Оценка на динамиката на френския туристически пазар


Категория на документа: Икономика
по дисциплината
ТУРИСТИЧЕСКИ ПАЗАРИ

На тема: Оценка на динамиката на туристическия пазар на Република Франция

Изготвил:
Проверили:
...
65 група, специалност "Туризъм"
Проф. д-р Светла Ракаджийска
Гл. ас. д-р Тодор Дянков

СЪДЪРЖАНИЕ

1. Увод............................................................................................................ 3
2. Обща характеристика на динамиката на емитивния туристически пазар............................................................................................................ 4
3. Обща характеристика на динамиката на рецептивния туристически пазар............................................................................................................ 6
4. Оценка на динамиката на изходящи и входящи туристически потоци............................................................................... 7
5. Сезонност на емитивния и рецептивния туристически пазари............ 9
6. Изводи.......................................................................................................10
7. Използвани източници............................................................................ 11

1. Увод

Деселитетия наред Франция е считана за една от петте най-големи туристически дестинации в света.

Тази тенденция се обяснява с факта, че тя предоставя на туристите всичко, което биха могли да пожелаят: големи градове събиращи в сградите и постройките си повече култура, аристокрация, величествена история и многоаспектни форми на забавление от всяка друга страна, живописни плажове, красива природа с невероятни планински гледки. Франция е приятно място за отсядане със световно призната кухня , чудесно вино - затова и привлича хора, които обичат да се наслаждават на живота. Също така независимо от растящата конкуренция на международния туристически пазар и кризата в Европа, Френската република продължава да бъде най-посещаваната от чуждестранни туристи страна. Този факт я прави най-видният представител на рецептивните пазари според последни данни на статистиката, които ще спомогнат за реализирането на целта на настоящата курсова работа - обективна оценка на динамиката на френския туристически пазар.

2. Обща характеристика на динамиката на емитивния туристически пазар

Въпреки, че е главно класифицирана в списъка на рецептивните пазари, от Франция излизат не малък брой туристи. Статистическите стойности и техния анализ, които предстоят да бъдат направени и разгледани, доказват това.

През 2012г. 10,5 % от пътуващите французи, прекарват почивката си извън страната. Отчита се леко понижение на този процент в сравнение с периода 2008-2010г. (10,8 %). Намалял е също и процента на французите, ползващи услугите на хотелиерство (предпочита се отсядане при роднини и приятели), като този феномен е валиден за пътуванията в и извън пределите на държавата. За съответната 2012г., 9 от 10 души пътуват из страната и тези пътувания са с по-къса средна продължителност в сравнение с тези извън пределите на страната (4,9 към 8,0 нощувки). Тенденцията е следната: намаляване продължителността на средния престой на пътуванията като цяло и увеличаване на броя на почивките с кратък престой.

По данни за 2012г. за пътуванията на французите в чужбина средният престой е 5,2 нощувки, при което 2,1 нощувки са за кратък престой и 10,4 нощувки са за дълъг престой. През 2012г. французите реализират общо 190 млн. пътувания, от които 20,1 млн. са пътувания изън Франция (има се предвид извън континентална Франция). 13,7 млн. от тези пътувания са реализирани в Европа, която си остава най-предпочитаната дестинация за французите(70%). От тези 13,7 млн. пътувания из Европа, 2,5 млн. се падат на Италия и 2,9 млн. на Испания. Тези две европейски държави си остават най-предпочитаните европейски дестинации за французите. През летния туриситчески сезон на французите за 2012г. Потугалия минава от шеста (за 2010г) на четвърта позиция сред най-предпочитаните европейски летни дестинации.

Що се отнася до Африка, тя е на второ място (след Европа) с 13% от пътуванията на французите извън страната им. Тунис и Мароко поемат френските туристически потребители от общите посещения на африканския континент.

Относно Америка се отчита леко увеличаване на посещенията през 2012г.(7%, като 3 от тях са за САЩ) в сравнение с предходните години.
Графиката показва относителните дяловете на туристическите пътувания на французите в чужбина по дестинации(континенти) за лятото на 2012г.

Източник:http://www.tourisme.gouv.fr/stat_etudes/tis/2013/tis2013.php
Нетна склонност към пътуване (НСП), и способност на туристическия пазар да генерира туристи (индексът CPGI - Country Potential Generating Index ) :

Данни за 2012г.:
Население: 63 645 065
Бр. пътувания: 13 874 900
Бр. туристи: 31 610 000
Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Оценка на динамиката на френския туристически пазар 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.