрид от 11 ноември 1980 до 9 Септември, 1983. За да помогне за намаляване на напрежението в Европа , е решено да се проведе конференция за доверие и сигурност , мерки за изграждане на ( CSBMs ) .
Конференция на тема CSBMs и разоръжаване
17 Януари 1984 дo 19 септември 1986 г.: Конференцията на CSBMs и разоръжаване в Европа се провежда в Стокхолм , затваряйки с пакет от мерки, насочени към намаляване на риска от въоръжен конфликт.
Десетата годишнина на Заключителния акт от Хелзинки от 30 юли до 01 август, 1985. За отбелязването на десетата годишнина от подписването на Заключителния акт от Хелзинки, събиране на министрите на външните работи се провежда във финландската столица.Трета последваща среща, Виена от 04 ноември 1986 до 19 януари 1989. Третата последваща среща разглежда напредъка на CSBMs и предлага нов кръг от преговори, за да започне във Виена паралелно с преговорите за обикновените въоръжени сили в Европа.
Старт на CSBM и ДОВСЕ преговори - 9 март 1989. Вторият етап на преговорите по CSBMs и разговорите за конвенционалните въоръжени сили в Европа започват във Виена. В същото време, края на Студената война не е толкова далеч.Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Организация за сигурност и сътрудничество в Eвропа 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.