Окачествяване на маслини


Категория на документа: Икономика


В технологичното развитие на Гърция и Рим маслината има още един забележителен принос. Необходимостта зелените и твърди плодове първо да се мелят и после да се изстискват с преса са повлияли върху развитието и усъвършенстването на две забележителни изобретения на античността - мелницата за брашно и винарската преса. Т.е. маслината индиректно е упражнила влияние върху винарството и хлебопроизводството. Нейните заслуги в медицината и козметиката от античността до наши дни са отделна и твърде мащабна тема.
Вероятно, без да е посветен в детайли за деликатното маслинено присъствие в европейската цивилизация, един български възрожденец, лясковският учител и литератор Цани Гинчев, успява да обобщи стаената етика и благородството на това благословено дърво. "Доброто, пише той в една студия за историята на българското градинарство, е като дървено масло, то дето капне и там се попива и се впива и разпространява все повече и повече, тъй щото мъчно вече се изважда от напоеното тяло. ("Няколко думи от историята на нашето градинарство", сп. "Труд" 1887 г.)
Маслините се берат през септември, а са в наличност през цялата година, за да внесат чудесен вкус на салатите, пилешкото месо и пицата. Маслините не се консумират направо от дървото, Изисква се специална процедура, за да се намали горчивината им. Методите варират в зависимост от вида маслини, региона, в който са култивирани, желания вкус и цвят. Някои маслини се берат зелени и неузрели, други се оставят на дървото до пълно узряване, за да придобият черен цвят. Не всички черни маслини са естествено оцветени. Има методи , при които неузрели зелени маслини се оставят на въздух и последвалото окисляване ги превръща в черни маслини. Цветът се променя и при ферментация или обработка със зехтин, вода, саламура или сол.
ЗДРАВОСЛОВНИЯТ ЕФЕКТ

Маслините са добър източник на мононенаситени мазнини и витамин Е. Тъй като мононенаситените мазнини се разграждат по-лесно от полиненаситените мазнини, хубаво е те да са включени в състава на външните мембрани на клетките и клетъчните структури, които съдържат мазнини. Такива са например мембраните, които обграждат клетките на ДНК и всяка от енергийните митохондрии. Стабилността на мононенаситените мазнини се превръща в защитен ефект върху клетката, особено когато са комбинирани с антиоксидантната защита на витамин Е.
ЗАЩИТА ОТ РАК И ЗАБОЛЯВАНИЯ НА СЪРЦЕТО

Разграждането на свободни радикали може да доведе до многобройни заболявания. Например, свободните радикали са причина за окисляването на холестерола. Окисленият холестерол разрушава кръвоносните съдове и натрупва се в артериите и може да причини инсулт или инфаркт. Като предотвратяват окисляването на холестерола, хранителните съставки на маслините помагат да се избегне сърдечно заболяване. Свободните радикали разрушават клетъчната ДНК в клетките. Така те могат да мутират в ракови клетки. Чрез неутрализиране на свободните радикали, хранителните съставки на маслините помагат да се предотврати болестта рак. Изследванията показват, че консумацията на маслини намалява силата на астматичните пристъпи, остеоартрита и ревматоидния артрит. Наличието на витамин Е в маслините може да намали честотата на топли вълни при жените в менопауза.

ΙΙ.Цел и задачи

Целта на курсовата работа е да се разкрие асортимента и качеството на изследваният продукт, който е маслини произвеждани от фирма "Интерком Фуудс" гр.Лариса- Гърция. Изследват се следните видове маслини :

o зелени "Amfissa"
o зелени "Chalkidiki"
o маслини "Gold"
o маслини "Megara "
o натурално- черни
o маслини "Calamon"
o набръчкани маслини
o зелени смачкани
o зелени без костилки
o зелени пълнени с чушка
o зелени пълнени с бадем
o зелени пълнени с чесън
o надробени маслини и др.

Основните задачи на курсовата работа са да се проучи асортимента и качеството на продуктите обект на изследването, посредством проучване на качествените им показатели чрез използване на органолептични, физико-химични и математико-статистически методи.

ΙΙΙ. Материали и методи за анализ

В настоящата курсова работа обект на изследване са следните видове маслини предлагани от фирма "Интерком Фуудс" гр.Лариса, Гърция:

- черни маслини натурални

- черни маслини стерилизирани

- зелени маслини натурални

При проучването се прилагат органолептичен, физико-химичен метод, а изчисляването на резултатите става в съответствие с изискванията в БДС 7168-93, БДС 11688-93, БДС 6996-93. Органолептичните показатели, които се изследват са следните:

- опакпвка и маркировка

- външен вид

- цвят

- мирис

- вкусСподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Окачествяване на маслини 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.