Общото и различното в дизайна на туристическите обекти и обектите с гражданско предназначение


Категория на документа: Икономика
МЕЖДУНАРОДНО ВИСШЕ БИЗНЕС УЧИЛИЩЕ БОТЕВГРАД

ДИСТАНЦИОННО ОБУЧЕНИЕ

Магистърска програма

Специалност: Управление на туризма

Учебна дисциплина "Публично финансиране в туризма"

Курсов проект на тема:

"Общото и различното в дизайна на туристическите обекти и обектите с гражданско предназначение"

Разработил: Преподавател:
Елизабет Огнянова Иванова доц. Ангел Иванов

Дизайнът е много важна част от всеки аспект на нашия живот. Той е също много важен в маркетингов аспект, защото, когато той липсва или не е достатъчно добър и привлекателен, тогава на нас хората няма да се интересуваме от тези обекти и само ще ги подминаване. А, не това е целта на дизайна като цяло. Не говорим само за дизайн на сгради, а и на продукти, услуги и т.н.

Туристическите обекти са изградени и създадени, за да привличат туристите и тяхното внимание, интерес и потребление. От изключителна важност е, от една страна, те да бъдат с приятен и "галещ окото" външен дизайн, но и от друга, интериорният им дизайн също трябва да бъде удобен, комфортен и разбира се, да е на такова равнище, че да може да отговори на всички видове потребности, които един турист има - социални, икономически, функционални, естетически.

Разбира се, важно е да отчетем, че всичко това е свързано с доста голям набор от финансови средства и се изисква от туристическите предприемачи първоначално да успеят да вложат доста голямо количество парични средства. В бъдеще те могат да си върнат тези средства като увеличат цената на продуктите и услугите, които предлагат.

В 21-ви век повечето предприемачи залагат на модерния дизайн, на модернизирания интериор. Техническата база играеш също голяма роля при обзавеждането на една хотелска стая, например. Вече не може да съществува хотел от висок ранг, без всяка една от стаите да бъдат оборудвани със собствен санитарен възел, телевизор, хладилник и други допълнения.

Обектите с гражданско предназначение са доста по-различни от тези с туристическо предназначение. Важно е да се подчертае, че те все пак са изградени, за да може в тях да се случва нещо, което е от гражданска /държавна значимост. В по-голямата си част те финансират от държавата, а при туристическите обекти е точно обратното. Те в по-голямата си част се финансират от туристически предприемачи.

Дизайнът на обектите с гражданско предназначение, както може и да се очаква е строго административен, даже на моменти може да се каже, че е и старомоден. Той също няма много общо с туристическия дизайн, което е и логично, защото туристическите обекти са направени, за да имат финансова възвращаемост, докато при обектите с гражданско предназначение не е така.

И в двата вида обекти, дизайнът няма да има огромно значение и важност, ако обслужването също не отговаря на нивото на обекта. Защото, представете си само, парадоксът, когато един туристически обект е супер модерен, оборудван е по последен "писък" на техниката, на възможностите на дизайнери, архитекти и т.н., но обслужването в него е ужасно. В крайна сметка всеки турист иска неговото пребиваване, било то по работа, на почивка и др., да бъде изключително, неповторимо, уникално. Именно това е и проблемът за много туристически обекти.

При обектите с гражданско предназначение, също го има този проблем с обслужването, но не е в такава степен, както в Туризма. Защото Туризма се самофинансира в повечето случаи и е от изключително значение, както дизайна, така и обслужването в туристическите обекти да бъдат на ниво. По света има страшно много примери за причудливи дизайни, които привличат хората от цял свят. Това са примери като:
* Изкривената къща, Полша

* Хотел Бурж Ал Араб, Дубай

* Операта в Сидни, Австралия

Това са само три малки примера, които ни дават представа какъв би могъл да бъде дизайна в туристическия бизнес. Там всичко е възможно, няма граници, бариери и лимити.

При другия тип обекти, обикновено дизайна е за сметка на обслужването. Винаги един от тези два компонента ще липсва или ще бъде на по-ниско ниво. Дизайнът там, може да се каже, че е малко старомоден и не се променя често, за разлика от туристически обекти.

* Министерство на правосъдието, България

* Международен съд в Хага

* Върховен съд на САЩ

Ето защо е хубаво всички видове отрасли да имат като пример туристическия бизнес, защото там наистина външния вид не винаги е за сметка на качеството. Там се влагат много средства и в двата аспекта.Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Общото и различното в дизайна на туристическите обекти и обектите с гражданско предназначение 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.