Определяне на финансовите средства на едно младо семейство и възможностите му за закупуване на жилищен имот в ЖК "Левски"


Категория на документа: Икономика


Икономически университет гр.Варна
Катедра " Икономика и управление на строителството"
Специалност " Икономика на строителството"
Група 25
Курсова работа
Тема: " Определяне на финансовите средства на едно младо семейство и възможностите му за закупуване на жилищен имот в ж.к. " Левски"

Изготвили: Проверили:

Съдържание

Въведение по заданието на проекта
1. Средно статистически данни за работни заплати и детски надбавки , според НСИ за 2014год.
2. Анализ на тристайните апартаменти в ж.к."Левски" с квадратура 90кв.м.
3. Проучване на банки за жилищен ипотечен кредит.
4. Изчислени данни за разходите на зададеното семейство по таблицата от сайта на НСИ.
5. Изчисления за времето на спестяване, нужно за закупуването на желаното жилище в ж.к." Левски" 90кв.м.
6. Препоръки / Заключение

Целта на курсовата работа е да се определи какви финансови средства може да задели от месечния си доход едно средно статистическо младо семейство с едно дете, за да задоволи жилищните си нужди. Семейството живее при родителите на един от съпрузите в тристаен апартамент с площ 90кв.м ,вид на строителство ЕПЖС (панел) в ж.к. "Левски". Съпругът е държавен служител, а съпругата е начална учителка и получава детски надбавки. Работните заплати и детските надбавки са единственият финансов източник на семейството. То желае да закупи или построи тристайно жилище в същия квартал ( Левски ) и със същата квадратура (90кв.м).

1. Средно статистически данни за работни заплати и детски надбавки , според НСИ за 2014год.

Средната работна заплата в централната администрация, според доклада на Секретариата на Съвет за административната реформа от юли до септември 2012год. Тя се е увеличила от 763,89лв. на 865лв. Според новия модел за възнагражденията на държавните служители те могат да получават допълнителни възнаграждения за постигнати резултати, което обаче неможе да надвишава 80% от сумата на годишната му заплата. Средната работна заплата за младши начален учител е 550лв по данни на МОН за 2014год. Месечните детски надбавки се равняват на 35лв. по данни на Дирекцията за " Социално подпомагане". Следователно месечния доход на анализираното семейство е:
865 + 550 + 35 = 1450лв.

2. Анализ на тристайните апартаменти в ж.к."Левски" с квадратура 90кв.м.
За периода 2012-2014год. се наблюдава повишаване стойността на недвижимата собственост за град Варна и като цяло за цялата страна. Квартал"Левски" е един от най-предпочитаните комплекси на морската столица. Той притежава уникални характеристики - изключително комуникативен район, на 1,5км. от морската градина и на 2км. от плажната ивица, наличие на учебни заведения- детски градини, основни училища, корпус на ИУ-Варна, в близост на главни булеварди и удобен градски транспорт и т.н. Всяка една от тях повишава стойността на недвижимото имущество ( цена на квадрат) ,както за тухленото, така и за панелното строителство.
Авторският колектив направи справка с 4-ри агенции за недвижими имоти - "Адрес", "Мирела", " Явлена" и " Ремакс". Получената информация Ние представяме в табличен вид по данни за тристаен апартамент с квадратура 90кв.м в квартал "Левски".

Агенции
Панелно стр-во
Цена в €
Тухлено стр-во
Цена в €
1. "Адрес"
49 000
71 500
2. "Мирела"
43 500
63 470
3. "Явлена"
51 000
73 500
4. "Ремакс"
47 900
85 800
Средна ст-ст
47 625€
73 567,50€
Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Определяне на финансовите средства на едно младо семейство и възможностите му за закупуване на жилищен имот в ЖК "Левски" 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.