Обществено развитие и култура на Япония


Категория на документа: Икономика


 Университет "Проф.Д-р Асен Златаров''
Факултет обществени науки
Катедра"Маркетинг и Туризъм''
Специалност "Туризъм''
Курсова работа
Тема: Обществено развитие и култура на Япония
"Туристическо екскурзоводство''

Изготвил: Проверил:

Съдържание:
1.Увод
2.Име и географски особености на страната и региона.
3.Език и история на страната.
5.Важни градове и центрове.
-Токио
-Киото
-Осака
6. Население, демографски особенности, и туристически обмен между България и Япония.
7.Култура
-Бизнес
-Образование
-Религия
-Литература
-Изкуство
-Архитектура
-Бушидо
-Нинджите
-Оригами
-Коя кръвна група сте ?
-Чайна церемония
8.Заключение

1.Увод
Япония е страна на контрастите, уникалната и източна култура запазила традициите си през векове на воини, окупации и съумяла някак си след всичко това да бъде една от най модерните страни във почти всички икономически, технологични и научни отношения, няма аналог никъде другаде.Именно затова и точно върху това ще се наблегне във тази курсова работа.Като главните цели са да се добие една по добра представа за японският народ, общество, традиции, бит, култура. Да се запознаем кратко с историята на японският народ и най важното да се опитаме да разберем японската народопсихология, което е една от най важните сили участващи в екскурзоводската дейност.
2.Име и георграфски особенности на страната и региона.
Макар че на нас страната ни е позната като Япония, то на езика на народа им името се произнася Ниппон или Ниххон като тези имена се използват официално във тяхната валута, пощенски марки и интернационални спорт събития. Като в превод значението на тези две имена е "произход на слънцето", от там и в днешно време Япония се знае и се рекламира пред останалата част на света като "Страната на изгряващото слънце"
Друго име с което страната е била позната в миналото е "Уа" или "Уакуку" така древните съседи на Япония, Китайците са наричали тази страна и населението и във миналото.

Япония се намира върху японският архипелаг(Фиг.1) по тихия бряг на източна Азия, той е съставен от 6,582 острова от които заселени със хора са 430. Четирите най главни и големи острова са: Хокаидо, Хонсу, Шикоку и Куюши. Около 73 процента от площта на Япония са планински, гористи и други местности не позволяващи тяхното агрикултурно и индустриално ползване, затова и градовете които са съсредоточени главно по крайбрежието имат силно изразена гъстота на населението, като самата страна е една от най гъсто населените във световен мащаб.

(фиг.1 Острова на Япония така както би изглеждал от космоса)

Островът на Япония се намира и върху "тихоокеанският пръстен на огъня" географско наименование на зона със чести сеизмични вълнения (земетресения) и като цяло изпълнена с множество вулкани, както приземни така и подводни.
Като във самата страна се намират над 100 активни вулкана, а заради сеизмичните дейности Японският народ често страда от силни земетресения и разрушителни , цунамита почти всеки век.
Най запомнящото земетресение е земетресението от 1923 във Токио което взима живота на 140 хиляди души.
А най новото такова от 11 март 2011, Тохоку земетресението което със своят магнитуд от 9.0 по скалата на Рихтер създаде гигантско цунами, което на свои ред разруши голяма част от крайбрежието на Япония, както и ядрената централа Фокушима , създавайки радиационна опасност и излъчване както за Япония така и за тихият океан.
И чиито щети възлизат на 10 трильйона или 122 милярда щатски долара.
Най близките страни до които страната граничи са Северна и Южна Кореа, Китай и Русия. А общата и площ възлиза на приблизително 377,944 km2(квадратни километра).
Цялата страна е обградена от големи водни басейни граничейки на запад със Японско Море, на изток със Тихия Океан, на юг със Китайско и Филипинско море. А на север най близката и граница е тази със Руските острови Курил и Сакхалин.
Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Обществено развитие и култура на Япония 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.